Surorile Congregației Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)

„Nu lăsa, Măicuță, să pierim pe cale / că noi suntem fiii lacrimilor tale…”

Cu rozariul în mâini și rugăciunea Născătoare de Dumnezeu pe buze, purtând icoana Preacuratei Fecioare Maria în suflete, la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Claudiu, preoți, persoane consacrate, credincioși din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla vor porni la Pelerinajul eparhial în cinstea măritei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, organizat și în acest an la o frumoasă mănăstire, oază de pace și de profundă spiritualitate mariană, situată la marginea orașului Cluj-Napoca – Mănăstirea Maicii Domnului (str. Romul Ladea, nr. 6).

Rugăciunea, lauda, adorația vor fi neîntrerupte, ziua și noaptea, în 14 și 15 august 2022, după cum pe tot cuprinsul anului neîntreruptă este, în acest sfânt lăcaș mănăstiresc, rugăciunea și slujirea aproapelui de către Surorile Congregației Maicii Domnului (CMD). În centrul programului spiritual stă Sfânta Liturghie Arhierească solemnă din ziua marii sărbători de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. Celebrarea liturgică va avea loc, de la ora 10.00, în curtea mănăstirii. Pelerinii care vor fi prezenți pentru a cinsti, cu evlavie, momentul în care Maica Domnului este înălțată la Cer, purtată pe brațele Fiului său, vor avea, la rândul lor, Cerurile deschise, fiindcă vor putea primi în suflete darul Indulgenței plenare.

La 2 februarie 2021, în deschiderea Anului Centenar al CMD, cu adâncă prețuire și recunoștință pentru pelerinajul de un veac parcurs de generații de Surori, Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite a ridicat Casa generală a acestei Congregații, Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major. În decretul de întemeiere – proclamat atunci în capela Mănăstirii de către viitorul Episcop de Cluj-Gherla, Preasfințitul Părinte Claudiu –, Preafericirea Sa Cardinal Lucian anunța scopul înființării noului Sanctuar: „pentru întărirea devoțiunii față de Preacurata Fecioară Maria în Biserica noastră”. De asemenea, Înaltul Prelat oferea lăcașului mănăstiresc darul de a se putea dobândi aici Indulgența plenară (ștergerea completă a pedepselor asociate păcatelor mărturisite), de către toți credincioșii care vor fi prezenți la Sanctuar în sărbătorile Maicii Domnului din întregul an bisericesc, „în spirit de pocăință”, îndeplinind condițiile cerute de Biserică: „căință autentică pentru păcate; Sfânta spovedanie; Sfânta Împărtășanie și recitarea de rugăciuni după intențiile Sfântului Părinte, Papa: «Crezul», «Tatăl nostru», «Născătoare de Dumnezeu» și «Mărire Tatălui»”.

Darurile spirituale ale marii sărbători: întâlnirea cu Domnul Isus Cristos la Sfânta Liturghie, posibilitatea dobândirii darului Indulgenței plenare, închinarea la Icoana patronală a Sanctuarului „Maica Sfântă, mângâierea celor ce plâng” – care va fi sfințită după celebrarea liturgică –, vor fi însoțite, la încheierea Pelerinajului, și de o puternică mărturie de credință, care va putea să fie luată acasă: lansarea și prezentarea monografiei istorice Surorile Congregației Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021).

Maica Teodorina, superioara generală a CMD a oferit, în preambul, o scurtă prezentare a acestui volum amplu (de peste 1000 de pagini), care a văzut recent lumina tiparului: „Monografia istorică cu titlul: «Congregației Surorilor Maicii Domnului – Un veac de mărturie catolică (1921-2021)», scrisă de pr. Fabian Doboș împreună cu sr. Letiția Crihălmeanu și publicată la Editura «Viața Creștină», pune în lumină viața și identitatea acestei Familii călugărești pe care Mitropolitul dr. Vasile Suciu a fondat-o în anul 1921, în cadrul Bisericii Române Unite, cu misiunea de a apropia sufletele de Domnul prin credință vie, precum și etapele istorice pe care le-a parcurs de la întemeiere până în prezent, în fidelitate față de idealul vieții consacrate.

Departe de a fi exhaustivă, prezenta monografie este o lucrare istorică complexă, dezvăluind cititorului modul în care Congregația s-a dezvoltat de-a lungul timpului, carisma și misiunea pe care surorile sunt chemate să le trăiască în Biserică și în societate. Lucrarea reprezintă o restituire necesară și un profund omagiu adus Înaintașelor din partea generațiilor care s-au succedat după ieșirea din clandestinitate a Bisericii Române Unite, fiind scoase la lumină multe experiențe de viață, fapte, realizări și mărturii de credință, începând cu prima generație de surori a Congregației și mergând pe firul cronologic al arcului de timp al celor 100 de ani de istorie.

Între coperțile acestei monografii, cititorul găsește mărturia de credință și de iubire a generațiilor de surori care au scris istoria unui veac de mărturie catolică, purtând mereu aprinsă candela speranței, având zelul neobosit al carității și oferind o mărturie profetică și un exemplu luminos de slujire. Înălțăm Tatălui ceresc prinosul rugăciunilor noastre de laudă, mulțumire și preamărire pentru minunata lucrare săvârșită prin harul Său în sufletele surorilor noastre și încredințăm ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria prezentul și viitorul Congregației, cu certitudinea că va purta pe brațele ei de Mamă familia călugărească a CMD, oferind-o cu iubire Tatălui ceresc.”

Toți credincioșii sunt așteptați să vină și să se adape din izvorul Darurilor, revărsate din inima de Mamă a Preasfintei Fecioare Maria peste Biserică și peste fiecare pelerin prezent în Sanctuarul Arhiepiscopal Major, la mărita Sărbătoare a Adormirii Maicii lui Dumnezeu.

Maică Sfântă, mângâierea celor ce plâng, roagă-te pentru noi!

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla,

Biroul de Comunicații sociale

Darurile Pelerinajului eparhial la Mănăstirea Maicii Domnului - Indulgența plenară și monografia istorică

Programul pelerinajului – v. aici – va fi transmis în direct, astfel:

  • de Radio Maria: în 15 august, în intervalul: 00:30 – 07:00

  • de TV Maria: în 14 august, de la ora 20:00 până a doua zi, 15 august, la ora 07:00; în 15 august, de la ora 10:00: Sfânta Liturghie Arhierească

  • pe canalul YouTube „Comunicații – Episcopia de Cluj-Gherla”: în 14 august, în intervalul: 18:00 – 20:00

  • întreg programul Pelerinajului va putea fi vizionat prin intermediul paginii Facebook: Eparhia de Cluj-Gherla