Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea familiei, iar în această seară am trăit aceasta prin momentul în care au cântat toți împreună, elevi și profesori”: a subliniat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la finalul Concertului de Crăciun al copiilor 2023, susținut în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, pe 15 decembrie a.c., de corurile: „Enjoy Music” (dirijor: Ovidiu Lazăr), Corul Liceului „Don Orione” Oradea (dirijor: Nicoleta Arendaș), copiii Oratoriului „Sfântul Francisc de Assisi” de la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea (dirijor: fr. Mihai Dumea) și Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (dirijor: Nicoleta Țâmpu). O seară extraordinară, prezentată de tinerii Maria Vașadi și Dragoș Tomescu din asociația Ziléos, care a adus împreună copii, bunici, preoți, părinți și profesori pentru a vesti Nașterea Domnului. În prezența unui public foarte numeros, concertul s-a încheiat cu un moment extraordinar acompaniat la pian de doamna viceprimar a orașului Oradea, Antonia Nica, în care toți cei prezenți au cântat melodia Noapte de vis în limba română, germană și maghiară. Concertul de Crăciun al copiilor 2023 a fost posibil cu sprijinul și la dorința eparhului locului, prin implicarea preoților Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea, în mod deosebit a pr. paroh Ovidiu Duma, a Departamentului Cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a Biroului Pastoral și a Biroului de Presă EGCO, precum și a asociațiilor Ziléos și Enjoy Music, fiind transmis în direct de Radio Maria România și Maria TV.

Ediția din acest an a fost deschisă de Corul și grupul de copii „Enjoy Music”, coordonatoți de pr. Paul Popa, Roxana Mureșan, Edward Babics și Ovidiu Lazăr, care au interpretat melodiile: Din an in anMary did you knowDe Craciun acasă și Hallelujah. Școala de muzică Enjoy Music are sloganul „Muzica este felul în care sună viața” și dorește să vină în întâmpinarea copiilor care doresc să își exprime bucuria prin cântec și artă. Modul acesta de a-și petrece timpul este benefic pentru ei, pentru familie cât și pentru societatea din care fac parte, căci muzica este și va fi limbajul universal al omenirii, prin care poți să aduci bucurie, lacrimi, aplauze și multe alte emoții.

A urmat Corul Liceului Don Orione „Anima Nostra”, coordonat de prof. Nicoleta Arendaș, format din elevii de gimnaziu si liceu, care împărtășesc pasiunea pentru muzică și cântat. Corul „Anima nostra” se distinge prin susținerea a numeroase concerte caritabile care amintesc de carisma Sf. Luigi Orione, promovând binele si semănând caritatea de-a lungul cărării. Corul „Anima nostra” a interpretat: O come, o come Emanuel, emoționantul ⁠Carol of the bellsColindul Colindelor și ⁠Hai, deschide inima ta.

În stil autentic tradițional, copiii de la Oratoriul „Sf. Francisc de Assisi” care îți îndreaptă săptămânal pașii cu bucurie spre Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea, au interpretat colindele Ia sculați dragi OrădeniDoarme-n iesle-n umilireTu te cobori din ceruri și Bună sara la fereastră. Cei mai mici colindători ai acestui concert au fost dirijați de fr. Mihai Dumea, acompaniați la orgă de Mihai Bârlescu, la fluier de pr. Ionuț Iulian Cherecheș, iar la percuție Larisa Matiș și Fr. Mihai.

Ultima parte a Concertului de Crăciun al copiilor 2023 a fost susținută de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, formație corală cu elevi de gimnaziu și liceu, dirijați de doamna prof. Nicoleta Țâmpu. Răspunzând cu bucurie tuturor invitațiilor de a vesti Nașterea Domnului, Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a susținut în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea un program alcătuit din colinde tradiționale și cântece de Crăciun din repertoriul românesc și internațional, precum: Primenește-ți, gazdă, casa!, cântecul de Crăciun în limba italiană Sarà Natale se (trad. Va fi Crăciun dacă) interpretat cu solistele Ilaria Sălăjanu, Miruna Crăciun și Alessia Crăciun – un cântec care a prezentat misiunea specială pe care o au copiii de a vesti lumii întregi că va fi Crăciun un an întreg dacă dăruim, credem, ajutăm, cântăm și iubim, colindul Scoală, gazdă, din pătuț, acompaniat la flaut de Lara Pantea, și Carol of the bells – colind în limba engleză bazat pe un vechi cântec popular ucrainian. De asemenea au fost interpretate cântecele Jingle bell rock și Ce bucurie-ar fi!, susținute de Corul Liceului Greco-Catolic împreună cu elevii Rareș Bâte la chitară electrică și Alex Cristea solist vocal. Formația corală a fost acompaniată la chitară de prof. George Demian și Mara Mihociu, la pian de Daria Haș, iar la percuție de Vlad Țâmpu.

Momentul special al Concertului de Crăciun al copiilor 2023, a fost cel de la final, când elevilor Liceului „Iuliu Maniu” li s-au alăturat preoții și cadrele didactice ale școlii, alături de care „au interpretat două cântece cu o încărcătură emoțională aparte, împărtășind bucuria și împlinirea pe care cu toții, copii și adulți, o simt când vestesc Nașterea Mântuitorului”.

La final, mulțumind într-un mod cu totul special profesorilor Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și de la Liceul „Don Orione” Oradea, nu doar celor care au fost văzuți, ci tuturor dirijorilor, profesorilor, preoților și coordonatorilor, Preasfințitul Virgil Bercea și-a manifestat recunoștința pentru tot ceea ce fac în formarea copiilor de astăzi: „Cu adevărat, dacă acești copii pe care i-ați văzut sunt atât de cuminți, talentați și buni, este și meritul profesorilor! Mă închin în fața dumneavoastră!”.

De asemenea, în încheierea acestei ediții a Concertului de Crăciun a copiilor,  eparhul greco-catolic de Oradea a subliniat că un lucru extraordinar la Crăciun este să ne aducem aminte de toți cei dragi:

„În seara aceasta, pruncii ne-au adus aminte de Domnul înainte de toate, de ai noștri care sunt printre noi sau sunt în Ceruri, ne-au adus aminte de prietenii noștri de pretutindeni, de cei de la Radio Maria și Matia TV care ne-au urmărit. Tuturor, eu vă mulțumesc și vă doresc un Crăciun bun și binecuvântat, prunci buni care să vă aducă numai bucurie în suflet! În tot ceea ce se întâmplă în lumea aceasta, aceste momente ne sunt necesare pentru suflet!”.

Mulțumind copiilor care au colindat, doamnei viceprimar, domnilor directori Stoica Alexandru și Cristea Andrei, domnilor profesori, părinților, doamnelor dirijoare, fraților franciscani, preoților implicați și celor care au contribuit la reușita Concertului de Crăciun al copiilor 2023, episcopul greco-catolic de Oradea a transmis tuturor „Sărbători fericite cu sănătate!” și invitația de a participa deopotrivă miercuri, 20 decembrie a.c., de la ora 19.00, la tradiționalul Concert de Crăciun din  Catedrala „Sf. Nicolae”.

Vă așteptăm!

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro