Duminică, 19 noiembrie 2017, credincioșii de la Mănăstirea „Maica Domnului” din Oradea, parohie păstorită de părinții franciscani, au avut bucuria de a participa la un eveniment deosebit pentru viața parohiei lor, și anume consacrarea altarului și sfințirea noilor 4 confesionale. Acest lucru s-a putut realiza datorită preocupărilor susținute din partea credincioșilor și a pr. vicar general Mihai Vătămănelu OFMConv în a renova și a înfrumuseța acest locaș de cult. Preasfințitul Virgil Bercea a fost Episcopul consacrator. Alături de el au mai fost prezenți la această celebrare mulți preoți și credincioși din Oradea și din alte parohii.

Celebrarea a început în jurul orei 10.00 cu primirea Preasfințitului Virgil de către părintele paroh Iulian Robu, însoțit de mai mulți preoți și de întreaga comunitate. La începutul Sfintei liturghii s-a rostit rugăciunea introductivă de invocare a Spiritului Sfânt. Pe sfântul altar erau pregătite sfintele relicve ale sfinților: Francisc din Assisi, Clara din Assisi, Filip Neri, Paul al Crucii, Gabriel al Maicii Îndurerate, ale fericiților Ieremia Valahul și Vincențiu Strambi. După ce au fost depuse în Sfântul Altar, într-un loc vrednic, s-a recitat o rugăciune scurtă, „veșnică pomenire ctitorilor sfântului locașului acestuia”, s-a sigilat locul în care au fost depuse sfintele relicve, și a urmat rugăciunea de consacrare a sfântului altar.

O dată terminată această rugăciune a urmat spălarea sfântului altar cu apă cu miresme de trandafir și săpun. Episcopul în timp ce se desfășura acest ritual a recitat psalmul 50: „ai milă de mine Dumnezeule după marea ta bunătate;… stropește-mă Doamne cu isop și mă voi curăța. Spală-mă și mai mult decât zăpada mă voi albi”. Încheiat ritul spălării altarului a urmat ritul ungerii cu sfântul mir. Episcopul a turnat pe sfânta masă în formă de cruce sfântul mir rostind de trei ori „Aleluia”, apoi împreună cu preoții au uns toată partea de sus a sfântului altar. Pe sfântul altar au fost așezate imagini a celor patru evangheliști: Matei, Luca, Marcu și Ioan, în cele patru colțuri ale altarului. După ce s-a încheiat acest ritual pe altar s-au așezat fețele de altar la număr de trei. Odată pregătit altarul cu tabernacolul, lumânări, flori și cu cele necesare, a urmat săvârșirea Sfintei Liturghii a Sf. Ioan Gură de Aur.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a vorbit despre Sfânta Evanghelie duminicală luată de la Sf. Luca, unde se vorbește despre bogatul căruia i-a rodit țarina. Un moment deosebit în cadrul predicii profunde și practice pline de învățături creștine a fost sensibilizarea credincioșilor ca să împartă cu cei săraci din darurile lor, să ofere mâncare oamenilor sărmani care locuiesc la groapa de gunoi a orașului. În acest sens, credincioșii au fost invitați ca în jurul orei 14:30 să aducă la biserică un mic pachețel cu hrană, care să fie oferit celor săraci de la groapa de gunoi a orașului, în această primă Zi Mondială a Săracilor.

Un alt moment în cadrul Sfintei Liturghii a fost și consacrarea unui tânăr diacon. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iulian Robu a mulțumit lui Dumnezeu pentru toți cei care au înfrumusețat biserica. O mulțumire specială plină de recunoștință a fost adresată Preasfințitului Virgil și tuturor binefăcătorilor și credincioșilor. Cântările la Sfânta Liturghie au fost conduse de corul „Schola Cantorum”, al Seminarului, dirijat de maestrul Radu Mureșan. Ca ultim moment deosebit al acestei zile a fost și binecuvântarea celor patru noi confesionale așezate în biserică. Liturghia s-a încheiat în jurul orei 12:30. Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile și harurile oferite, pentru bucuria acestei zile nu ne rămân decât cuvintele psalmului 43: „Voi merge la altarul lui Dumnezeu, la Dumnezeul bucuriei și veseliei mele, și te voi lăuda cu harpa, Dumnezeule, Dumnezeul meu”.

pr. Iulian Robu
via EGCO.ro