Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri a explicat motivele transferării Colectei pentru Țara Sfântă la o altă dată. Schimbarea a fost voită de Sfântul Părinte însuși.

În lumea semi-paralizată de coronavirus, există zone care se confruntă cu mari dificultăți rezultate din blocajele impuse de circumstanțe. Printre acestea, se află și „comunitățile creștine din Țara Sfântă, expuse și ele riscului de contaminare și care – se afirmă într-un comunicat al Congregației pentru Bisericile Orientale – trăiesc în contexte des încercate” și „beneficiază în fiecare an de solidaritatea generoasă a credincioșilor din întreaga lume, pentru a-și putea continua prezența evanghelică, precum și pentru a menține școlile și structurile de asistență deschise tuturor cetățenilor pentru o educație umană, conviețuire pașnică și mai ales îngrijirea celor mai mici și săraci”.

În mod tradițional, Biserica este aproape de aceste comunități în apropierea Paștilor, prin Colecta din Vinerea Mare, adică cu contribuțiile colectate în acea zi în Bisericile din lume pentru a fi donate comunităților din acele locuri.

Întrucât „măsurile de prevenție puse în aplicare împiedică celebrarea normală în comunități a oficiilor din Săptămâna Mare, Papa Francisc, se subliniază în comunicat, a aprobat propunerea ca să fie transferată pentru acest an Colecta pentru Țara Sfântă în data de 13 septembrie 2020, în apropierea Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.

Traducere: LNU