Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, prin departamentul Cultural coordonat de doamna Rodica Indig, vă invită marți, 5 martie 2019, ora 18.30, în cadrul ciclului Conferințele orădene, la conferința Despre kitsch. Strategii de supraviețuire. Invitat: conf. univ. dr. Ștefan Gaie, titularul cursului de Estetică a Faculatății de Artă din Oradea. Evenimentul va avea loc în sala Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea [str. Parcul Traian nr. 20].

Câte ceva despre ce vom audia marți ne spune însuși invitatul, Ștefan Gaie: „Despre kitsch, adică despre una dintre obsesiile intelectualilor din secolul XX, «răul absolut», «flagelul secolului», dușmanul prin excelență al culturii… dar și despre delicatul, drăgălașul, fragilul, sentimentalul, ieftinul, vulgarul, dulce-viciosul, și, să recunoaștem, inevitabilul kitsch.

Semnalele de alarmă împotriva kitschului au devenit un loc comun nu numai în literatura de specialitate ci, paradoxal, şi în mass-media. Toată lumea, de la artiști sau filosofi, până la ziariști sau bloggeri, pare să fie îngrijorată de proliferarea kitschului, de omniprezenţa acestuia în cele mai diferite zone ale lumii contemporane.

Dar ce este și de ce se face de fapt vinovat kitschul? Cum îl recunoaștem? Care sunt măștile kitschului? Ce este kitschul artistic? Dar cel politic sau religios? Ce este «omul kitsch»? Ne putem feri de kitsch? Și de ce nu: Care sunt strategiile de supraviețuire într-o lume în care kitschul este omniprezent? ”

Conferințele Orădene, a doua întâlnire: Despre kitsch. Strategii de supraviețuire
Vizualizare invitație în format PDF

Vă așteptăm!

Pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General

Anunț preluat de pe egco.ro