O deschidere inedită la Liceul „Don Orione” din Oradea, unde au luat parte duminică după-amiaza, 10 septembrie a.c., sute de copii și tineri, însoțiți de prieteni, părinți și bunici la începutul unui nou an școlar.

În cei 28 de ani de existență nu a fost niciodată în prezidiu într-o astfel de zi un fost director al Centrului „Don Orione”, don Valeriano Giacomelli care „este și va rămâne în sufletele noastre pentru că în acești trei ani cât a fost aici, la Oradea, a făcut această școală să evolueze” – a spus domnul director, prof. Alexandru Stoica, la începutul festivității de deschidere – și un nou director al Centrului, pr. Francisc Lăcătuș, care a preluat recent această misiune. După intonarea imnului de stat al României, urmat de cel al Italiei, aceștia au adresat fiecare un salut inaugural. O prezență specială la deschiderea acestui nou an școlar a fost cea a domnului Luca Urbani, din partea Ministerului Educației din Italia, prieten al Centrului „Don Orione” din Oradea.

Bine ați veni, în acest an școlar!”, a spus tuturor pr. Francisc Lăcătuș, dând cuvânt Învătățorului în excelență, domnul nostru Isus Cristos, prin ale cărui cuvinte și-a început discursul: Îi aduceau şi copilaşi ca să-i atingă; dar discipolii, când îi vedeau, îi mustrau. Atunci, Isus i-a chemat şi le-a spus: «Lăsaţi copilaşii să vină la mine şi nu le interziceţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu!» Adevăr vă spun, cine nu primeşte împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş nu va intra în ea” (Lc 18,15-17).

Iată, pentru noi este un început – spune noul director al Centrul Don Orione din Oradea – iar Evanghelia aceasta ne spune foarte mult fiecăruia dintre noi, despre ceea ce va fi anul acesta aici, la Liceul Don Orione din Oradea: Învătătorul, așteaptă copiii să vină, să fie educați, în umbra unui mare sfânt care este Sf. Alois Orione. Iată de ce, când veți intra în liceul nostru, veți vedea pe holuri o frază a lui Don Orione care spune «Doar iubirea va salva lumea!». Iubirea, un cuvânt foarte important pe care îl folosim adesea care provine din latină semnificând «împreună cu». Doar împreună vom putea să educăm copiii noștri: părinți împreună cu cadrele didactice, unde fiecare aduce contribuția lui, în a educa noile generații” –  subliniază pr. Francisc importanța muncii în echipă:

La umbra acestui mare sfânt, Alois Orione, cerem astăzi Învățătorului prin Excelență, să ne ajute și anul acesta în a educa, adică a extrage ceea ce este bun, adevărat și sfânt în fiecare copil pe care îl avem în fața noastră! Să-i încredințăm Domnului nostru Dumnezeu cu rugăciunea pe care am primit-o fiecare la propriul Botez”. După rostirea rugăciunii Tatăl nostru de toți cei prezenți, directorul Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica, și-a îndreptat gândurile spre toți cei prezenți:

„Gândurile mele se îndreaptă spre elevi, spre dascăli, spre părinți. M-aș bucura dacă reușim – și reușim la Don Orione, să facem o echipă pentru binele tuturor copiilor pentru că, așa cum am spus și în deschidere, ei sunt viitorul acestei societăți. Iar bazele trebuie să le punem noi. Dacă facem acest lucru, vom avea bătrâneți liniștite, dacă nu, chiar avem o problemă.Noi i-am așteptat pe copii cu un corp de clădire nou, făcut pe fonduri europene. Sunt opt săli de clasă, sunt laboratoare, este o aulă, toate noi – nouțe.”

Prof. Alexandru Stoica a înmânat o plachetă omagiară pr. Valeriano, care a primit o nouă misiune în Centrul Don Orione din Torino. Sosit la Oradea exclusiv pentru această deschidere, don Valeriano a adresat celor prezenți un cuvânt de recunoștință și o încurajarea specială:

Citind un citat al lui W. Shakespeare, care spune „noi suntem făcuți din aceeași materie cu visurile noastre”, don Valeriano a mulțumit tuturor pentru că au avut visuri mărețe în acești ani de colaborare, pentru a oferi o educație la nivel de credință, la nivel intelectual, dar mai ales la nivel de relație. „ O relație umană, vie, o relație care presupune ceea ce ne invită deseori Papa Francisc: «să mergem împreună!». Noi toți suntem parte dintr-un vis măreț, pe care pr. Francisc Lăcătuș îl va duce mai departe, și pe care suntem cu toții chemați să îl continuăm în timp, pentru că este dedicat tinerilor, copiilor – care  sunt viitorul!”.

Asigurând de rugăciunea sa, don Valeriano a salutat în mod special elevii care pășesc acum în clasa a XI-a, cărora le-a fost diriginte. Părintele a mulțumit totodată domnului director, corpului didactic, personal auxiliar – de la bibliotecari la cei care lucrează pentru ca acest Centru să fie un vis din ce în ce mai concret – părinți, bunicilor, tinerilor și copiilor: „Să fim în continuare o echipă! Spor în continuare, Dumnezeu să vă binecuvinteze în tot ceea ce faceți!”.

Un moment emoționant a fost pentru don Valeriano Giacomelli și toți cei prezenți surpriza intonării unui imn original pentru cei trei ani petrecuți aici, pregătit de profesorii Liceului „Don Orione”: „Suntem echipa don Orione, ne străduim să facem binele, întotdeauna! Ne-ați fost alături la bine și la rău, pentru aceasta noi vă mulțumim!”.

După discursuri, elevii au intrat în şcoală: unii pășind cu emoția unui nou început în clasa pregătitoare, descoperind băncile frumos pregătite și chipul blând al doamnei învățătoare, alții, revăzându-și colegii și primind manualele, iar cei din clasele pregătitoare, a V-a şi a IX-a cunoscându-și noii profesori. Elevii claselor a VIII-a și cei de liceu au intrat prima oară în cele opt săli de clasă și laboratoare noi-nouțe, dotate la standarde europene. Toți cei 742 de copii și elevi care sunt înscriși la Liceul „Don Orione” se vor bucura în acest an și o nouă aulă.

„Anul scolar 2023-2024, să fie unul bun, bine înrădăcinat în credință, presărat cu iubire, asimilat cu speranța reusitelor și a vindecărilor … sufletesti, trupesti și mentale. Avem încredere, mergem înainte cu recunoștință!”, scrie Conducerea Liceului „Don Orione” pe pagina de Facebook.

Mihaela Caba-Madarasi
Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro