În seara de 16 iunie 2024, Catedrala Romano-Catolică din Wroclaw, Polonia și Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Cluj-Napoca, România s-au înfrățit prin muzică corală: corul Catedralei Romano-Catolice din Wroclaw, Polonia – un cor laureat al mai multor festivaluri internaționale -, a prezentat un concert în premieră în România, la Cluj-Napoca, în viitoarea Catedrală greco-catolică, un concert de înaltă virtuozitate și spiritualitate, care a încântat și răspândit bucurie în sufletele celor care au venit să asculte și auditoriul a fost numeros.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a participat la concert, împreună cu pr. Mircea Marțian, protopop și paroh, gazda evenimentului din Capela „Sfântul Iosif”, și cu preoții vicari ai parohiei „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu al cărei program pastoral se desfășoară în această capelă, pr. Florin Isac și pr. Vlad Pupăză. Pr. Vlad Pupăză a prezentat lucrările celor trei secțiuni din program: compozitori polonezi, mari compozitori europeni și muzică de film și gospel/spiritual. Pr. Mircea Marțian a mulțumit cu multă căldură, la încheiere, talentaților oaspeți pentru darul vizitei lor muzicale, un dar exprimat nu doar prin virtuozitate, ci, prin trăire: prin emoție și mai ales bucurie.

Dialogul cu oaspeții din Polonia ai Eparhiei de Cluj-Gherla și ai parohiei din cart. „Andrei Mureșanu” a fost posibil datorită artistei Marina Palii, care în această zi a jucat rolul de traducător, o mulțumire specială fiindu-i adresată translatoarei. Pr. protopop a menționat cum, la sosirea în România, membrii corului din Wroclaw au luat parte la o activitate desfășurată la Centrul socio-educativ (de pe str. Brâncuși), al parohiei „Andrei Mureșanu”, unde au făcut cunoștință cu membrii ansamblului „Datini” și cu copiii corului „Allegria” ale parohiei „Andrei Mureșanu”, parohia clujeană afiliată capelei „Sfântul Iosif”.

S-a făcut și un schimb de daruri și de amintiri; totodată, pr. Mircea Marțian a cerut acordul Preasfințitului – și l-a obținut – pentru ca acest cor, al Catedralei Romano-Catolice din Wroclaw, să fie invitatul special al momentului binecuvântării Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, la încheierea lucrărilor de construcție. Coriștii au mulțumit, la rândul lor, Preasfințitului Claudiu, pr. Mircea, și, o mulțumire specială au adresat jurnalistului Claudiu Pădurean, care a avut rol de mijlocitor în efectuarea acestei vizite muzicale.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit de asemenea corului din Wroclaw și le-a vorbit despre legătura spirituală puternică, prin credință, între poporul român și cel polonez, despre persecuția pe care ambele popoare au traversat-o. A afirmat: „Această seară ne-a ajutat să ne redescoperim. Bineînțeles, unul dintre pilonii comuniunii noastre este Sfântul Ioan Paul al II-lea”. A mai spus: „Cred că pentru noi Polonia este o soră mai mare și vedem din păcate că lucrurile care unesc și trăirile noastre trebuie să se manifeste și în vremurile actuale. Și în Europa de astăzi cred că Polonia este o voce extrem de importantă” – a spus acestea privind mai ales la războiul de la granițele României, dar și la problemele și crizele contemporaneității, în fața cărora creștinii trebuie să fie împreună – așa cum s-a întâmplat și în această seară. A evidențiat cum, comuniunea care există între poporul român și cel polonez, „prin artă, devine una spirituală”. La final a invocat ocrotirea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și al Maicii Sfinte asupra tuturor.

Galerie imagini
Video