În Catedrala “Schimbarea la Față” din Cluj s-a celebrat la 29 aprilie 2021 – în Joia Mare, Denia celor 12 Evanghelii, lectura continua a Patimilor Mântuitorului, invitație la a privi, cu ochii sufletului, patimile și moartea Mântuitorului nostru Isus Cristos. Credincioșii au fost prezenți în număr mare, în reculegere și cu încredere în prezența nevăzută a lui Dumnezeu. Din strane, lecturile au fost însoțite de rugăciunea studenților Seminarului Teologic eparhial. Una câte una, lumânările în număr de 12 s-au aprins cu fiecare Evanghelie ce prindea contur. Au izvorât din filele Scripturii, prin glasurile preoților cititori, scenele de durere prin care Fiul lui Dumnezeu este acuzat, judecat și dat morții, El, cel fără de păcat.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a mulțumit tuturor celor prezenți, cât și celor care au urmărit transmisia live și la Maria TV, pentru că “toți formăm o singură familie, familia lui Dumnezeu, indiferent dacă suntem fizic aici sau dacă suntem doar în comuniune spirituală”. Meditația a deschis orizontul privirii interioare spre o altă perspectivă asupra realității, aceea a “vederii lui Dumnezeu”. Pentru că, Evangheliile Patimilor citite prezintă “o poveste de suferință, de trădare, de răutate, de moarte și de multe ori cu toții riscăm să citim astfel viața noastră … și ne gândim că suntem singuri, abandonați, că Dumnezeu nu mai știe de noi”. Dar, a continuat Ierarhul, “dacă ne străduim să trecem dincolo de ceea ce ochii noștri văd, de ceea ce mintea noastră limitată reușește să înțeleagă, atunci ceea ce am citit astăzi este o scrisoare de dragoste scrisă de Dumnezeu pentru noi”. Fiindcă, dincolo de ceea ce este rău, “totul este pătruns de iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu pentru noi. Isus ne spune: nu voi îmi luați viața, Eu o dau, o dau din iubire, totul este în această seară împlinirea iubirii lui Dumnezeu pentru noi”.

“Și înțelegem că nu suntem singuri […] că nu este totul haos și dezordine în viața noastră, chiar dacă suferim, chiar dacă acest semn al crucii apasă asupra noastră și înțelegem că, la fel ca Isus, putem transforma toate acestea în iubire și răscumpărare, împreună cu El.” A fost un cuvânt de întărire și încurajare, prin care s-a arătat că tocmai “aceste noduri”, suferința de acum, se vor transforma în frumusețe și armonie. Iar în suferințele din această viață, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să o cheme în ajutor pe Maica Sfântă, cea care prin credință reușește să vadă din perspectiva lui Dumnezeu, deși simte cea mai profundă suferință: “Vede Crucea, dar simte, percepe Învierea. Atunci când simțim greutatea crucii, atunci să apelăm la mama noastră și ea ne va consola, va fi lângă noi…”.

Lectura evangheliilor și meditația Preasfințitului Claudiu au învățat despre trăirea durerii, a suferinței, a întristării – care sunt reale și viața fiecărui om le cuprinde, dar, “toate acestea prin Isus Cristos, au un sfârșit. Vom ști că noi nu suntem destinați acestei lumi, ci vom trece, ca și fii ai lui Dumnezeu răscumpărați de Isus Cristos, dincolo de această vale a plângerii, în Împărăția Cerurilor, unde nu va fi nici întristare, nici durere, nici suspin”. Este marea trecere a Mântuitorului Isus Cristos pe care e invitat fiecare credincios să o contemple în aceste zile, cu adevărat “Mari” prin înțelesul lecturilor și rugăciunea la care Biserica invită, ca fiecare să își înalțe privirea de sub cruce, până deasupra ei, pentru a putea privi realitatea propriei vieți prin ochii lui Dumnezeu și a descoperi astfel adevărul Învierii, al vieții de fii ai lui Dumnezeu.

Celebrările în Catedrala greco-catolică clujeană vor continua în Vinerea Mare – ziua de 30 aprilie 2021, cu Orele Împărătești (de la ora 9.00) și apoi, după-amiaza, de la ora 18.00, cu Prohodul Domnului când Mântuitorul Cristos va fi condus la mormânt și în Biserică, la fel în suflete, se va așeza liniștea, starea de veghe și așteptare ce vor face mai înălțătoare cântarea de învingere în seara de Sâmbătă, la Utrenia Învierii.

Galerie de imagini
Video

Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro