„Libertatea așa cum o înțeleg eu…” – Europa pe tărâmul dintre o Nouă Trezire, Deziluzie și Amenințare: este tema celui de-al douăzeci și șaptelea Congres Internațional Renovabis, care se desfășoară la München (Germania), în perioada 12-14 septembrie 2023. Printre cei peste 300 de participanți de pe tot continentul european se află o delegație a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, formată din: pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General, pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, pr. Paul Popa din partea Biroului Pastoral, tânărul Ovidiu Lazăr, președinte al Asociației „Enjoy Music”, pr. Olimpiu Todorean, director al Caritas Eparhial Oradea și doamna Adela Ghițulescu, director executiv Caritas Eparhial Oradea. Congresul Internațional Renovabis 2023 se desfășoară în formă mixtă: atât prin prezența fizică, cât și cu posibilitatea de participare in streaming.

În seara zilei de 12 septembrie a.c., Asociația Renovabis a marcat în deschiderea Congresului aniversarea a 30 de ani de existență printr-o discuție moderată de Irene Esmann în sala Academiei Catolice din München. Punctul culminant al întâlnirii a fost discursul fostului președinte federal Joachim Gauck, care a vorbit despre „Învățarea din greșeli – Germania și relațiile sale cu țările din estul Europei”. A urmat o masă rotundă dedicată temei din acest an, la care a luat parte cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop mitropolit de München și Freising, membru al Consiliului Cardinalilor Bisericii din Vatican.

Prima zi a Congresului Renovabis 2023 cuprinde discursuri susținute din perspectiva sociologiei religioase, cea teologicăși a științelor politice asupra temei centrale. Astfel, miercuri, 13 septembrie 2023, la Universitatea de Filosofie din München au loc în prima parte a zilei discuții despre «libertate, democrație, drepturile omului și prosperitate», din perspectiva analizei situației actuale și a situațiilor prevăzute pentru viitor. În acest sens, sunt analizate evoluțiile sociale în Europa Centrală și de Est după sfârșitul comunismului și evoluțiile Bisericii în Europa Centrală și de Est, pornind de la citatul biblic „Unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (2 Corinteni 3:17). În după amiaza aceleași zile, participanții vor lua parte la Forumul de dialog, prin participarea la discuții în grupuri de lucru pe marginea a opt teme principale. Este de nelipsit în cadrul tuturor întâlnirilor Renovabis, participarea la „sărbătoarea Euharistiei” prin Sfânta Liturghie celebrată în Biserica universitară „Sf. Ludwig” din München.

Joi, 14 septembrie 2023, la aceeași Universitate de Filosofie din München, se va reflecta asupra amenințării libertății în Europa și provocările pentru societate, din perspectiva politică și bisericească, un panel la care va lua parte și episcopul dr. Petar Petar Palić, episcop de Mostar-Duvno și administrator apostolic al Trebigne-Marcana în Bosnia și Hertegovina.

Congresul se va încheia cu o discuție finală, cu reprezentanții grupurilor de dialog ale Forumului de dialog din ziua precedentă, fiind prezentate contribuțiile din ședința plenară. Toți participanții la Congres sunt invitați să aducă subiecte, întrebări și sugestii despre provocările și sarcinile viitoare pentru Biserică, politică și societate în Europa la Forumul de dialog din 13 septembrie a.c.. Grupurile de dialog sunt organizate pe teme/preocupări comune, în care pot fi prezentate proiecte, întrebări adresate deschis,  idei care pot fi dezvoltate în continuare împreună cu alți participanți la Congres.

Despre Congres

„Din 1997, organizația caritabilă Renovabis ține an de an un Congres Internațional în numele Conferinței Episcopale Germane. Acest eveniment, la care iau parte participanți din toate părțile Europei servește la furnizarea de informații și discuții despre evoluții importante în Biserica și societatea din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. La Congres sunt de asemenea discutate subiecte de importanță paneuropeană. Congresul Internațional Renovabis s-a dezvoltat de-a lungul anilor într-un forum important pentru dialogul dintre oamenii din părțile de Est și de Vest ale Europei” – citim pe site-ul instituției.

Renovabis este asociația de solidaritate a catolicilor germani cu oamenii din Europa Centrală și de Est, fondată în martie 1993 de Conferința Episcopilor din Germania, la propunerea Comitetului Central al Catolicilor Germani. Este cea mai tânără dintre cele 6 organizații mondiale de ajutorare a Bisericii Catolice din Germania: Misereor, Adveniat, Renovabis, Missio, Caritas International și organizația misionară pentru copii „Die Sternsinger”. În Eparhia Greco-Catolică de Oradea, organizația caritabilă Renovabis a susținut pe parcursul anilor nenumărate proiecte, de la susținerea studiilor în străinătate pentru studenții laici sau seminariști, la construirea de biserici, centre caritabile și proiecte educative.

Numele asociației din Fresing, Germania de „Renovabis” provine din Psalmul 104,30: „Dacă vei trimite Duhul Tău, toate vor fi zidite şi înnoieşti astfel faţa pământului.”

Mihaela Caba-Madarasi
Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro