«De câțiva ani organizăm această sărbătoare a noastră, a fiecăruia dintre noi cei din Eparhia Greco-Catolică de Oradea – preoți, călugări, călugărițe, credincioși, credincioase, elevi, tineri, asociații – pentru a fi cu toții împreună, aici, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, mama tuturor bisericilor din Eparhie», a spus PSS Virgil Bercea, păstorul Eparhiei de Oradea, cu prilejul deschiderii anului pastoral, 2023-2024, care a avut loc sâmbătă, 14 octombrie 2023. Tema noului an pastoral în Eparhia de Oradea este ,,Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, trei aspecte fundamentale care călăuzesc eforturile întregii Biserici Universale prin participarea la Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor (2021-2024) și eforturile noastre de a trăi și a mărturisi Evanghelia în lumea de astăzi.
Deschiderea anului pastoral 2023-2024 a coincis în Eparhia de Oradea cu încheierea Simpozionului internațional organizat la Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” de Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universității Babeș Bolyai, departamentul Oradea. Cu acest prilej, Preasfinția Sa Virgil Bercea a conferit cel mai înalt ordin al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – Ordinul Valeriu Traian Frențiu – prof. univ. dr. Vasile Muscă și prof. univ. dr. Blaga Mihoc, doi pilaștri ai Facultății de Istorie și Filosofie și a Facultății de Teologie Greco-Catolică, ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – departamentul Oradea, care au contribuit de-a lungul anilor la formarea a peste 50 de generații de studenți, publicând numeroase cărți dedicate istoriei Eparhiei de Oradea și a Bisericii Române Unită cu Roma. De asemenea, eparhul de Oradea a oferit Crucea Eparhială vicarului general al Eparhiei de Košice, pr. JAROSLAV LAJČIAK, aflat la în vizită la Oradea. Sfânta Liturghie arhierească celebrată în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea a fost transmisă în direct de Maria TV.
«Deschiderea anului pastoral, organizat de Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea împreună cu preoții vicari, protopopi și asociațiile eparhiale, este un moment important în viața Eparhiei de Oradea – a spus PS Virgil, mulțumind tuturor celor prezenți.
„Cristos este Domnul” – a continuat Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură al Evangheliei după Luca (6, 1-10) din cadrul Sfintei Liturghii celebrate. Este o sâmbătă, zi care ne întâlnim. Isus mergea prin semănături, iar apostolii sfărâmau spicele și mâncau, erau flămânzi. Mântuitorul la sfârșit spune că este „Domn și al sâmbetei”. Fiecare dintre noi astăzi – subliniază PS Virgil – sfărâmăm acele spice și intrăm în această zi escatologică, marea zi a Domnului, care de fapt este ziua când Domnul încheie Creația. Această sâmbătă, în care noi ne regăsim și care este sâmbăta escatologică, prefigurează a doua venire a Domnului, în care cu toții ne reîntâlnim și ne regăsim în Tatăl, cei după chipul și imaginea Lui creați. Reușim cu adevărat să înțelegem deci cât este de importantă această sâmbătă în care ne întâlnim – ziua desăvârșirii, semnul libertății în același timp? În acest an, cu atât mai mult, este semnul comuniunii, semnul unității și semnul misiunii.”
În contextul Sinodului „Pentru o Biserică sinodală” desfășurat la Roma în aceste zile, episcopul greco-catolic de Oradea a evidențiat convocarea de a participa „astăzi, în numele Domnului, în marea sâmbătă din care facem și noi parte. Fiecare dintre noi, tot ceea ce facem, facem în această perspectivă a desăvârșirii legii și atunci cu adevărat are valoare această întâlnire a noastră. Credința, cu ea putem să mergem înainte – ‘Credința ta te-a mântuit’, repetă Mântuitorul de câte ori însănătoșește un bolnav. Unitatea, care dă puterea să mergem înainte pentru misiune. Fiecare dintre noi, acolo unde suntem, fiecare are o misiune, iar prin felul său de a fi devine un propovăduitor al credinței și al unității.”
PS Virgil a mulțumit totodată studenților teologi, profesorilor și invitaților care au luat parte la Simpozionul internațional ȘCOALA ARDELEANĂ cu tema „Istoria și viitorul unei biserici – reflecții la 75 de ani la intrarea în catacombe a BRU” (12-14 octombrie a.c.), pentru toate comunicările expuse și maniera în care au gândit și regândit cei 75 de ani de când Biserica Greco-Catolică a fost pusă în afara legii la 1 octombrie 1948. Episcopul Greco-catolic de Oradea a evidențiat cum „prin lucrarea Domnului, martirii și mărturisitorii, au fost înălțați la Taina Altarelor, alții rămași s-au întors la Tatăl. Cu siguranță aceștia, cu toții, au ajuns deja în Împărăția Cerurilor, unde odată și noi dorim să fim. Este fundamental să facem aceste simpozioane, să facem al nostru tot ceea ce învățăm la școală despre ei, ca să nu uităm. Pentru că uitarea, știm bine, poate să nască monștri. Noi suntem o mărturie vie a credinței și așa trebuie să rămânem!”, a încheiat episcopul greco-catolic de Oradea.
După Sfânta Liturghie arhierească, celebrată în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de PS Virgil Bercea împreună cu toți preoții participanți din Eparhia de Oradea, animată de Corul Seminarului Teologic coordonat de maestrul Radu Mureșan, deschiderea anului pastoral 2023-2024 a continuat în curtea Liceului Greco-Catolic „Iuliu-Maniu” din Oradea. Aici au fost prezentate activitățile Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea cu tinerii și copii din anul pastoral recent încheiat. În mod creativ, prin panouri foto și materiale multimediale, au fost prezentate câteva activități, începând cu ZMT de la Lisabona – despre care au vorbit tinerii participanți, Pelerinajul de la Sighet organizat anual de pr. Gui Florian, Campusul Ecumenic de la Loreto, organizat de pr. Zima Zorel, protopop de Beiuș, Școala de vară cu copiii, organizată de Liceul Greco-Catolic Oradea, prin implicarea cadrelor didactice, a preoților și animatorilor, prezentată de pr. Traian Dobrată, Jocurile de vară Grest desfășurate la Sântandrei, prezentate de pr. protopop de Oradea Gavril Buboi și pr. Romulus Avram, precum și activitățile desfășurate la Liceul „Don Orione” din Oradea, prezentate de pr. Gabriel Ciobotariu, responsabil cu pastorația tinerilor și copiilor. Atmosfera comunitară a fost întreținută de un fundal sonor special pregătit de Ovidiu Lazăr și Enjoy Music. În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc un moment de întâlnire a Biroului Pastoral EGCO cu preoții și responsabilii tuturor asociațiilor din Eparhia de Oradea, în cadrul căruia a fost distribuită broșura cu toate activitățile pastorale programate în Eparhia Greco-Catolică de Oradea în anul pastoral 2023-2024. La final toți participanții s-au bucurat de o agapă frățească, pregătită de Trattoria Seminarii.
Un an pastoral plin de credință, în unitate și misiune!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro