Luni, 5 iunie 2023, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Sanctuar Arhiepiscopal Major, ocazie cu care 14 copii clujeni, 8 dintre ei pregătiți de sr. Mihaela CMD și 6 copii pregătiți de prof. Dana Morar, au făcut Prima Împărtășanie – între ei, copii din parohia „Preasfânta Treime”, Cluj-Iris și copii de la Casa de tip familial „Maica Domnului” a surorilor CMD.
În ziua însorită, copiii, preoții și Ierarhul au traversat în procesiune grădina Mănăstirii – o grădină a Maicii Domnului împodobită cu trandafiri – până la altarul amenajat în aer liber, în fața intrării în capelă, ca în zilele de mare sărbătoare, altar la care a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească. Copiii, împreună cu surorile, au dat și ei răspunsurile la celebrarea liturgică iar la împărtășania credincioșilor și la finalul celebrării, au cântat Domnului cu bucurie. Vremea a fost caldă și senină, în armonie cu cântările înălțătoare ale surorilor și ale copiilor. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a meditat la taina Treimii – care se descoperă, dar totodată rămâne minunat mister al iubirii lui Dumnezeu și coboară în inimi prin lumina Spiritului Sfânt.
Domnul Isus – despre care copiii au învățat la întâlnirile regulate de cateheză – primit în sufletele lor curate din mâna Ierarhului, Sfânta Jertfă Liturgică ce s-a săvârșit oferită lui Dumnezeu în comuniune spirituală, în prezența a numeroși credincioși, totul în această zi a amintit Împărăția lui Dumnezeu spre care creștinii se îndreaptă. Raze din Lumina Ierusalimului ceresc au coborât peste celebrare și peste bucuria creată la Sanctuarul Maicii Domnului, cu binecuvântare. Răspunsurile liturgice le-au dat surorile CMD și copiii, cu coordonarea muzicală a prof. Angela David și a sr. Dominica CMD. Au concelebrat: pr. Cristian David, rector al Sanctuarului, pr. Marius Cerghizan, protopop și capelan CMD, pr. Orest Nechita din Eparhia de Oradea, pr. Ioan Mătieș și pr. Mihai Todea de la parohia Iris, pr. Sabin Brudașca, din parohia „Sf. Gheorghe”, cart. Gheorgheni, a diaconat dc. Ovidiu Marișca, cancelar, având alături ipodiaconi și studenți ai Seminarului Teologic eparhial. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Claudiu a sfințit trei icoane noi așezate în capela mănăstirii: icoana Învierii Domnului, o icoană a Nașterii Domnului și o icoană a Coborârii Sfântului Spirit.
În cuvântul de învățătură despre Preasfânta Treime, Preasfinția Sa a arătat că, „avem în sărbătoarea de astăzi un mister care depășește cu mult capacitățile noastre. Și ne întrebăm atunci, de ce Biserica, la încheierea unui ciclu atât de important de sărbători – am trecut prin Învierea Domnului, Înălțarea la Cer, Pogorârea Spiritului Sfânt -, de ce ne pune în fața ochilor un mister pe care oricum, noi nu îl putem pătrunde: misterul Sfintei Treimi? Evanghelia de astăzi și ritmul vieții liturgice, ne ajută să înțelegem de ce.” A amintit „acel moment simbolic din viața Sfântului Augustin, în care el, ca mare Doctor al Bisericii, ca și mare teolog al Bisericii, ca un mare învățat, încearcă să pătrundă acest mister și să îl descopere și celorlalți credincioși. Și este acea poveste care ne spune că, încercând și gândind la acest mare mister al Sfintei Treimi, Sfântul Augustin se plimba pe malul mării, la Ostia, în Italia – unde și azi există și un sanctuar care comemorează acel moment. Și, plimbându-se pe malul mării, vede un copil care săpa o groapă în nisip, și, cu un vas, încerca să ia apă din mare și să o pună în groapa făcută în nisip. Sfântul Augustin îl întreabă: «Ce faci?» Și copilul răspunde: «Încerc să pun toată apa din mare în groapa pe care am făcut-o». Augustin îi spune: «Dar nu o să reușești niciodată, fiindcă groapa pe care ai făcut-o e mult prea mică pentru apa din mare». Și copilul îl privește, și îi spune: «Așa este și misterul Sfintei Treimi, mult prea mare pentru mintea ta». Și Sfântul Augustin înțelege că este un înger al Domnului, un glas al Cerului, care îi vorbește despre felul în care, oricât ar încerca să pătrundă misterul Treimii, Sfânta Treime rămâne, așa cum îi spune, un mister.”
