Corul preoțesc „Presbyterion” și Corul „Angeli”, protagoniști ai Concertului de Paști de la Catedrala „Schimbarea la Față”, Cluj-Napoca
În seara zilei de 17 aprilie 2022, Duminica Floriilor, la începutul Săptămânii Mari, Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor care au venit la Concertul de Paști: „Închinămu-ne pătimirilor Tale, Hristoase”, desfășurat cu binecuvântarea și participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial. Pr. Daniel Avram, directorul Biroului de Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, a prezentat programul muzical propus și, mai înainte de interpretarea lucrărilor muzicale pregătite de fiecare cor, a rostit scurte meditații, invitând la un popas spiritual în umbra Crucii Mântuitorului. În deschidere, Corala „Presbyterion” a preoților Eparhiei de Cluj-Gherla, avându-l ca dirijor pe pr. Vlad Pupăză și solist pe pr. Gabriel Marincaș, a interpretat cântări din imnografia bizantină specifice Săptămânii Patimilor, după cum urmează: „Învierea cea de obște”; „Iată, Mirele”; „Cinei Tale”; „Dezbrăcatu-M-au de hainele Mele…”; „Cămara Ta”; „Astăzi a fost spânzurat pe lemn”.
În partea a doua a concertului, în fața auditoriului s-au prezentat coriștii Corului „Angeli”, dirijat de prof. Angela David. Armonia vocilor a fost amplificată și de interpretări instrumentale. Au acompaniat la vioară Ioana Tat și Teodora Ignat; la clopoței Andrei David; și la pian prof. Monica Răfan. Ei au deschis, prin Cruce, perspectiva Învierii, a cărei bucurie și lumină au invocat-o prin interpretarea lucrărilor: „Ridica-voi ochii mei la ceruri” de arm. Șerban Marcu; „Alleluia”, compozitor Gordon Young; „Colind de Florii” de Gh. Cucu; „Hristos anesti”, G. Musicescu; „Cristos a înviat”, M. Teodorescu; „Bucurie sfântă”, Marco Frisina; și „Unul Sfânt”, de Fr. Hubic. Întregul concert a fost coordonat de pr. Daniel Avram, Cristina Mureșan și pr. Gabriel Marincaș.
În aplauzele generoase ce au răsplătit lumina spirituală dăruită de cele două coruri, în încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit lui Dumnezeu „pentru această seară minunată” în care s-a simțit înconjurat de frați și surori, în familia Bisericii, arătând că „mai mult decât de orice avem nevoie de balsamul minunat al muzicii, care să ne ajute să îmbinăm și suferințele de care auzim, pe care le simțim, le trăim, și bucuriile obișnuite ale vieții noastre. Pentru că avem suficient de multe bucurii, dar de multe ori avem nevoie de cineva să ne aducă aminte că există frumusețe, bucurie, armonie în viața noastră, chiar dacă războaie și crize ni se pare că bat la ușă în fiecare zi. Și muzica are privilegiul de a ne aduce aminte acest lucru. Mulțumesc celor care ne-au încântat cu armonia muzicii în această seară!”
Preasfinția Sa Claudiu a privit apoi spre semnificația Săptămânii Mari care începe, dar cu perspectiva bucuriei, ca rod al acestei Săptămâni Sfinte. A spus: „Începe o săptămână extrem de importantă pentru noi toți, în care am fi tentați să ne gândim doar la tristețe și suferință. Dar este o săptămână în care contemplăm iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: Dumnezeu se coboară pentru a ne elibera pe fiecare dintre noi. De aceea, de fapt este o săptămână a bucuriei și a iubirii, în care contemplăm cât de mult suntem iubiți de către Dumnezeu. Săptămâna Mare repropune simbolic săptămâna Creației, fiindcă suntem reînnoiți în această săptămână și vom fi, cu toții, în Vinerea Mare alături de Crucea Domnului, din care – la fel ca din coasta lui Adam -, atunci când soldatul străpunge coasta Mântuitorului va ieși «noua Evă», Biserica. Și noi toți suntem fii și parte a acestei Biserici minunate, a acestei familii a lui Dumnezeu”.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro