Un eveniment inedit a avut loc luni, 13 mai 2024, la Muzeul de Istorie din Budapesta: parohiei greco-catolice Borșa Cluj, prin parohul acestei parohii, pr. Marius Mureșan, i-a fost restituit un clopot regăsit după 80 de ani. Clopotul a fost descoperit în decembrie 2023, în urma unor săpături arheologice de pe teritoriul unei unități militare din Budapesta. Odată curățat, cercetătorii au găsit o inscripție care atestă că acest clopot aparține credincioșilor greco-catolici din Borșa – Cluj, că acest clopot a fost turnat la Cluj, de firma Lengyel, în anul 1920 (cu cifre romane), în timpul în care preot în Borșa era Ioan Bochiș și prim-curator Ioan Gaciu.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în tulburarea vremurilor de atunci, clopotul din biserica greco-catolică din Borșa a fost dus la Budapesta. Descoperirea inedită a determinat reprezentanții Institutului Muzeal de Istorie și Arheologie din Budapesta să dorească restituirea acestui vestigiu, ca pe un semn de vindecare a rănilor trecutului și de comuniune. Ca urmare, la Budapesta a fost organizată o festivitate în cadrul căreia clopotul a fost predat pr. Marius Mureșan, parohul actual al comunității greco-catolice din Borșa și unei delegații din România care l-a însoțit.
Momentul restituirii clopotului, pr. Marius Mureșan l-a numit „act istoric pe care a avut bucuria de a-l trăi la Budapesta”. Parohul Parohiei Borșa a mulțumit tuturor celor implicați în proiectul de retrocedare: Colectivului Muzeului de Istorie și Arheologie din Budapesta, condus de director dr. Csorba László; lui Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, precum și lui Pali Anka, consilier CJ Cluj. Nu în ultimul rând, a mulțumit șoferului care a transportat clopotul de la Budapesta la Borșa, Paul Ionuț Mureșan.
* * *
La Borșa, veche localitate din Podișul Someșan, parohia greco-catolică s-a înființat la 1700, odată cu Unirea cu Roma. Conform Șematismului Eparhiei de Cluj-Gherla din 1947, în anul 1900 a fost edificată aici o biserică din zid. În urma unei renovări, realizată în anul 1922, biserica, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a fost sfințită de Episcopul Iuliu Hossu, atunci Păstor al Eparhiei de Gherla, acum Fericit al Bisericii Catolice. Este consemnată și o vizită canonică a Episcopului Iuliu Hossu, la 29 august 1943.
Parohia română unită cu Roma Borșa a fost redeschisă după căderea regimului totalitar, în anul 1991, prin contribuția pr. Tiberiu Marțian și a pr. Vasile Gherman. Biserica parohială nu a putut fi recuperată, și atunci, din 1995, s-a trecut la ridicarea unei noi biserici, care a fost sfințită în 21 septembrie 2003, de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a vizitat parohia Borșa la 20 de ani de la sfințirea bisericii, în 23 septembrie 2023, când a binecuvântat trei cruci pentru a fi înălțate pe cupola bisericii cu hramul „Înălțării Sfintei Cruci”, după ce o furtună a afectat crucea existentă.
Clopotul binecuvântat odinioară de Episcopul Iuliu Hossu pentru parohia greco-catolică Borșa revine acum, în mai, luna martirilor și luna Preasfintei Fecioare Maria, ca un „răvaș” din trecut care cheamă la rugăciune și ca o binecuvântare din înaltul Cerului, unde Fericitul Iuliu Hossu veghează pentru pacea și înflorirea Bisericii pe care a slujit-o în timpul și cu prețul vieții sale.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro