Preafericitul Părinte Cardinal LUCIAN, Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, l-a numit pe Preacucernicul Părinte Profesor universitar doctor Cristian BARTA din clerul Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, în funcţia de Protosincel (Vicar General), cu un mandat de 5 ani, începând cu data de 1 septembrie 2018.

Potrivit disciplinei canonice în vigoare, Protosincelul, cu puterea ordinară vicarială cu care este înzestrat, îl va ajuta pe Arhiepiscopul de Alba Iulia şi Făgăraş în conducerea întregii Arhieparhii.

Totodată, noul Protosincel, ca Ierarh al locului, împreună cu toate puterile şi facultăţile care îi sunt conferite, primește competențele indicate de canoanele 245-251 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

Născut la data de 3 mai 1975, Părintele Cristian Barta este doctor în Teologie (2002) și în Istorie (2012). Între anii 2000-2013 a fost Director al Departamentului Blaj din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, iar din anul 2013 îndeplinește funcția de Decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.