În data de 04 decembrie 2019, în cadrul celei de-a XXIV-a ședințe publice a celor șapte academii pontificale, desfășurată la Palazzo della Cancelleria din Roma, Pr. Dr. Ionuț-Cătălin Blidar a fost premiat de către Sfântul Scaun cu premiul Academiilor Pontificale 2019.

Vă prezentăm un scurt interviu realizat cu pr. dr. Ionuț-Cătălin Blidar.

Părinte Ionuț, iată că munca depusă în anii de cercetare a fost răsplătită, ce ne puteți spune despre acest fapt minunat?

Cu nespusă bucurie am primit împreună cu soția și fiul meu semnul recunoașterii muncii de cercetare depusă în cei cinci ani petrecuți în slujba Maicii Domnului. Lucrarea doctorală pe care am realizat-o în cadrul Universității Pontificale Antonianum (cu titlul “Umanitatea Neprihănită a Fecioarei Maria – icoană a Logosului lui Dumnezeu, împlinire a seminției alese, rodul Arborelui Crucii – o perspectivă ecumenică  asupra mariologiei Neprihănitei din tradiția greco-latină (sec. II-XIV)”) a fost selectată de Consiliul Academiilor Pontificale și a fost premiată de către Sfântul Părinte prin Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin în cadrul ședinței solemne a academiilor pontificale reunite prezidată de Cardinalul Gian Franco Ravasi, Prefectul Consiliului Pontifical pentru Cultură.

Acesta a fost singurul premiu acordat de Sfântul Scaun sau au fost și alte premii?

Premiul Academiilor Pontificale 2019 a fost acordat «ex aequo», adică în mod egal ca și importanță și recunoaștere, mie și doamnei dr. Carme López Calderón, din Spania.

Medalia Pontificatului, titlu de distincție acordat instituțiilor dedicate cercetării academice a fost acordată Institutului Croat de Mariologie.

Ce ne puteți spune despre mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, dar și despre această zi specială din viața dumneavoastră?

O mare cinste, cu adevarat unică și surprinzătoare a fost să aud mesajul Sfântului Părinte. Așa cum arată și Vatican News, „premiul a fost acordat din dorința de a promova și încuraja cercetarea teologică, în special studiile menite să aprofundeze temele mariologice”. Totodată, subliniază Papa în mesaj: „Premiul pe care astăzi am bucuria să-l acord vrea să fie o invitație de a celebra legătură întotdeauna fecundă dintre Evanghelie și cultură”.

Binecuvântarea cu care se încheie mesajul Sfântului Părinte a fost cu adevărat simțită de noi pe parcursul întregii seri de gală organizată de către Sfântul Scaun: „Încredințez pe fiecare dintre voi, Fecioarei Maria, Maica blândeții, pentru ca ea să însoțească parcursul vostru personal și academic. Din toată inima, împart o Binecuvântare apostolică specială asupra voastră, a familiilor și a comunităților voastre”. Eminentele lor, Cardinalii ne-au făcut să ne simțim cu adevărat binecuvântați, reușind nu doar să ne ofere înțelepciunea lor prin discursurile prezentate ci și să ne facă să ne simțim o mare familie, familia Bisericii lui Hristos. După decernarea premiului, înainte de a lua cuvântul, am avut frumoasa surpriză de a vedea cum, cu dragoste și bucurie, cei doi înalți ierarhi i-a chemat pe podium pe soția mea și pe micul Nicolae Alexandru, fiul meu, subliniind unitatea familiei preotului și arătând prețuirea pe care o au față de Biserica noastră de tradiție bizantină.

Seara a  fost o întrepătrundere minunată de teologie și  muzică sacră interpretată de Orchestra și Corul Academiei Pontificale Mariane Internaționale. La final numerosul public alcătuit din cei peste 30 de ambasadori pe lângă Sfântul Scaun, academicienii celor șapte Academii Pontificale, preoți, profesori, surori, frați și credincioși invitați a avut ocazia să discute cu cardinalii și cu laureații premiului pontifical. A fost o ocazie deosebită de a cunoaște persoane realmente interesate de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din România, de martirii noștri beatificați de Sfântul Părinte, de specificul tradiției noastre, de mariologia bizantină, de dialogul ecumenic și de tot ceea ce Sfântul Scaun al Romei și Academia Pontificală Mariană Internațională, gazdele evenimentului propun lumii întregi, adică civilizația dialogului și a cunoașterii reciproce.

Mare mi-a fost bucuria să recunosc între cei mai de seama oaspeți pe Excelența Sa, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, domnul Liviu Zăpârțan, căruia îi mulțumesc pentru tot sprijinul și suținerea morală.

Felicitări pentru acest premiu care deși este unul personal face cinste Bisericii Greco-Catolice din România. Vă doresc succes în continuare și sperăm să ne mai bucurăm împreună și te alte realizări.

Vă mulțumesc pentru aprecieri și desigur că acest premiu mă responsabilizează și mă obligă să continui munca începută. Sunt încredințat că Maica Bisericii, Neprihănita Fecioară Maria ne susține cu rugăciunile ei și ne ocrotește neîncetat.

Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc poate fi găsit aici.

Interviu realizat de pr. Gherghel Petrisor-Adrian pentru Biroul de presă eparhial Lugoj