În perioada 1-8 septembrie 2018, în Italia, a avut loc Cursul de formare pentru preoți și soțiile lor, la care au participat un număr de douăzeci de preoți cu soțiile din Eparhia greco-catolică de Oradea. Participanții au sosit la Scorzè di Treviso (parohia San Benedetto) sâmbătă, 1 septembrie, în jurul orelor 17.00, fiind întâmpinați de don Massimo Gallina și de familiile care i-au găzduit. În ziua următoare, preoții din Eparhia de Oradea împreună cu soțiile lor au vizitat parohia, au participat la o conferință pe tema Sacramentelor Căsătoriei și Preoției, susținută de don Renzo Bonetti, apoi au celebrat Sfânta Liturghie în ritul bizantin.

Programul din cea de a treia a fost extrem de antrenant: după rugăciunea Laudelor, în biserică, a urmat prezentarea Școlii de evanghelizare și a celor șapte momente de rugăciune specifice Comunităților familiale de evanghelizare. Participanții au putut nota felul în care preotul colaborează cu familiile la lucrarea evanghelizării. Ziua s-a încheiat cu participarea preoților și a soțiilor lor la CFE în familii. Pentru toți a fost o experiență unică. Marți, 4 septembrie, s-a plecat spre Salizzole di Verona (Domus Familiae), iar în seara aceleași zile participanții s-au întâlnit cu preotul paroh din Bovolone, care le-a prezentat misiunea și activitatea sa din parohie. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, cina în parohie și întâlnirea cu familiile găzduitoare.

Miercuri, 5 septembrie, s-a vizitat Sanctuarul Madonna della Corona, iar în după amiaza aceleiași zile a avut loc o plimbare „romantică” pe Lacul de Garda, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii în parohia San Giovanni Battista a San Giovanni Lupatoto, de cina în parohie și de mărturii. Ziua de joi, 6 septembrie, a fost marcată de vizitarea Veronei, de întâlnirea cu Episcopul de Verona, Mons. Giuseppe Zenti, de prânzul luat în Seminarul din Verona și de celebrarea Liturghiei în ritul bizantin în parohia Santi Angeli Custodi di Verona.

Apogeul cursului de formare a fost atins în data de 7 septembrie, zi în care don Renzo Bonetti a prezentat identitatea și misiunea Sacramentelor Căsătoriei și Preoției. Ziua s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii în parohia Casaleone, iar a doua zi, participanții s-au reîntors în țară. În timpul călătoriei spre casă atât preoții, cât și soțiile lor au avut posibilitatea să își împărtășească experiența avută, și toți au subliniat că a fost un curs reușit și și-au exprimat dorința repetării unei experiențe asemănătoare, dar în care să fie inclusă și vizitarea orașelor Veneția și Padova.

via EGCO.ro