În aceste zile Preasfinţitul Ioan, episcop auxiliar de Lugoj, se află la Roma, unde are loc Cursul anual de formare pentru noii episcopi catolici din lume, organizat de Congregația pentru Episcopi și de Congregația pentru Bisericile Răsăritene. Datorită contextului de pandemie Covid 19, cursul a fost suspendat timp de doi ani, astfel ultima ediţie a cursului a avut loc în anul 2019. Redăm în continuare câteva gânduri pe care Preasfinţitul Ioan le-a împărtăşit de la acest eveniment:
Hristos în mijlocul nostru!
Doresc să transmit bucuria de a participa la Cursul de formare pentru noii episcopi catolici din întreaga lume. Face parte deja din tradiția Bisericii ca în fiecare an episcopii nou hirotoniți să vină la Roma în vederea închinării la moaștele sfinților apostoli Petru și Pavel; în vederea întâlnirii cu urmașul Sfântului Apostol Petru; în vederea creării de contacte între episcopii din întreaga lume precum și în vederea unui „aggiornamento” teologic, în mod particular pe temele legate de misiunea arhierească pe care noii ierarhi sunt chemați să o îndeplinească în țările și eparhiile lor de origine.
Tema cursului din acest an este: A propovădui Evanghelia în această epocă în permanentă schimbare și după pandemie: slujirea Episcopilor.
În timpurile pe care le trăim lucrurile se schimbă în continuu, dar se schimbă și cu o mare repeziciune. Ceea ce a fost valabil ieri în modul de a proceda, azi trebuie făcut diferit. În misiunea de evanghelizare, în contextul dat, suntem precum „la o vânătoare” de păsări din zbor. De asemenea, pandemia de Covid 19 a adus schimbări în mentalitatea și comportamentul oamenilor. Biserica Catolică, mereu în avangardă, a analizat, studiat, reflectat și ne împărtășește rezultatul și roadele acestui proces.
La curs participă 152 de episcopi din diferitele națiuni și continente, dintre care, peste 40 sunt de rit oriental, prima serie a acestuia are loc în perioada 1-10 septembrie 2022.
Ceea ce oferă multă lumină și deopotrivă constituie o mare bogăție este faptul de a beneficia de aportul și de experiența Bisericii Universale. Biserica Romei are în permanență capacitatea de a primi, sintetiza și transmite din nou tuturor Bisericilor particulare din lume rezultatul reflecției și experienței mondiale în materie de teologie pe fiecare subiect de interes.
Urmând programul stabilit, am participat deja la conferințe și seminarii, am celebrat în fiecare zi Sfânta Liturghie prezidată de cardinali prefecți ai diferitelor congregații și dicastere (ministere) romane, am participat la Ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul I, urmând ca la încheierea primei părți a cursului să fim primiți în audiență de Preafericitul Părinte Papa Francisc.
Transmit cu mult drag tuturor celor din eparhia de Lugoj și nu numai, preoți și enoriași, colaboratori și prieteni, bucuria și bogăția spirituală, teologică și umană de care am parte în aceste zile, precum și dorința de a împărtăși curând cu voi, în mod viu și proaspăt ceea ce am primit în aceste zile.
Ocrotirea Domnului peste toți!
† Ioan, episcop auxiliar de Lugoj
Sursa: episcopialugoj.ro