Duminică, 14 octombrie 2018, la orele serii, Columna lui Traian de la Roma – considerată „certificatul de naștere al poporului român” -, a fost iluminată în culorile tricolorului românesc, în timp ce aprox. 1000 de cetățeni români și italieni au intonat imnul de stat al României. A fost un moment solemn, simbolic, al vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, în Italia, al Centenarului Unirii românilor dar și al vechii înrudiri dintre români și italieni – „că noi, de la Râm ne tragem”, scria cronicarul Grigore Ureche în sec. al XVII-lea. A avut loc și un spectacol organizat de municipalitate. Columna a rămas înveșmântată în culorile tricolorului românesc până la ora 22.30.
A fost un eveniment deosebit și semnificativ pentru continuarea relației fraterne dintre Italia și România (conform Administrației Prezidențiale a României). Împreună cu reprezentanții oficiali români și italieni, cu membri ai comunității de români din Italia, au fost de față și membri ai Bisericii Greco-Catolice, între care PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu pr. rector Gabriel Buboi și studenți teologi de la Colegiul Pontifical „Pio Romeno”, și doi preoți din Dieceza de Roma, precum și Mons. Cristian Crișan, Vizitatorul apostolic pentru românii greco-catolici din Europa.
Într-o corespondență de la Roma, Preasfinția Sa a mărturisit că în decursul serii a avut ocazia să îl salute pe președintele Klaus Iohannis și pe soția sa. A menționat și faptul că, în cadrul acestei vizite de stat, „președintele și-a exprimat dorința să întâlnească și reprezentanți ai cultelor religioase și din acest motiv a venit reprezentantul nostru, Vizitatorul apostolic numit de Papa, care cunoaște foarte bine situația românilor greco-catolici din Diaspora și el este cel care a prezentat această situație. A fost un moment marcat de românism, în care președintele României s-a întâlnit cu diferite persoane, au fost și români în strai popular, s-a intonat imnul țării, s-a cântat muzică populară, s-a cântat din bucium, s-a scandat și numele președintelui, a fost un moment de comuniune foarte frumos. Municipalitatea a pregătit un mic spectacol despre o jertfă romană adusă zeilor, s-a citit în limba latină veche. O gardă romană purtând scuturi și săbii a prezentat onorul în fața președintelui, întreg programul a fost un omagiu al prezenței românilor și o ilustrare a legăturii noastre cu Roma”.
Columna lui Traian a fost liantul care, și acum, ca și de-a lungul veacurilor, a reunit România și Italia, români și italieni, motiv pentru care Preasfinția Sa a dorit să îi facă o scurtă descriere: „Monumentul a fost construit din ordinul Împăratului Traian și a fost finalizat în anul 113. Columna la început era colorată în culori naturale, o parte dintre sculpturi erau cu bronz și strălucea în lumina soarelui. Ridicată ca amintire a luptelor de cucerire a Daciei, avea în balconul de deasupra statuia Împăratului Traian. Din anul 1558, a fost restaurată de marele arhitect Fontana. În 1590, în locul statuii lui Traian a fost așezată o statuie a Sfântului Petru, fapt al cărui înțeles simbolic poate fi acela că legătura istorică între cele două țări se află sub semnul credinței și al voinței lui Dumnezeu. Ne rugăm în continuare ca Sfântul Petru să protejeze țara noastră”.
„Se poate pătrunde și în interiorul Columnei, se intră prin partea de bază și se urcă pe o scară laterală, destul de strâmtă, iluminată natural prin mici fante așa încât nu este nevoie de lumină artificială, până la balconul de deasupra Columnei (la înălțimea de 40 de metri), unde se află, pe un soclu, statuia Sfântului Petru, în bronz. Monumentul conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare de 40 de tone. Aceste blocuri sunt suprapuse într-o manieră extraordinară, nu se vede liantul dintre ele, sunt îmbinate foarte bine, în așa fel încât să se creeze impresia unei benzi sculptate pe care Împăratul Traian a dorit să înșire toate momentele importante ale luptelor. Este o înșiruire asemenea unei benzi desenate în formă de spirală, înfășurând această coloană și, prin altoreliefuri, exprimând momentele principale ale istoriei luptelor dintre daci și romani”, a remarcat Preasfinția Sa.
În mod asemănător Columnei, însăși Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, este semn și mărturie a nobilei descendențe romane, descendență mărturisită și argumentată apoi în Școlile Blajului născute în sânul acestei Biserici, culminând cu Șoala Ardeleană, focar spiritual greco-catolic, civilizator, izvorâtor de cultură și conștiință națională pentru toți românii.
Mai multe fotografii: aici