Cuvântul Înaltpreasfinției Sale Andrei Andreicuț,
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului

Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Claudiu Lucian, nou Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla,
Înalt Preasfințiile și Preasfințiile Voastre,
Onorate oficialități centrale și locale,
și Iubiți frați și surori,

Cuvântul meu, acum, se îndreaptă în mod special spre Părintele Episcop Claudiu Lucian, pe care Sinodul greco-catolic l-a ales ca nou Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. De fapt, inspirația a venit din altă parte: citim în Evanghelia după Ioan (15,16): “Nu voi m-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână” – de acolo a venit chemarea. Mai apoi, Sf. Apostol Pavel, ucenic fidel al Mântuitorului, le atrage atenția clericilor din Efes, să păstorească turma lui Cristos dată în grija lor cu multă evlavie (cf. Fapte 20,21).

Aici, la Cluj, în capitala Transilvaniei, au fost tradiționale bunele relații între Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică. Fericitul de pomenire, Cardinal Iuliu Hossu, dimpreună cu Episcopul Nicolae Colan, în vremuri grele s-au îmbrățișat, s-au sprijinit… Aproape de noi, Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost în relații spirituale extraordinare cu regretatul Episcop Florentin. Și eu, după ce am venit la Cluj am fost în relații excepționale cu Episcopul Florentin. Și atunci nădăjduim că această tradiție se va continua cu Preasfinția Voastră, pentru că, așa cum zicea Cardinalul Sandri în mesajul pe care l-am auzit, trăim într-o lume ce se secularizează și e nevoie ca să înfrățim efortul pentru a face misiune în fața lumii acesteia secularizate.

În general noi, creștinii, ar trebui să găsim calea înspre unitatea absolută, pentru că Domnul Isus Cristos zice, în Evanghelia după Ioan (17,21), rugându-se Tatălui, în rugăciunea arhierească: “Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis”. Noi facem atât cât putem, însă ca mesajul nostru să fie credibil e nevoie de această conlucrare pe tărâmul propovăduirii evanghelice. Și l-am pomenit pe regretatul Episcop Florentin. Eu cred că se potrivește versetul scris tot de Sfântul Pavel (Evrei 13,7), gândindu-ne la Episcopul Florentin, noi, cei ce am rămas să mai facem misiune un timp: “Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința”.

Ne aducem aminte cu pioșenie, cu sfântă dragoste de el, și atunci cred că această conlucrare, această atmosferă irenică, bună, să domnească în Cluj și pe mai departe. Este cuvântul pe care îl spun din tot sufletul, dar, la el se adaugă urarea bună pe care v-o face Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României, în acest moment sfânt, solemn și sublim pentru Preasfinția Voastră. Vă rugăm să primiți urările noastre, și, încă o dată citez cuvântul Mântuitorului: “Nu voi m-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână”. Vă dorim succes pastoral desăvârșit, Preasfinția Voastră!


Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro