Un frumos obicei, cel al sosirii colindătorilor la Episcopia de Cluj-Gherla, a continuat și în zilele care premerg Sărbătoarea Nașterii Domnului a anului 2017. Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin, alături de care s-a aflat pr. Călin Bot, Vicar general, și alți preoți, între care pr. Marcelin Rotaru, profesor la Seminarul eparhial, și pr. Romulus Silaghi, au întâmpinat numeroasele grupuri venite din toate colțurile Eparhiei.

Prima zi de colindat a fost luni, 18 decembrie, când în sala de ședințe a sediului episcopal au fost primiți, mai întâi, studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB și de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, cu pr. rector Marius Furtună. Au urmat: parohia Cluj VI – Gruia, cu pr. Claudiu Tuțu și pr. Traian Coste, Vicar judecătoresc; parohiile Gherla I și II și Mintiu Gherlii, cu tineri din Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU) din Gherla, Beclean, Sângeorz-Băi, însoțiți de pr. Gabriel Marincaș și pr. Edmund Dujardi, apoi tinerii din ASTRU Cluj, cu președintele lor, Mihai Moruțan.

Au venit, în costume populare și cu colinzi tradiționale acompaniate la fluier, credincioși din parohia Frata, cu pr. Gavrilă Pleș Topan și pr. consilier Florin Bozântan. Un grup mare din Protopopiatul Beclean a venit însoțit de pr. protopop Felician Neagoș și pr. Alin Cândea. A urmat parohia Buciumi, între credincioși fiind și copii în frumos port popular; ei au venit însoțiți de pr. Radu Puie. A încheiat această zi Congregația Surorilor Maicii Domnului, cu Maica Teodorina superioară, pr. cancelar Cristian David capelan CMD și pr. Marius Cerghizan, Vicar cu preoții. Surorile au venit cu copii de la casa de tip familial „Sf. Maria”.

Marți, 19 decembrie, au colindat credincioși din parohia Cluj – Mănăștur 1 Vest, cu pr. paroh Ovidiu Lăpuște, și în continuare membri din Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU), cu pr. prof. Cristian Langa, îndrumător spiritual, și președintele Alin Tat. În seara aceleiași zile, Preasfinția Sa Florentin a luat parte, alături de sute de credincioși, la Concertul de Colinde susținut, în Catedrala Schimbarea la Față, de Corul „Vox Lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, condus de Mirela Bumb – Sora Lucia OSBM; și apoi de Corul „Angeli”, dirijat de prof. Monica Cerghizan, solist – Paul Țap, la orgă Monica Răfan. A fost o seară înălțătoare, încheiată cu bis-uri și multe aplauze.

Șirul colindătorilor a continuat în cea de-a treia zi dedicată colindelor, miercuri, 20 decembrie. Primii vestitori plini de entuziasm au fost copiii din Grupa Curcubeului de la Grădinița „Sf. Ana”, a Surorilor Baziliene; ei au venit cu educatoarea lor, sora Maximiliana OSBM. Au urmat: în port popular, credincioșii din parohia Chiuiești, cu pr. Matei Tarciziu; apoi, tot din Dej, din cartierul Dealul Florilor, în frumoase costume tradiționale, credincioșii parohiei Sf. Anton de Padova, cu pr. Călin Moldovan. Au colindat apoi membri ai Reuniunii Mariane, cu pr. îndrumător spiritual Florin Pop și președinta Monica Culea.

De la drum lung au ajuns cu suflete deschise și cu colinde specifice zonei cei dintâi colindători la Episcopie (în anul 2003), credincioșii parohiei Păușa, cu pr. Mirel Cristea. Un mare număr de persoane consacrate au adus în continuare vestea Nașterii Mântuitorului. Din acest grup au făcut parte surori din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, cu Maica Marcela, superioară provincială, și pr. capelan Ioan Pop; călugări din Ordinul Sf. Vasile cel Mare, cu pr. Laurian Daboc, superior provincial; părinți și frați iezuiți, cu pr. superior local Henryk Urban. Au încheiat cea de-a treia zi cu colinde membri ai grupului de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, cu pr. spiritual Anton Crișan și pr. Sorin Popa, însoțiți și de copilași ai familiilor formate în acest grup.

Familia Bisericii, a Eparhiei de Cluj-Gherla, s-a reunit pe aripi de colindă și la acest Crăciun, cei care n-au putut veni fiind și ei în comuniune, prin bucuria Nașterii Domnului. Cu toții au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile Sale minunate. Pentru fiecare grup, Preasfinția Sa a avut câte un cuvânt de învățătură, urări și binecuvântare, dorindu-le ca „Nașterea lui Cristos să fie darul cel mai luminos pentru fiecare și cu mare bucurie Sărbătoarea Domnului să fie!”

Preasfinția Sa a reamintit că „trăim într-o lume care are nevoie de Dumnezeu, și dacă în primul rând noi, creștinii, reușim să ducem tuturor Vestea cea Bună, atunci facem un apostolat al păcii, un apostolat evanghelic. Să reamintim și tinerilor și vârstnicilor care trăiesc Crăciunul și sărbătoresc fără a ști care este motivul sărbătorii, să le amintim motivul real al sărbătorii, Nașterea lui Cristos, dar în primul rând Nașterea lui Cristos în sufletele noastre, aceasta este cea care poate da pace și bună înțelegere în lume. Să facem noi, în primul rând, pace și liniște în sufletele noastre, ca apoi să le putem oferi și celorlalți”. Sunt gândurile care au revenit în mesajele adresate de către Păstorul Eparhiei fiecărui grup de colindători.