În perioada 26-28 martie 2018 s-a desfășurat la Pensiunea Colț de Rai din Zalău cursul de formare pentru preoții Eparhiei de Oradea cu tema Provocări pastorale în „Amoris Laetitia”. Conferențiarul acestui curs a fost Mons. Renzo Bonetti, președintele Fundației „Famiglia Dono Grande”, fost responsabil al Pastorației Familiei în Conferința Episcopală Italiană, fost consultor al Consiliului Pontifical pentru Familie.

Pe parcursul a patru meditații foarte bine structurate Don Renzo ne-a ajutat să pătrundem în tainele acestei fascinante exortații apostolice postsinodale, „Amoris laetitia”, a Sfântului Părinte Papa Francisc. Încă de la începutul meditațiilor am conștientizat necesitatea și asemănarea celor două Sacramente ale slujirii – preoția și căsătoria. Astfel, căsătoria luminează preoția și preoția luminează căsătoria. Căsătoria și preoția, ori vor crește împreună, ori vor cădea împreună. Prin multe exemple concrete din viața parohiei unde a slujit Don Renzo, am înțeles importanța acestei „biserici domestice”, care este familia, mai ales în aceste timpuri. Am descoperit modalități practice de a lucra cu familiile, de a construi adevărate școli de evanghelizare, fiind tot timpul conștienți de faptul că Isus Cristos ne-a dat în primul rând puterea de a transmite iubirea.

Am înțeles foarte clar din prezentarea lui Don Renzo importanța pregătirii logodnicilor pentru căsătorie, dar mai ales că această însoțire trebuie să continue și după căsătorie, când apar adevăratele provocări, atât pentru cuplu, cât și pentru preot. Am apreciat foarte mult aspectele practice și concrete ale pastorației, bazate pe experiența personală a lui Don Renzo – un preot care a înțeles misiunea lui. Mulțumim bunului Dumnezeu că a făcut posibilă această întâlnire, prin intermediul celor doi vicari ai eparhiei noastre: pr. Mihai Vătămănelu – vicar general, și pr Antoniu Chifor – vicar cu preoții, precum și prin intermediul pr. Mihai Tegzeș – responsabil cu pastorația familiilor, care a ajutat atât la traducere, cât și la întreaga organizare.

Ca o concluzie finală, voi cita din “Amoris laetitia”, numărul 73: „Căsătoria creștină este un semn care nu numai că arată cât de mult a iubit Cristos Biserica sa în alianța pecetluită pe cruce, ci face prezentă această iubire în comuniunea soților”.

pr. Marius Matei
via EGCO.ro