În perioada 11-13 noiembrie a avut loc, la Centrul Manresa, cursul de formare pentru responsabilii și educatorii grupurilor ASTRU Cluj și Adunarea Generală a asociației. Cursul a avut ca temă „Slujește cu fidelitate și pasiune!”, iar ca motto „Fideli adevărului, în iubire, să creștem în toate!” (Efeseni 4,15) La acest curs de formare au fost reprezentate grupurile parohiale din Sângeorz-Băi, Herina, Tihău, Andrei Mureșanu, Mănăștur 1 Vest, și grupurile specializate Studenți și Tineri profesioniști.
După ce am ajuns fiecare dintre noi cu bine și am luat cina împreună, bucuroși să ne (re)întâlnim, am început cursul cu un moment de bun-venit. Următoarea activitate, de tip Escape room, condus de Eduard Socaciu și Ana Maria Bîrta, a oferit oportunitatea de a ne cunoaște mai bine și de a colabora unii cu ceilalți pentru a trece prin diverse probe și a ajunge împreună la final. Desigur, am încheiat seara de vineri cu un moment de adorație, în cadrul căruia candidații pentru viitorul Consiliu de Conducere ASTRU Cluj au avut posibilitatea de a citi meditațiile pe care le-au pregătit spre reflecție.
Prima parte a zilei de sâmbătă a fost plină de emoții. După Sfânta Liturghie celebrată de asistentul spiritual general al asociației, părintele Sebastian Peșteșan, am deschis Adunarea Generală ASTRU Cluj. Primul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea rapoartelor de activitate din cadrul anului asociativ 2021-2022, începând cu cel al Consiliului de Conducere și continuând cu cele prezentate de către responsabilii grupurilor parohiale. Desigur, a urmat și prezentarea raportului financiar pentru anul 2021 și propunerea de buget pentru anul 2023. După o mică pauză, au început alegerile noului consiliu. Fiecare candidat a susținut un discurs, urmând ca apoi să fie aleși de către responsabili. În urma voturilor, noul consiliu este alcătuit din: Emanuel Leonard Socaciu – președinte, Maria Teodora Iacobhazi – secretar, Cezara Maria Mureșanu – director economic, Paul Francisc Balint – vicepreședinte și Diana Crăciun – vicepreședinte.
Ne-am bucurat ca la acest moment al alegerilor să îl avem alături de noi și pe Preasfinția Sa, Claudiu Lucian Pop, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, care ne-a transmis un gând bun și câteva cuvinte de încurajare, asigurând Consiliul nou ales de susținerea sa. Ne-a vorbit despre darul de care suntem privilegiați, de a fi aproape de Biserică și de Dumnezeu, de prieteniile pe care le avem în cadrul ASTRU Cluj. Provocarea pe care o vede pentru noi este să reușim să transmitem și altora valorile în care credem și ceea ce trăim, fără să pară banalități pentru cei din diferitele alte cadre în care ne întâlnim cu tineri de vârsta noastră. Iar prin activitățile și toate acțiunile pe care le propunem, să nu uităm că suntem chemați să răspândim iubirea în jurul nostru.
După pauza de prânz, am continuat ziua de sâmbătă cu o sesiune despre rolul responsabilului, facilitată de Eduard Socaciu, în cadrul căreia am vorbit despre sarcinile unui responsabil și am discutat despre câteva situații dificile de care ne putem lovi, ce soluții putem găsi și la cine putem apela pentru sprijin. Următoarea sesiune, condusă de Teodora Capan și Oana Taloș a abordat subiectul planificării unui eveniment sau a unei întâlniri. Mai exact, am vorbit despre cum identificăm nevoile unui grup și cum ne stabilim obiectivele pe trei aspecte, astfel încât să ne fie ușor să înțelegem ce avem de făcut: Cunoștințe – ce ne dorim să știe participanții, Abilități – Ce abilitate ne dorim să dobândească participanții, Atitudine – Ce ne dorim ca participanții să facă diferit după eveniment.
Fiind aproape de finalul zilei, ne-am retras din nou în capelă pentru a ne ruga, în special pentru membrii care tocmai au fost aleși pentru a face parte din noul Consiliu de Conducere ASTRU Cluj și pentru responsabilii grupurilor. Am încheiat seara cu sesiunea numită „ASTRU are talent”, coordonată de Ana Maria Bîrta și Oana Taloș, unde fiecare dintre noi am avut ocazia să ne punem în practică diverse aptitudini în cadrul mai multor probe, precum dans, karaoke și jocuri în echipă cu baloane.
Ziua de duminică a fost începută prin celebrarea Sfintei Liturghii de către pr. Sebastian Peșteșan, unde, la final, am primit un cuvânt de învățătură despre aproapele nostru. Ulterior, am avut bucuria de a-l primi în mijlocul nostru pe pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general. Acesta ne-a pregătit pentru început un test prin care am putut să evaluăm aspectele în care trebuie să creștem sau să îl urmăm pe Isus mai îndeaproape, iar apoi ne-a vorbit despre tema și motto-ul anului asociativ 2022-2023, scoțând în evidență importanța slujirii cu pasiune și fidelitate pentru ca lucrurile pe care facem atât în cadrul asociației, cât și în viața cotidiană să meargă din bine înspre mai bine.
Mai apoi, a avut loc evaluarea cursului. În cadrul acestei sesiuni am învățat cum să cerem feedback-ul celor care participă la o anumită activitate și cum să o evaluăm, adică să avem în vedere: ce am făcut, cum ne-am simțit în momentul respectiv, ce am învățat și ce vrem să facem diferit ulterior. A fost un moment oportun pentru a ne exprima trăirile și emoțiile simțite de-a lungul weekendului. După aceea, a fost servit prânzul, urmat de plecări. Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a petrece încă un weekend împreună. De asemenea, felicităm pe cei care au fost aleși să facă parte din noua echipă și îi asigurăm de susținerea și rugăciunile noastre.
Via ASTRU Cluj
Sursa: eparhiaclujgherla.ro