Sâmbătă, 17 iunie 2023, Comunitatea greco-catolică ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel ” din Viena-Kagran (Austria), l-a avut oaspete pe Preasfintitul Episcop Dr. Cristian Crisan, vizitatorul apostolic pentru credincioșii români din  Europa Occidentală, împreună cu vice-rectorul Seminarului Teologic de la Blaj, Pr. Ciprian Suciu.

Cu această ocazie, Vicarul General al Ordinariatului pentru Bisericile Orientale din Austria, Pr. Yuriy Kolasa a dat citire Decretului de recunoaștere canonică din partea Cardinalului Christoph Schönborn, a Comunității greco-catolice românești cu hramul  ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Kagran, pe teritoriul Arhidiecezei de Viena. Totodată, prin decizia Cardinalului Ordinarius pentru catolicii orientali din Austria, Pr. Mag. Ovidiu Pintea a fost numit în funcția de Paroh al acestei Comunități, iar Pr. MMag. Sergiu Dejeu în funcția de Vicar.

Pentru enoriașii comunității de la Kagran, emiterea acestui decret are o însemnătate istorică, comunitatea primind în felul acesta personalitate juridică în sânul Ordinariatului din Austria.

Sfânta și Dumnezeasca Liturghie a precedat acest eveniment important din viața comunității românești din Austria. La masa sfântului altar alături de Preasfinția Sa Cristian și a vicarului general Pr. Kolasa, au slujit Rectorul Misiunii Române Unite din Viena Ekan. Mag.Vasile Luțai, Pr. Ciprian Suciu, Pr. Vladu Felician, Diacon Dr. Gerhard Deimel precum și cei doi preoti numiți în funcție, Pr. Ovidiu Pintea și Pr. Sergiu Dejeu. În Cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a reamintit celor prezenți importanța de a nu judeca, de a ne face fiecare o introspecție interioară pentru a ne vedea propriile slăbiciuni, și totodată de a avea compasiune pentru frații noștri aflați în nevoie. Spre bucuria distinșilor oaspeți precum și a enoriașilor, slujba arhierească a fost animată pe toata durata ei cu pricesne și cântări religioase de catre corul parohiei „Armonia” dirijat de prof. Bogdan Popescu.

Îi mulțumim Domnului pentru acest mare har și suntem încredințați că acest act juridic și totodată spiritual, va fi un semn de binecuvântare pentru acest mic colț de Românie aflat în capitala Austriei aproape de malul “Dunării albastre”, iar inimoșii și devotații ei credincioși vor avea parte de multe bucurii și impliniri sufletești sub ocrotirea harului lui Dumnezeu, prin mijlocirea celor doi Mari Apostoli, Sfinții Petru și Pavel.

Pr. Ovidiu Pintea