Duminica a treia după Sfintele Paști este închinată „Femeilor mironosițe”. Cu această ocazie, seminariștii orădeni au vizitat parohia greco-catolică cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi – Vasile, Grigore și Ioan”, din Beiuș, păstorită de părintele protopop Zorel Zima. La Sfânta Liturghie au fost prezenți un sobor de patru preoți, protos fiind rectorul Seminarului din Oradea, pr. Anton Cioba, care a și ținut cuvântul de învățătură. Răspunsurile la au fost de corul Schola Cantorum, dirijat de Viorel Bădiceanu.

La predică, pr. Anton Cioba a amintit că această zi este dedicată, în mare parte, femeilor, pentru că ele au fost mereu prezente în viața pământească a lui Isus, chiar și în ultimele clipe când a avut de pătimit. Ele și Sfântul Apostol Ioan, ucenicul cel mai tânăr și foarte îndrăgit de Mântuitorul, l-au urmat până pe Golgota și au stat la picioarele crucii, înfruntând orice consecință. Sfântul Ioan, ucenicul iubit de Isus, prin inocența lui, asemeni unui copil, nu a avut teamă să stea alături El până la sfârșit. Mai mult decât atât – a dovedit mai mult curaj decât un adult, spre deosebire de ceilalți ucenici care, bărbați maturi fiind, au fost cuprinși de frică și l-au abandonat.

Astfel că, a mai spus părintele, această zi este dedicată și bărbaților în general și unora în mod particular, prin chemarea la preoție, la slujire, în această duminică fiind și Ziua Mondială a Vocațiilor. Fiecare dintre noi suntem chemați să vestim Învierea lui Hristos și să fim slujitori ai Cuvântului, asemeni femeilor purtătoare de mir, care au fost primii martori ai Învierii. De asemenea, părintele rector a amintit și despre faptul că parohia din Beiuș poartă același hram cu Seminarul din Oradea.

La finalul Liturghiei, părintele protopop Zorel Zima, a mulțumit părintelui rector, preoților concelebranți – pr. Iosif Slobotnic de la Beiuș și pr. Anton Rus, asistentul spiritual al seminarului – și seminariștilor pentru onoranta prezență în mijlocul comunității greco-catolice din Beiuș. Iar pe urmă ne-am bucurat cu toții de agapa frățească oferită cu mare drag de părintele Zorel și de doamna preoteasă.

Cristian Hoduț, Anul III
via SeminarOradea.ro