„Vă doresc să aveți foarte multă încredere în ceea ce profesorii vă spun și să nu uitați niciodată de rugăciune. Profesorii să dăruiască ceea ce au ei mai bun, iar dumneavoastră să încercați să deveniți întru Ființă. Dacă reușim să facem aceasta, cu adevărat reușim să pășim pe urmele Domnului, însoțiți de Maica Sfântă!”, a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, luni, 2 octombrie a.c., în cadrul festivității de deschiderea a noului an academic, 2023-2024, al Departamentului de Teologie Greco-Catolică din Oradea. La 25 de ani de existență, acest departament al Universității Babeș Bolyai din Cluj, marchează totodată un an jubiliar. Festivitatea de deschidere a noului an universitar a cuprins o slujbă de Tedeum, săvârșită de episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sf. Trei Ierarhi” din Oradea și pr. prof. Buzalic Alexandru. Răspunsurile celebrării au fost date de Corul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, condus de maestrul prof. Radu Mureșan. În cadrul Tedeumului au primit binecuvântarea episcopului toți studenții nou veniți la facultate, profesorii, formatorii și persoanele care i-au însoțit pe studenți la început de drum.
„Începem un nou an universitar, un an jubiliar” – a spus directorul Departamentului, lector univ. dr. Ionuț Popescu, explicând că 2023-2024 este un an jubiliar pentru această instituție „deoarece este al XXV-lea an de la înființarea Departamentului de Teologie Greco-Catolică din Oradea al UBB. În 1998-1999, fostul Institut Teologic de grad universitar s-a integrat în Universitatea Babeș-Bolyai ca departament al Facultății de Teologie Greco-Catolică”. Cu această ocazie, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, prof. univ. dr. Daniel David, a transmis un mesaj video tuturor studenților Departamentului de Teologie Greco-Catolică din Oradea:
„Îmi face plăcere să salut, cu ocazia acestui eveniment, studenții UBB din Oradea, în mod special pe cei din anul I, de asemenea pe părinții care participă la acest eveniment și pe toți cei care sunt alături de noi la deschiderea anului universitar 2023-2024. Doresc să punctez în acest context două idei foarte importante pentru Universitatea noastră: prima idee se referă la faptul că Universitatea Babeș-Bolyai are un profil aparte în mediul academic românesc, care o deosebește de aproape toate celelalte universități din țară. Noi spunem că misiune noastră principală este aceea de a genera cunoaștere științifică, iar în acest proces formăm buni specialiști și buni cetățeni și avem o relație inovativă cu societatea. Altfel spus, spre deosebire de alte universități, nu accentuăm ideea că misiunea principală este educația. Sigur că facem educație, dar o facem în contextul cercetării științifice. În acest context, absolvenții noștri nu doar că știu lucruri, dar vor ști să facă cercetare științifică și, cel mai important, vor ști să înțeleagă noile descoperiri științifice la cinci, zece sau cincisprezece ani de la absolvire. Așadar, acesta este profilul pe care noi încercăm să îl generăm prin actul nostru educațional.”
A doua idee subliniată de prof. univ. dr. Daniel David în mesaj, se referă la faptul că „încercăm să definim un context organizațional prin două valori cheie fundamentale: tradiția și excelența. Excelența înseamnă încercarea de a deveni cea mai bună versiune a ta – a subliniat rectorul UBB – iar în acest proces tradiția este una extraordinară. Vă dau un singur exemplu, fără să intru în detalii, ca să înțelegem cum tradiția ne stimulează să fim noi înșine și să încercăm să ne dezvoltăm: în 1581, când Ștefan Báthory – principele Transilvaniei și regele Poloniei – și-a pus problema creări unei instituții de învățământ superior în Cluj, el și-a trimis reprezentanții la Roma pentru discuții cu Sfântul Părinte și reprezentanții Ordinului Iezuit. La Roma le-a fost sugerat faptul că poate Clujul nu este un oraș atât de mare, atât de puternic, atât de populat pentru acele vremuri astfel încât să aibă o universitate și poate ar fi mai bine, pentru început, să aibă o școală latină, adică o instituție de nivel gimnazial. Reprezentanții principelui, după ce i-au ascultat, le-au spus cu politețe că le mulțumesc, dar cu siguranță principele va dori să aibă cea mai înaltă formă de învățământ la Cluj. Astfel s-a născut prima universitate de pe teritoriul actual al țării. Academia Claudiopolitană a fost coordonată de iezuiți, cu cele două facultăți clasice: filosofie și latină, cu predare în limba latină. Instituție va evolua în timp în ceea ce este astăzi Universitatea Babeș-Bolyai. Așadar, încă o dată, un an universitar cât mai bun și nu uitați: încercați să deveniți cea mai bună versiune a voastră!”.
A urmat o lecție inaugurală, ținută de preotul carmelitan Marie Joseph Huguenin, profesor de Teologie Pastorală la Universitatea din Fribourg (Elveția), specializat în spiritualitatea carmelitană prin studiul vieții sfinților Tereza de Aquila și Sf. Ioan al Crucii. Părintele invitat și-a exprimat recunoștința de a fi în Eparhia de Oradea, unde a avut prilejul să descopere ritul oriental și modul în care Răsăritul celebrează Învierea Domnului, prin bogăția Sfintei Liturghii.
La vârsta de 22 de ani, pr. Marie Joseph Huguenin a intrat într-o comunitate carmelitană, iar în 1989 și-a susținut doctoratul cu tema „Experiența Milostivirii Divine a Sf. Tereza de Aquila”. Pr. Marie Joseph a vorbit studenților teologi despre importanța Milostivirii Divine, care se află în centrul trăirii creștine. „După Toma d’Aquino știm că cele mai importante virtuți sunt credința, speranța și iubirea. Începând cu sec al XIII-lea s-a situat întreaga teologie universitară pe aceste trei virtuți teologale. Milostivirea nu era unul dintre subiectele specifice teologiei, însă Milostivirea este în centrul revelației biblice. Am înțeles că Milostivirea Divină este întreaga mișcare care pornește de la Dumnezeu pentru a se descoperi nouă, este proximitatea, întruparea și apoi înălțarea și ridicarea Domnului. De asemenea, Milostivirea este ceea ce Dumnezeu face cu noi prin Mântuire: ne dăruiește Spiritul Sfânt ca să fim egali cu El în realitatea divină. Rodul Milostivirii este sfințenia.”, a subliniat preotul invitat.
Părintelui i-au fost cerute două aspecte centrale pe care Sfântul Ioan al Crucii în opera Noaptea întunecată le poate inspira seminariștilor. „Noaptea este pentru Sf. Ioan al Crucii o imagine dinamică a ceea ce este noaptea pascală. Viața noastră pe acest pământ este o noapte pascală. În acest context, rugăciunea devine o lumină în această noapte pascală.” Pr. Marie Joseph Huguenin din Franța i-a îndemnat pe studenții la teologie din Oradea să nu abandoneze niciodată rugăciunea, căci „rugăciunea este cea care ne învață teologia mistică”. Noaptea pascală este de asemenea providențială – a mai spus el – „pentru că este manifestarea Providenței Divine. Prin intermediul experiențelor vieții, sufletul primește trei haine: haina albă a credinței, veșmântul verde al speranței și haina roșie a carității. Putem vedea aceasta prin opera lui Cristos, care trebuie să fie în centrul misiunii noastre!”.
În cadrul aceleași festivități de deschidere au fost salutați profesorii Departamentului de Teologie Greco-Catolică Oradea prezenți la festivitate, cărora li se alătură începând cu anul universitare 2023-2024 părintele prof. Ioan Fărcaș, de la Blaj.
La final, păstorul Eparhiei de Oradea a invocat binecuvântarea Domnului peste toți studenții, teologii și formatorii Departamentului de Teologie Greco-Catolică Oradea, la început de an academic și an jubiliar: „Sunt 25 de ani de existență a Departamentului de Teologie Greco-Catolică al Universității Babeș Bolyai și douăzeci de ani de când s-a inaugurat clădirea Seminarului Teologic din Oradea, iar ceea ce trebuie să nu uităm sunt cei 75 de ani care se împlinesc anul acesta de la desființarea Bisericii Greco-Catolice, moment foarte trist pentru istoria noastră – care va fi marcat prin diverse inițiative în perioada imediat următoare: un Simpozion științific pe 12-14 octombrie a.c. și Noaptea arestărilor pe 28 octombrie a.c.. – este o amintire vie, pe care nu trebuie să o uităm. Vă îndemn ca în acest an academic, să vă aduceți aminte de toți cei care au pătimit în această perioadă, mai ales de Sfinții noștri Episcopi Greco-Catolici Martiri. Vă doresc un an universitar binecuvântat, dragi studenți! ”, a încheiat eparhul.
Biorul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro