În perioada 25–28 iunie a.c., la Mănăstirea Surorilor Franciscane din Caransebeș, a avut loc prima ediţie a cursului de formare permanentă pentru membrii Consiliului Preoțesc al Eparhiei de Lugoj. Cursurile au fost susţinute de reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla: pr. Mircea Romulus Marțian, paroh al Parohiei Cluj – Andrei Mureșanu, pr. Cristian Ionuţ David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major închinat Maicii Domnului (CMD) – Cluj-Napoca şi domnul Cristian Teglaş, econom eparhial.

Pe întreaga durată a cursului, preasfințitul Ioan a fost prezent alături de preoții participanți. Printre altele ierarhul le-a spus celor prezenți: „Primul cursant sunt eu, întrucât am nevoie să înțeleg cât mai bine care este misiunea și rolul meu împreună cu dvs., clerul eparhiei de Lugoj și să înțeleg contextul eparhial”.

Contextul Cursului este dat de începutul activității noului Consiliu Preoțesc al Eparhiei. Membrii Consiliului au nevoie de cunoaștere între ei, de a se familiariza cu provocările și oportunitățile eparhiei, precum și de inițiere în a colabora și a lucra împreună.

Preasfințitul Ioan le-a spus preoților: „Suntem la curs, oarecum la muncă într-un context de rugăciune și de fraternitate. Acest curs se vrea mai degrabă un ‘a face o experiență’ a unor zile trăite cu Hristos în mijlocul nostru; este o provocare la reflecție, un timp binecuvântat de dialog asupra provocărilor concrete cu care ne confruntăm în eparhie, parohii, familii și în viețile noastre sacerdotale”.

Fiind vorba despre promovarea unei experiențe spirituale formative comune, cursurile și seminarele au fost încadrate și integrate în viața liturgică, prin celebrarea laudelor de dimineață și de seară (Utrenie și Vecernie) și au fost încununate cu celebrarea sfintelor și dumnezeieștilor liturghii. Joi, 27 iunie, vecernia a fost slujită la Parohia Greco-Catolică „Nașterea Maicii Domnului”, păstorită de pr. paroh Radu Homm.

La finalul cursului, ierarhul a mulțumit celor trei conferențiari, a mulțumit organizatorilor cursului: pr. vicar Angelo-Narcis Pop, pr. cancelar Robert Trubiansky, pr. protopop Flavius-Manuel Jurcă, preoților participanți, gazdelor – Surorile Franciscane și asociaţiei „Renovabis” din Germania, care a sprijinit financiar desfășurarea acestui curs.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp