Credincioşii greco-catolici lugojeni, dar şi toţi cei care îndrăgesc muzica clasică, s-au putut bucura de un recital de muzică clasică barocă, susţinut de cvartetul Incanto Quartetto din Timişoara, în seara zilei de 23 septembrie la Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

Formaţia Incanto Quartetto are în componență pe: Ovidiu Rusu – vioară, Nada Petrov – vioară, Veaceslav Mînzat – violă, Marius Bernecker – violoncel. De data aceasta, solist a fost baritonul Dan Patacă de la Opera Națională Română din Timișoara.

Muzicienii timișoreni au interpretat lucrări ale compozitorilor: Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Francesco Paolo Tosti, Johann Sebastian Bach, Tomaso Giovanni Albinoni, Niccolo Paganini, Johann Pachelbel, Jules Massenet şi Luigi Boccherini.

La finalul recitalului, preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj a adresat câteva gânduri. „Ne-ați adus sufletul acasă, l-ați limpezit și l-ați convins încă odată de ceea ce spunea Dostoievsky: ”Frumusețea va salva lumea”, au fost cuvintele adresate de ierarh, prin care și-a exprimat gratitudinea față de membrii formației. A mulțumit, de asemenea d-nei Terezia Berghe de la asociația „Ghidul Banatului”, pentru că a facilitat acest recital în catedrală. Nu în ultimul rând, a mulțumit celor prezenți și i-a invitat să revină ori de câte ori catedrala lugojeană va găzdui astfel de momente artistice.

Pentru că Episcopia de Lugoj împlinește în acest an 170 de ani de la înființare, episcopul le-a oferit artiștilor un mic semn, câte o carte cu arhontologia ierarhilor care au păstorit eparhia de Lugoj de la 1853 până în prezent.

„Mulțumim din suflet și vă mai așteptăm să reveniți” – a încheiat ierarhul.

Menționăm că Recitalul din catedrala Lugojului a încheiat turul ecumenic religios organizat de asociaţia „Ghidul Banatului” la câteva lăcaşe de cult din municipiul Lugoj: Biserica Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Sinagoga Neologă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată.

Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj
Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept