La sediul Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca au răsunat din nou colindele, pe drumul spre Crăciun luminat de steaua călăuzitoare a cântului. E o tradiție care exista înainte de 1948 – pomenită de Episcopul Iuliu Hossu în cartea Memoriilor, ca una care îi era foarte dragă – și care a renăscut în Eparhia de Cluj-Gherla după anul 2000 și a continuat apoi, an de an. Pandemia a întrerupt timp de doi ani frumosul obicei, dar, începând din 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, întâmpină cu bucurie colindătorii care pornesc la drum, la colindat, din casele și parohiile lor.
Joi, 21 decembrie 2023, mai multe grupuri de colindători au spus prin colind povestea Nașterii Domnului și Mântuitorului Isus Cristos. Purtătorii veștii bucuriei întregii omeniri au fost primiți de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial și de pr. Vasile Tofană, Vicar general. Pentru fiecare Preasfinția Sa Claudiu a avut un cuvânt de încurajare și învățătură, de mulțumire și binecuvântare.
Au colindat: cei din linia întâi atunci când este nevoie de salvare și ajutor: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj; apărători și protectori ai liniștii publice și ai cetățenilor: Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj; cei ce inspiră și călăuzesc tinerii în descoperirea Creației lui Dumnezeu și îi formează ca oameni, după modelul Ierarhilor: vizionarul Inochentie Micu Clain și Fericitul Episcop întemeietor Iuliu Hossu – directoarea Simona Gruian și profesorii de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, însoțiți și de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, și de alți preoți și persoane consacrate; membri ai Asociației Greco-Catolicilor Români Uniți, cu responsabilii la nivel național, conf. Alin Tat și la nivel local, Ștefania Isailă; un grup din Mișcarea Focolarelor care activează la Cluj-Napoca, trăitori ai iubirii fraterne în marea Familie a lui Dumnezeu; reprezentanții unei numeroase parohii clujene din cart. Mănăștur: pr. paroh Ovidiu Lăpuște, pr. Mihai Kiss, vicar parohial și credincioși ai parohiei „Mănăștur I”.
Colindători au continuat să sosească, și de la distanțe mari de pe teritoriul Eparhiei, și vineri 22 decembrie 2023, în comuniunea bucuriei și căldurii sufletești a marii sărbători a Nașterii Domnului, răsărită deja pe cerul întunecat al lumii fremătânde și rănite de războaie, nouă naștere a speranței păcii și liniștii, împăcării și întâlnirii, nouă naștere a credinței în Dumnezeu, nouă naștere a lui Dumnezeu cu noi-Emanuel.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, împreună cu pr. Vasile Tofană, vicar general și alți preoți și teologi, au întâmpinat și în această zi colindătorii cu daruri și binecuvântări. A fost încă o zi de întâlniri de Familie, în casa lui Dumnezeu, Tatăl nostru, în căldura și bucuria Sărbătorii Sfinte de Crăciun. Au sosit pentru a spune, mereu în alt mod și cu noi lumini spirituale, povestea nopții de Crăciun din care a răsărit Lumina lumii: un grup de copii de la Târgu Lăpuș, însoțiți de d-na Roman; pr. Edmund Dujardi cu tineri clujeni din Asociația Redescoperiți Fericirea, Crescendo, Parohia Greco-Catolică Grigorescu, Zileos, ASTRU, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”. Ei au adus și Colindul Episcopului Iuliu Hossu. Aici, în sediul episcopiei, au cântat Episcopului de Cluj-Gherla urmaș al Episcopului Iuliu Hossu pe tronul episcopal al acestei episcopii. Colindul preferat al Episcopului Iuliu Hossu, „Când fost-a prunc micuț Isus” l-au colindat Episcopii martiri în închisoare. Acolo, Preasfinția Sa Episcop Iuliu, acum martir al Bisericii Greco-Catolice, a compus încă o strofă la această colindă, ultima. Și alte grupuri de colindători la Episcopia din Cluj au adus cu ei mesajul acestui frumos colind.
Au urmat: tineri din parohia greco-catolică Beclean cu pr. Cosmin Moldovan (As. Zileos); membri ai Reuniunii Mariane: din parohia Grigorescu, Mănăștur 1, Mănăștur 2, parohia Baciu, parohia Chiuiești, parohia „Andrei Mureșanu”, cu fam. Opreanu, însoțiți de pr. Florin Isac, spiritual al reuniunii la nivel eparhial și de alți preoți marianiști. Prin fam. Opreanu – Carmen Opreanu (autoare a Imnului martirilor) și tinerii Camelia, Francisc și Benedict Opreanu -, colindătorii din Reuniunea Mariană au adus la lumină și prețioase colinde compuse de Părinții Bazilieni mărturisitori ai credinței; copii și tineri din parohia greco-catolică Herina, cu pr. Iosif Chiciudean; copiii din parohia greco-catolică Tihău, cu pr. paroh Ioan Puie; un grup mare din parohia Florești, cu pr. paroh Claudiu Tuțu și pr. Florin Pop, vicar parohial; tinerii din Asociația catolică „Puncte Inimă”, reuniți la Cluj din mai multe țări și mai multe continente; surorile baziliene de la Mănăstirea (și casa lor generală) „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, împreună cu Maica Veridiana, Superioara provincială și cu pr. capelan Ioan Pop.
Pentru fiecare grup Ierarhul a avut un cuvânt despre bucuria și misterul Nașterii Domnului, despre ce semnifică acest eveniment petrecut în urmă cu peste 2000 de ani într-un ținut îndepărtat, pentru prezent, pentru lumea de azi.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro