Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian, prilejuit de sfințirea statuii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea de la Blaj. La evenimentul care a avut loc astăzi, 9 mai 2019, a luat parte alături de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Excelența Sale Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, precum și înalți reprezentanți ai autorităților civile centrale și locale.

Redăm mesajul Preafericirii Sale:

Dacă acum mai bine de o jumătate de veac, Papa Pius al XII-lea dorea să sărute lanțurile cu care Biserica Română Unită era întemnițată, acum exact douăzeci de ani, la București, Papa Ioan Paul al II-lea își exprima dorul de a săruta pământul Blajului. Și iată că astăzi se împlinește acest vis: Papa Francisc vine la Blaj. Papa vine în mijlocul nostru spre a ne întări în credință, aici în cetatea lui Inochentie Micu, a lui Petru Pavel Aron, în inima României.

Pe 7 mai 2000, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea, au răsunat pentru prima dată în străvechiul Colosseum din Roma cuvintele unui român: au fost cuvintele profetice ale Preasfinţitului Ioan Suciu: „staţi tari, neclătinaţi, statornici în credinţa pentru care au sângerat moşii şi strămoşii noştri. Noi nu putem să-L vindem nici pe Cristos şi nici Biserica”.

Sfinții nu sunt niciodată singuri, fiindcă Adevărul i-a făcut liberi. Iar noi astăzi știm că acolo sus, Sfântul Pontif Karol împreună fericiții noștri martiri se bucură de vederea chipului nemuritor al lui Dumnezeu. Din Paradis, ei mijlocesc darul păcii și al împăcării pentru întregul popor român. Și mai ales marele dar și dor al unității între creștini, care a izvorât din atâtea piepturi în mai 1999 la București, și care suntem siguri că va răsuna din nou în inimi și în conștiințe peste câteva săptămâni aici la Blaj, împreună cu Papa Francisc, alături de care suntem hotărâți “să mergem împreună”.

Prezența acestui semn vizibil al Papei Ioan Paul al II-lea este o binecuvântare pentru noi. Bine ați venit acasă, Sfinte Părinte!