Comemorarea arestării Episcopilor martiri și rugăciune pentru pace în comuniune cu Sfântul Părinte, în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca
Vineri, 27 octombrie 2023, în organizarea Episcopiei de Cluj-Gherla, la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca s-a desfășurat o seară de veghe, sub egida: „75 de ani de la arestarea Episcopilor noștri și a scoaterii în ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice”, constând într-un program de comemorare a arestării Fericiților Episcopi greco-catolici martiri și de rugăciune pentru pace, în comuniune cu Sfântul Părinte, Papa Francisc.
Programul a început la ora 17 cu Rozariul de durere, rostit de pr. Anton Crișan, rector al catedralei. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu un oaspete din Statele Unite ale Americii, Preasfinția Sa John Michael Botean, Episcop al Eparhiei de Canton-Ohio; pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general; preoții protopopi pr. Marius Cerghizan și pr. Nicolae Țap; preoții catedralei, alți preoți și preoți călugări. Au ajutat la celebrare studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Răspunsurile liturgice le-a oferit Corul „Angeli” al catedralei, în această seară dirijat de prof. Monica Cerghizan.
Au participat, în număr mare, călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare; de asemenea surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, cu Maica Veridiana, superioara provincială; și surori din Congregația Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală; persoane consacrate din alte ordine și congregații religioase. Prezența credincioșilor laici a fost numeroasă, între ei și participanții la Adunarea Generală la nivel național a AGRU, care se desfășoară la Cluj, în perioada 27-29 octombrie, precum și membri ai unor asociații din Biserică.
***
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a amintit: „Celebrăm Sfânta Liturghie și ziua de rugăciune care s-a făcut pretutindeni în Biserică și care marchează un moment cu totul aparte. Suntem, pe de o parte, într-un context de război, de ură, de violență, și parcă în loc să se liniștească, tot mai mult se aprinde acest foc al războiului. Suntem într-un context, în același timp, de schimbări, la nivel planetar, aș spune, la nivel de Biserică… Suntem aici și pentru a comemora momentul în care Episcopii noștri dragi, Fericiții Episcopi martiri, au fost arestați. A început pentru ei și pentru Biserica Greco-Catolică Vinerea Mare.”
„Ce ne poate spune Evanghelia într-un astfel de context? Suntem aici doar ca să ne aducem aminte de suferință, de durere, de puterea răului? Nicidecum! Noi suntem aici pentru ca toți împreună să ne aducem aminte de harul lui Dumnezeu, de faptul că nimic nu ne poate scoate din iubirea lui Dumnezeu. Sfântul Părinte Papa Francisc a cerut astăzi în întreaga Biserică Catolică o zi de rugăciune și de post și aceasta am încercat să facem cu toții. Și dacă ne aducem aminte, în această zi de rugăciune și post, de toate aceste rele, este pentru a-i cere lui Dumnezeu ajutorul, pentru a-i spune lui Dumnezeu: «Tu, care ne-ai făcut bine și ne-ai ajutat în trecut, ajută-ne și astăzi! Tu, care ne-ai scos din persecuția comunistă, ajută-ne și astăzi, scoate-ne și astăzi din război și din încercare»; «Tu, care ne-ai scos din robia Egiptului, Tu, care ne-ai trecut prin Marea Roșie, Tu, care ne-ai trecut prin deșert, și acum fă la fel».”
„Acest «și acum» ne aduce aminte că Dumnezeu este același și în trecut, și astăzi, și va fi tot timpul același”. Episcopul a subliniat: „Astăzi este mai important ca oricând să ne aducem aminte de aceste lucruri, fiindcă riscăm să ne cuprindă deznădejdea, riscăm să ne cuprindă disperarea. Riscăm să ne uităm, la fel ca Petru, în jurul nostru și să vedem furtuna și să ne cufundăm. Dar aceasta este o ispită, iubiți credincioși! Fiindcă nu ne-am adunat astăzi aici pentru a ne aduce aminte de rău, de suferință, de durere și de moarte, ci pentru a comemora faptul că Dumnezeu este mai mare decât moartea, decât durerea, decât suferința și decât războaiele.”
„Aceasta este experiența Episcopilor noștri martiri, este experiența preoților, surorilor, călugărilor, credincioșilor, care au dat mărturie despre iubirea lui Dumnezeu în vremuri atât de tulburi ca acelea ale persecuției comuniste. Pentru noi este o bogăție aceasta, fiindcă persecuția de care ne aducem aminte acum nu este probabil ultima. Biserica a trecut tot timpul prin persecuție. Isus ne spune acest lucru: «Dacă pe Mine m-au persecutat, și pe voi vă vor persecuta». Este «marca» creștinilor: într-un fel sau altul, cu toții simțim semnul crucii, persecuția în viața noastră; cu toții simțim războaie în viața noastră – poate nu le simțim ca și pe cel din Ucraina, sau pe cel din Orientul Mijlociu, sau ca atâtea alte războaie care se întâmplă în acest moment pe suprafața pământului, dar cu siguranță o sămânță de război simțim și noi, avem și noi de dus. (…) Și atunci, este extrem de important să ne aducem aminte de acel Dumnezeu care poate învinge răul, războiul, și să îi cerem să îl învingă în primul rând în sufletele noastre”.
La încheierea celebrării, Preasfinția Sa Claudiu l-a salutat pe Preasfinția Sa John Michael Botean, păstorul comunității greco-catolicilor români din SUA, și a amintit că începând de luni, 30 octombrie 2023, la Blaj va avea loc Sinodul Episcopilor, la care va lua parte și Preasfinția Sa John Michael. A încheiat mulțumind tuturor pentru comuniunea din această zi în care, a spus, „ne rugăm ca pacea lui Dumnezeu să învingă în inimile noastre și în lumea în care trăim”.
***
Programul a continuat cu conferința prof. Ionuț-Vida Simiti, care a evocat perioada de final de octombrie 1948, a arestării Episcopilor greco-catolici martiri, și a evidențiat atitudinea eroică a numeroși preoți care au colaborat împlinind acțiuni de rezistență în fața opresiunii guvernului comunist, asigurând astfel supraviețuirea și continuarea existenței în clandestinitate a Bisericii Române Unite. Un rol puternic de coeziune și mult curaj în perioada dificilă de acum 75 de ani l-au avut părinții bazilieni, în mod special pr. Iosif Bal OSBM și ierom. Leon Iulian Manu OSBM, egumen al Mănăstirii Nicula, protoegumen al OSBM, prieten și colaborator apropiat al Episcopului Iuliu Hossu.
A urmat rugăciunea Acatistului Episcopilor greco-catolici martiri, intonată de pr. Daniel Avram, consilier eparhial, vice-rector al Catedralei Schimbarea la Față, asistat din strană de Emanuel Boroș, formator la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”. Pr. Cristian Langa a dat glas Episcopilor martiri rostind cuvinte ale lor, dialoguri care s-au păstrat, răspunsuri pe care le-au dat acuzațiilor ce le erau aduse – părând dialoguri biblice, precum dialogul între Isus și Pilat. A încheiat citând din Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu evocarea începutului detenției sale, primul gest pe care l-a făcut când a ajuns în celulă: „Îndată după intrare, căzând zăvorul, m-am așezat în genunchi și, cu fruntea la pământ, am dat mărire Domnului Isus, care m-a învrednicit pe mine nevrednicul de această mare cinste a temniței pentru credință.”
Imnul Episcopilor martiri, compoziție a clujencei Carmen Opreanu, a încheiat seara, reînviind amintirea înălțătoarei ceremonii a beatificării Episcopilor martiri, când același Imn a fost cântat la Blaj, în fața Sfântului Părinte Francisc, în cadrul celebrării din 2 iunie 2019 – moment al biruinței Bisericii reînviate, despre care în urmă cu 75 de ani un regim totalitar decreta că încetează să mai existe, dar ea și azi există; moment al recunoașterii luminii spirituale de care s-au învrednicit Episcopii acestei Biserici, atunci azvârliți în temniță grea și în întuneric, acum primind fiecare cununa de martir fericit în Cristos. Pr. Anton Crișan, rector al catedralei, a invitat la final credincioșii: „Să ne hotărâm să mergem pe drumul sfințeniei. Acești oameni minunați, Episcopii martiri, au mers pe drumul sfințeniei prin suferință, prin viața trăită în închisoare. Noi, pentru că suntem în libertate, suntem chemați să trăim sfințenia în iubire”.
Moaștele Episcopului martir Iuliu Hossu sunt expuse mereu spre venerare în altarul lateral ce îi este consacrat în Catedrala „Schimbarea la Față”, în care a slujit timp de 18 ani. În această seară specială credincioșii au avut ocazia să venereze, împreună cu moaștele Episcopului Iuliu Hossu, și moaștele Episcopului Vasile Aftenie și pe cele ale Episcopului Ioan Bălan. Prin ei și prin rugăciunea Ierarhilor, a preoților, a persoanelor consacrate și a credincioșilor, toți cei șapte Episcopi greco-catolici martiri au fost în catedrală în această seară, s-au rugat împreună cu cei prezenți, cu Papa Francisc și cu întreaga Biserică Catolică și au cerut Părintelui Ceresc ca pacea, iubirea, milostivirea Lui să coboare peste lume.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro