Episcopii Uniunii Europene s-au reunit la Nemi (Italia) în perioada 26-28 martie 2025 pentru Adunarea plenară de primăvară a COMECE. Din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER) a participat Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolie de Oradea. În urma mai multor sesiuni de dialog cu reprezentanți ai Vaticanului, ai UE și ai mediului academic, episcopii europeni au elaborat și au publicat declarația „Privind spre Europa cu speranță” (textul integral, aici).
Profund preocupați de spirala periculoasă în care coboară lumea, episcopii UE îndeamnă Uniunea Europeană să dea dovadă de leadership, acționând ca „forță unită, încrezătoare și integratoare pentru vecinătatea sa și pentru lume”.
Declarație
„Creșterea tensiunii globale, fomentată de izolaționismul în creștere și de adâncirea disensiunilor, erodează multilateralismul și slăbește principiile democratice. Această combinație duce la o concurență nemiloasă și la confruntări violente, adesea prin încălcarea flagrantă a dreptului internațional”, se arată în declarație.
În ceea ce privește apărarea europeană, Adunarea COMECE recunoaște necesitatea unei UE puternice, capabilă să își protejeze cetățenii și valorile, subliniind, totuși, vocația inițială a UE ca proiect de pace. „Orice investiții necesare, proporționale și adecvate pentru apărarea europeană nu trebuie, prin urmare, să se facă în detrimentul eforturilor menite să promoveze demnitatea umană, justiția, dezvoltarea umană integrală și grija față de Creație”, se arată în declarația episcopilor europeni.
Ca urmare a recentului raport al lui Mario Draghi privind competitivitatea europeană, episcopii COMECE recunosc necesitatea ca UE să își consolideze poziția în economia globală fără a submina angajamentul istoric al Europei față de solidaritate, în special față de regiunile cele mai vulnerabile ale lumii, precum și față de cei care suferă de sărăcie sau care caută refugiu.
Lucrările sesiunii plenare de primăvară 2025
Miercuri, 26 martie a.c., Em.S. Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin s-a adresat episcopilor din UE, subliniind crizele cu care se confruntă Europa și avertizând pericolul politicilor naționaliste. Cardinalul a îndemnat liderii politici să „lase deoparte diviziunile și barierele ideologice” în favoarea dialogului. El a subliniat responsabilitatea Europei, înrădăcinată în tradiția sa creștină, de a promova pacea și solidaritatea. „Dialogul rămâne singura cale viabilă”, a spus eminența sa, subliniind rolul Bisericii în reconciliere.
Cardinalul Parolin a făcut, de asemenea, apel la politici de imigrare și a reamintit că „preocuparea pentru bunăstarea Europei nu ne scutește de a ne gândi la binele lumii”. El a lăudat rolul COMECE în dialogul cu instituțiile UE și a solicitat sprijinul continuu al Conferințelor Episcopale europene.
Joi, 27 martie a.c., episcopii UE s-au angajat într-o discuție productivă cu profesorul Mario Monti, fost prim-ministru al Italiei (2011-2013) și comisar european pentru piața unică și concurență (1995-2004). Acesta a oferit o perspectivă valoroasă asupra problematicilor politice internaționale actuale, inclusiv viitorul relațiilor transatlantice și provocarea semnificativă a competitivității economice. În timpul discursului său, președintele Monti a reflectat asupra colaborării sale anterioare cu COMECE și a subliniat rolul vital al acesteia în promovarea unei Europe bazate pe valori comune.
În după-amiaza aceleiași zile, episcopii au fost primiți la Vatican de E.S. Mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele ale Sfântului Scaun. Împreună, aceștia au discutat despre tensiunile globale în creștere, exacerbate de erodarea multilateralismului, precum și despre schimbările recente în relațiile transatlantice. Schimbul de opinii cu Mons. Gallagher s-a axat, de asemenea, pe războaiele din Ucraina și Țara Sfântă, precum și pe viitorul integrării în UE. A fost subliniată, în special necesitatea de a asculta și de a se dialoga între toate statele membre ale UE, ca modalitate de a promova unitatea și coeziunea.
Vineri, 28 martie a.c., sesiunea plenară i-a primit pe E.S. Mons. Giuseppe Baturi, secretar general al Conferinței Episcopale Italiene (CEI) și pe președintele Paolo Gentiloni, fost prim-ministru al Italiei (2016-2018) și comisar european pentru economie (2019-2023).
În timp ce Mons. Baturi a prezentat istoria CEI și cele mai recente inițiative în Italia, în special cu privire la problemele legate de Mediterana, tineri și Europa, președintele Gentiloni a analizat subiecte precum apărarea europeană, provocările economice cu care se confruntă Europa și necesitatea unei „treziri europene”.
Mesajul pentru Papa Francisc
La sesiunea de primăvară, episcopii COMECE au trimis, de asemenea, un mesaj Sfântului Părinte Papa Francisc în care și-au manifestat și devotamentul lor filial față de Succesorul lui Petru în această perioadă de convalescență:
„Sfinte Părinte, Adunarea Plenară a COMECE s-a reunit în Italia, la Nemi, pentru a discuta provocările actuale și viitoare cu care se confruntă Uniunea Europeană. Am parcurs pelerinajul jubiliar și v-am ținut aproape de noi în rugăciune la fiecare pas spre Poarta Sfântă. Ne rugăm cu fervoare pentru pentru Sanctitatea Sa, pentru sănătatea și recuperarea completă, astfel încât, sub îndrumarea Sa, Biserica din Europa și din lume să poată trăi Jubileul 2025 cu speranță, entuziasm, bucurie și credință, revitalizată fiind de acest An Sfânt. Uniți cu în rugăciune, episcopii COMECE”.
Jubileul și momentele de rugăciune
Lucrările sesiunii plenare a COMECE au alternat cu diferite momente de rugăciune. În special, cu ocazia Jubileului, joia trecută episcopii au făcut un pelerinaj la Roma, trecând prin Poarta Sfântă a Bazilicii „Sfântul Petru” și unindu-se în rugăciune cu Mons. Paul Richard Gallagher la Capela „Corului”. Miercuri, cardinalul Pietro Parolin a celebrat Sfânta Liturghie la Capela „Sfântului Ioan Botezătorul” de la Centrul „Ad Gentes” din Nemi. Sfânta Liturghie a fost celebrată în aceeași capelă și vineri dimineața de E.S. Mons. Giuseppe Baturi.
Bisericile ucrainene, membri observatori ai Adunării
În urma solicitării acestora, Adunarea COMECE a primit Biserica Latină din Ucraina și Biserica Greco-Catolică din Ucraina ca membri observatori. Decizia a fost luată în lunile precedente și a fost pusă în aplicare la Nemi. Aceste două Biserici se alătură acum Conferinței Episcopale Elvețiene, Conferinței Episcopale Internaționale a Sfântului Chiril și Metodiu, Conferinței Episcopale a Scoției și Conferinței Episcopale a Angliei și Țării Galilor în calitate de membri observatori ai Adunării.
Următoarea sesiune plenară va avea loc în toamnă, la Bruxelles (Belgia), în perioada 1-3 octombrie 2025.
Traducere: Mihaela Caba-Madarasi
Sursa: egco.ro