Într-o zi plină de emoții și semnificație spirituală, în parohia greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” Sâmbăta (județul Bihor) a avut loc celebrarea ultimei Sfinte Liturghii ca paroh a părintelui Gheorghe Seica și instalarea noului administrator parohial, pr. Giusepe Ghiurca. Evenimentul a avut loc pe 1 octombrie 2023 de la ora 10.00 și a fost condus de pr. protopop de Holod Ioan Tătar, alături de un sobor de preoți și diaconi. Acestora li s-au unit în rugăciune enoriași, prieteni și membri ai comunității pentru a marca această binecuvântată tranziție.

Iubirea, forța unificatoare

În predica sa, părintele protopop a subliniat importanța iubirii în construirea de legături solide și autentice în cadrul comunității noastre. El ne-a amintit că iubirea este forța care ne unește și ne face să ne simțim mai apropiați unii de alții. Într-o lume plină de tensiuni și divizări, mesajul său a fost o chemare la acțiune, de a dubla doza de iubire pe care o oferim celor din jurul nostru. Să arătăm compasiune, să încurajăm dialogul și să promovăm înțelegerea în locul discordiei. Doar astfel, vom putea continua să construim o comunitate puternică, cu legături durabile, chiar și în mijlocul provocărilor.

O despărțire emoționantă de Părintele Seica

Pr. Gheroghe Seica a slujit cu devotament și iubire în parohia Sâmbăta timp de aproape 30 de ani, fiind un lider spiritual iubit și respectat. Ultima sa Liturghie celebrată aici a fost un moment de recunoștință pentru contribuția semnificativă la comunitate și călăuzirea ei spirituală. În discursul său, părintele Seica a subliniat faptul că un preot nu iese niciodată la pensie: „astăzi nu este momentul în care spunem adio, ci doar la revedere pentru că ne vom întalni mereu în rugăciuni și în iubirea Lui Dumnezeu”.

Instalarea părintelui Giusepe – continuarea unui nou început

Odată cu încheierea misiunii părintelui Seica, parohia Sâmbăta și-a întâmpinat noul administrator parohial, părintele Giusepe. Acest moment a marcat un nou început, dar și o continuitate în viața spirituală a comunității. Pr. Giusepe și-a exprimat dorința de a sluji comunitatea cu același devotament și aceași dragoste a predecesorului său și a mulțumit pr. Seica pentru fiecare clipă petrecută în slujba comunității, indiferent de dificultățiile și vitregiile întâmpinate.

Recunoștință și anticipare

Această zi specială a fost marcată de un amestec de tristețe și bucurie totodată, deoarece comunitatea a sărbătorit contribuția semnificativă a pr. Seica Gheroghe, mulțumindu-i din suflet pentru iubirea cu care i-a ghidat. În același timp credincioșii l-au primit cu entuziasm și dragoste pe noul preot. De asemenea, prezentă la eveniment, doamna Mariana Laza, primarul comunei Sâmbăta, a subliniat importanța bisericii locale ca centru al comunității și a evidențiat rolul esențial pe care preoții și credincioșii îl au în menținerea coeziunii și promovarea valorilor morale. La final, dumneaei a adresat mulțumiri întregii comune, evidențiind puterea de slujire a pr. Seica și completa disponibilitate pentru turma sa.

Înainte de final, enoriașii și-au exprimat recunoștința pentru anii de slujire spirituală și au arătat bucuria anticipată pentru viitorul lor sub îndrumarea noului preot. După frumoasele momente petrecute în Biserică, aceștia s-au bucurat împreună de o agapă frățească la un restaurant local.

În perioada care urmează, parohia greco-catolică Sâmbăta va continua să se unească în rugăciune și comuniune, sub îndrumarea pr. Giusepe Ghiurca, pentru a-l preamări pe Dumnezeu.

Protopopiatul de Holod
pr. Ioan Tătar


Sursa: egco.ro