La sfârșitul săptămânii trecute, între 9 și 11 februarie, a avut loc un nou curs pentru responsabilii și educatorii grupurilor parohiale și specializate ASTRU Cluj, la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca. Acesta a avut tema „Te trimit în misiune”, o temă aleasă în concordanță cu tema anului asociativ („Ascultă chemarea din inima ta!”) și motto-ul „Iată, eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor; fiți, așadar, înțelepți ca șerpii și simpli ca porumbeii” (Matei 10, 16).
Participanții au început să sosească încă de vineri după-masa, începând cu ora 15:00. Spre deosebire de cursurile anterioare, când programul începea direct cu cina, de data aceasta au avut parte de un timp special de cunoaștere și interacțiune, în afara unei sesiuni propriu-zise. Astfel, ei au petrecut după-masa jucând jocuri de societate și socializând. Spre seară, odată ce au ajuns toți cei așteptați vineri, a avut loc deschiderea oficială a cursului, cu un cuvânt de bun venit din partea președintelui ASTRU Cluj, Mihai Moruțan. În continuare, Paul-Cristian Sopon le-a explicat tinerilor motivul alegerii temei și motto-ului, lansându-le o provocare: de a vorbi unii cu alții și de a strânge trei mărturii ale unor persoane care l-au simțit pe Dumnezeu prezent în viața lor.
Prima sesiune a cursului, denumită „Tras prin inel” și facilitată de Rosana Bălănescu, a constat în patru activități alese special pentru a le întări participanților spiritul de echipă, pentru a-i determina să se cunoască mai profund și pentru a-i provoca să comunice prin alte mijloace decât vorbirea directă. De asemenea, în timpul primei activități, care a dat și numele sesiunii, tinerii au descoperit importanța alegerii unei strategii și a estimării resurselor, înainte de desfășurarea unei activități. Seara s-a încheiat cu o rugăciune în spirit Taize, ce a cuprins cântece specifice, citirea unui fragment evanghelic și un moment de liniște destinat meditației.
Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea de dimineață, o frumoasă rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, urmată de o sesiune cu numele „Lansarea inteligentă a ideilor”. Pentru aceasta, am avut-o împreună cu noi pe Andra Sfetcu, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice. Pe lângă tehnicile și sfaturile cunoscute, ea le-a arătat tinerilor și exercițiile fizice pentru acele părți ale corpului nostru care sunt importante în timpul vorbirii – gura, spatele, diafragma. A urmat o parte practică, în care tinerii, împărțiți în grupuri mici, au avut fiecare de compus și prezentat un scurt discurs, aplicând noile cunoștințe. Despre această sesiune, unul dintre participanți relatează: „Am învățat despre vorbitul în public, despre cum să îl îmbunătățim, despre cum să ne organizăm ideile astfel încât ceea ce transmitem să fie cu folos”.
Partea practică a zilei a fost sesiunea propusă de Paul-Cristian Sopon, sesiune ce poartă același nume cu tema cursului, în care tinerii, împărțiți în echipe, au primit misiunea de a filma un posibil videoclip pentru o melodie creștină, despre ce înseamnă a trăi, a trupei Hillsong Young & Free. Rezultatele muncii lor au fost evaluate duminică dimineața, pentru a le oferi și timp de editare a video-urilor. Acestea au fost răsplătite cu aplauze și multe aprecieri pentru talentul și imaginația lor. După-masa a fost destinată momentului festiv pe care informal l-am denumit „ASTRU 15”. După plecarea invitaților, ne-am retras cu toții în capelă pentru a mulțumi Domnului. Rugăciunea a cuprins lectura și meditația Psalmului 139 și o decadă de Rozar la intenția ASTRU Cluj.
Duminica, ziua Domnului, a început cu Sf. Liturghie. În cadrul predicii, pr. Felix Roca, asistentul spiritual al Acțiunii Catolice din România, le-a vorbit tinerilor despre importanța faptelor de milostenie, pornind de la textul Evangheliei. În privința pregătirii noastre pentru momentul judecății de apoi, a făcut o analogie cu prezentarea unui student la examen în situația în care știa de dinainte ce subiecte va avea de scris. Tot așa, dacă noi citim și ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu, punându-l în practică vom fi pregătiți și vom merge cu bucurie în Împărăția lui Dumnezeu, știind că suntem pregătiți să stăm în fața Sa.
Apoi, după micul dejun, au sosit următorii invitați, Iulia și Dan Călinescu. Fără a fi o surpriză, sesiunea lor, „Iubirea ca și misiune”, a fost cea mai apreciată sesiune a cursului. Au început prin a arăta care este cea mai mare dorință a oamenilor în general – dorința de a fi cineva. Ei au punctat faptul că a fi o mamă sau un tată bun, precum și a construi relații sănătoase între persoane este ceva mult mai important decât a deveni un bun angajat sau un bun lider. Câteva dintre impresiile participanților sunt:
„Ne-au imprimat în noi dorința de a ieși afară și de a face lumea mai bună iubindu-i cum se cuvine pe toți cei din jurul nostru.” (Paulina Zmuda)
„În cadrul sesiunii ‘Iubirea ca și misiune’, Dan și Iulia Călinescu ne-au arătat că pe lângă cele două posibile drumuri de a merge în viață, adică ‘arzând’ pentru tine sau a trăi fără să îți asumi riscuri, există și o a treia cale. Este vorba despre dăruirea de sine, aceasta fiind singura modalitate de a te cunoaște cu adevărat și de a fi fericit. De asemenea, cuplul Călinescu ne-a vorbit și despre rolul căsătoriei și al familiei, unde începe tot acest proces de dăruire, dar și despre ce înseamnă să fii bărbat adevărat, respectiv femeie adevărată.” (Luminița Jarda)
„Mi-au descoperit un mod nou de a trăi și a te raporta la cei din jur.” (Eduard Socaciu)
Cursul s-a încheiat cu sesiunea de evaluare, o sesiune interactivă și mai apropiată de preferințele tinerilor, desfășurată cu ajutorul unei aplicații online. Aceasta a permis exprimarea opiniilor despre ultimele două zile dar și adresarea întrebărilor pe loc și în mod anonim. Din păcate, după prânz a sosit momentul despărțirii. Salutându-se și îmbrățișându-se unii pe alții, tinerii au plecat fiecare spre casele lor, sperăm noi mai bogați decât au venit. Îi mulțumim Domnului că a făcut posibil acest curs, precum și tuturor celor care ne-au susținut, finanțatori, invitați speciali și celor care au lucrat din greu pentru a-i da valoare.
La final, dorim să redăm și câteva mărturii ale participanților:
„În comparație cu celelalte cursuri, acesta a ridicat încă puțin ștacheta, și mă aștept ca și la următoarele să fiu surprins de creativitatea organizatorilor.” (Eduard Socaciu)
„O idee cu care am rămas și care cred că ar trebui spusă mai des, este că viitorul este în mâinile noastre. Într-o societate în care avem de-a face cu tineri lipsiți de ambiții, de vise, de planuri mari, noi suntem chemați să ne folosim talanții, să ne folosim creativitatea și să facem o schimbare. Suntem chemați să ne trăim tinerețea, să fim fericiți, să ne căutăm pasiunile, să experimentăm, dar toate acestea în mod inteligent. Cu alte cuvinte: urmează-ți inima, dar ia-ți și creierul cu tine! Fiți liberi! Trăiți! Fiți inteligenți!” (Teodora Capan)
Rosana Bălănescu și Paulina Żmuda
via Cluj.ASTRU.ro