Sub directa implicare a Departamentului pentru Cultură din cadrul Episcopiei, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Național Transilvania s-a desfășurat, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, Concertul Pascal de Pricesne „La Umbra Crucii Tale” – Ediția a II-a. Evenimentul a avut loc duminică, 10 aprilie 2022, de la ora 17:00.

Au rostit rugăciuni prin cânt, ode de închinare Crucii Mântuitorului nostru:  Ansamblul de copii „Coconii Maramureșului”, prof. coord. Monica Șandor; Grupul vocal – Țara Chioarului (Gabriela Ardusătan, Denis Cupșe, Mihaela Iacob, Vasile Pop, Vlad Avram și Catalin Stan), Grupul vocal – Țara Maramureșului Voievodal (Andreea Cozneac, Florentina Vlad, Georgiana Demian, Andreea Cozneac și George Ciocotișan; solist vocal Măriuca Verdeș); Grupul vocal – Ținutul Codrului (Monica Șandor,  Antonia Mitre, Ionuț Uivaroși și Ionuț Teudan); Grupul vocal – Țara Lăpușului (Andreea Ghițiu, Livia Neag Nistea, Bianca Latiș, Mariana Cușner, Florin Gherman, Cornel Cupșa și Denisa Petruț).

Invitatul de onoare al evenimentului a fost Sava Negrean Brudașcu, cunoscuta interpretă de muzică populară ardelenească.

Au fost interpretate cântece religioase atent alese, precum: „Pe Golgota”, „Blândul Păstor”, „Drumul Crucii”, „Doamne, ești a mea iubire”, toate cu un rol foarte profund de a purta creștinii prezenți în biserică în acea stare de spirit favorabilă meditației și dorinței de rugăciune, stare pe care întreaga perioadă a Postului Mare, prin rugăciunile specifice ei, ne îndeamnă să o trăim: „Acest tip de muzică ne ajută la regăsirea spirituală, ne ajută în acest parcurs în care ne aflăm astăzi, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus pr. George Nicoară, prezentatorul evenimentului.

„Ne regăsim întotdeauna în suferințele Mântuitorului și suferința este comună tuturor oamenilor”, a afirmat la finalul concertului PS Vasile Bizău. „În suferință ne întâlnim, oamenii s-au întâlnit în suferință, în timpurile grele de persecuție ale Regimului Comunist, precum și în timpurile actuale, în suferințele provocate de război ale vecinilor noștri. Împreună cu refugiații, cu cei care suferă, suferim cu toții pentru că suferința este un loc al întâlnirii”, a explicat PS Vasile. „Iar aceste pricesne, cântece religioase atât de frumos cântate din sufletele copiilor, ale tinerilor, nu fac decât să ne ghideze, în acest popas, spre Sărbătoarea Paștelui”, a afirmat Ierarhul, mulțumind din suflet tuturor interpreților, în special doamnei director al Ansamblului Transilvania, Iuliana Dragoș și interpretei Sava Negrean Brudașcu, care au primit din partea Preasfințitului câte un medalion cu chipul Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu.

Biroul eparhial de presă