În perioada 16-18 noiembrie 2018 a avut loc cursul de formare pentru responsabili și Adunarea Generală ASTRU Cluj, la Centrul Spiritual Manresa, având tema și motoul noului an asociativ: „Bucuria de a evangheliza în orice ocazie”, respectiv „Vai mie dacă nu vestesc evanghelia” (1Cor. 9,14). Au fost prezente 34 de persoane: Consiliul de Conducere, asistentul spiritual al asociației și consilierul eparhial pentru tineret, 20 responsabili și educatori și 5 candidați pentru viitorul Consiliu.

Tinerii responsabili au ajuns vineri după masă și au fost întâmpinați de către președintele asociației, Mihai Iosif Moruțan, care le-a oferit informațiile despre timpul pe care urmează să îl petreacă împreună, în acest weekend. Prima zi a constat în activități de cunoaștere coordonate de Maria Emilia Beța, vicepreședinte relații interne, urmate de rugăciunea de seară – un moment de lectio divina condus de Preasfințitul Florentin Crihălmeanu. Am meditat împreună asupra unui pasaj din Evanghelia după Sf. Luca (Lc 16, 1-9), încercând să vedem cum ne vorbește acest fragment fiecăruia dintre noi.

A doua zi a început în forță, cu un moment de înviorare condus de Ana Maria Bîrta – secretar, Paul-Cristian Sopon – director economic și Maria Emilia Beța, urmat de Sfânta Liturghie celebrată de asistentul spiritual, pr. Sebastian Peșteșan, alături de consilierul eparhial pentru tineret, pr. Radu Tălpălariu. După micul dejun, participanții au avut ocazia de a învăța cum se organizează un eveniment în grupul lor parohial sau specializat, fie că este vorba de o zi de reculegere, o întâlnire tematică sau chemarea unui invitat la întâlnirile lor. Pe urmă au participat la trei ateliere unde au învățat cum să colaboreze mai bine cu consiliul de conducere, deprinzând și abilități utile pentru viața de zi cu zi. În continuare, au fost împărțiți pe echipe, în cadrul cărora au fost nevoiți să își „pună bila la treabă”, așa cum îndemna chiar titlul sesiunii facilitate de Paul-Cristian Sopon și Rosana Bălănescu, vicepreședinte pe relații externe. Fiecare grup a construit două sisteme prin care bilele de sticlă să poată circula, scopul fiind ca durata de parcurgere a traseului să fie cât mai lungă. Cei prezenți au văzut această probă ca pe una care i-a provocat să fie creativi, să improvizeze, să învețe unii de la alții și să lucreze ca o echipă.

Un moment foarte important al acestui curs, Adunarea Generală, a început cu salutul președintelui Mihai Iosif Moruțan, urmat de o rugăciune din partea Pr. Sebastian Peșteșan. S-a dat apoi citire mesajului primit din partea doamnei Anca Frona – președintele Acțiunii Catolice din România. După stabilirea cvorumului a urmat aprobarea ordinii de zi: 1.Prezentarea rapoartelor de activitate pe anul asociativ 2017-2018 (raportul de activitate al consiliului de conducere și rapoartele grupurilor prezente); 2.Aprobarea bilanțului financiar-contabil pentru anul 2017; 3. Aprobarea bugetului pentru anul 2019; 4.Alegeri pentru Consiliul de Conducere al Asociației; 5. Primire de noi membri 6.Diverse. A fost ales noul Consiliu de Conducere pentru următorii doi ani (2019-2020), cu următoarea componență: Rosana Bălănescu – președinte, Laura Maria Burcă și Eduard Socaciu – vicepreședinți, Teodora Ana Capan – secretar și Paul Francisc Balint – director economic. La finalul zilei, responsabilii și educatorii au fost provocați să își testeze cunoștințele despre asociație și despre apartenența ei la Acțiunea Catolică.

Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Sebastian Peșteșan, urmată de o sesiune ținută de pr. Claudiu Miklos, care ne-a vorbit despre bucuria de a răspândi mesajul Evangheliei, idee care se regăsește și în tema acestui an asociativ. Părintele a punctat câteva idei ce au fost dezbătute la Sinodul tinerilor de la Roma și importanța noastră, a tinerilor în Biserică. Pentru activitatea următoare, au fost prezenți în mijlocul nostru Alexandrina Kiss și Vitalie Lotca, din partea Acțiunii Catolice din România, care i-au provocat pe tineri să redescopere valorile ASTRU, respectiv ale Acțiunii Catolice, în cadrul unei sesiuni de planificare strategică. S-a vorbit despre așteptările pe care le au aceștia de la Acțiunea Catolică, care sunt activitățile prioritare, cum pot învăța unii de la alții și cum pot interacționa mai mult.

Programul s-a încheiat cu evaluarea fiecărei activități din acest weekend, după care participanții au avut șansa de a transmite în mod anonim mesaje atât vechiului cât și noului Consiliu, dar și de a adresa întrebări cu privire la rolul lor, în cazul în care nu le-a fost totul suficient de clar. După prânz, participanții s-au despărțit, bucuroși de zilele frumoase petrecute împreună, de prieteniile noi pe care le-au legat, fiind nerăbdători să aplice tot ce au învățat. Le dorim tuturor responsabililor și noului Consiliu de Conducere să aibă un an rodnic și binecuvântat de Dumnezeu, plin cu activități care să unească grupurile și care să îi apropie de Biserică.

via Cluj.ASTRU.ro

Mai multe fotografii: aici