Astfel, Preasfinția Sa Claudiu a explicat: „Cunoașterea nu se reduce la o activitate intelectuală, ci cunoașterea implică o intimitate. Cunoaștere înseamnă să trăiești împreună, să împărtășești aceleași experiențe, să împărtășești viața cu cel pe care vrei să îl cunoști. Dacă privim din această perspectivă misterul Sfintei Treimi, înțelegem de ce Biserica ne cere să îl aprofundăm, nu doar cu mintea noastră, ci mai ales să îl trăim.” Și, privind în acest fel misterul Sfintei Treimi, „vom descoperi că noi trăim în Sfânta Treime dintotdeauna”, „împărtășim viața Sfintei Treimi, suntem în comuniunea de iubire dintre Tatăl, Fiul și Sfântul Spirit, altfel nu am putea transforma pâinea și vinul în Trupul și Sângele Domnului, altfel nu am putea să ne numim Biserică, să fim o familie, să fim familia lui Dumnezeu. Doar darul lui Dumnezeu face ca prin credință, prin ceea ce trăim, noi să intrăm și să experimentăm iubirea și comuniunea Sfintei Treimi.”
Această comuniune Preasfinția Sa Claudiu a revelat-o prezentă în paginile Sfintei Scripturi, în lecturile din Sărbătoarea Rusaliilor, și apoi, despre reîntregirea comuniunii cu Sfânta Treime vorbește întreaga istorie a mântuirii, chiar din momentul păcatului strămoșesc, atunci când „porțile raiului, e adevărat că se închid pentru Adam și Eva, dar ei atunci încep să meargă pe cale, să pășească înspre Ierusalimul Ceresc pe care Dumnezeu îl pregătește din acel moment”. A spus: „Cât de mare este iubirea lui Dumnezeu pentru noi! Din chiar momentul păcatului, în care Adam și Eva îi spun «nu» lui Dumnezeu și de fapt ei îi închid porțile, din acel moment Dumnezeu caută și găsește o cale pentru a reface acea comuniune. Din acel moment începe un pelerinaj al oamenilor pe acest pământ, prin care trebuie să îl regăsească pe Dumnezeu, să regăsească comuniunea cu Dumnezeu.” Acest drum a fost urmat de Avram, de Moise – care este chemat de glasul Domnului să scoată poporul din Egipt, să îl conducă spre pământul făgăduit. „Moise vrea să cunoască fața Domnului, să cunoască misterul prezenței lui Dumnezeu. Și Dumnezeu îi spune să meargă într-o grotă și acolo va trece prin fața lui. Dar Moise nu îi va putea vedea chipul, ci îi va vedea spatele” – adică îl cheamă să meargă după El, să îl urmeze.
La fel, „ce va spune Isus? «Dacă vrea cineva să Mă urmeze, să renunțe la el însuși, să își ia crucea și să vină după Mine»”. Și lui Petru, Isus îi spune: „Înapoia Mea!” Așadar, „dacă vrem să descoperim, să pătrundem tot mai mult misterul lui Dumnezeu, trebuie să urmăm calea Lui, să ascultăm poruncile Lui, așa cum spune Isus. Și atunci, cunoașterea noastră rațională se împletește cu trăirea noastră.” A arătat că la fel se întâmplă între oameni, „nu putem cunoaște pe cineva doar din cărți”. Și azi, îl putem cunoaște pe Dumnezeu dacă participăm la misterul Sfintei Treimi: trecem prin toate tainele anului liturgic, participăm „în mod spiritual, tainic”, la Nașterea Domnului, la Botezul Lui, la moartea, Învierea și înălțarea Lui, la coborârea Spiritului Sfânt. Chiar și „atunci când ne însemnăm cu semnul crucii, când ne facem semnul crucii, «în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit», noi ne aducem aminte de iubirea cu care Dumnezeu ne-a înveșmântat, comemorăm darul pe care ni l-a făcut, să fim primiți, acceptați, fără merit din partea noastră, în această comuniune de iubire. De aceea este important să trăim ceea ce facem: și semnul crucii, și prezența noastră la Sfânta Liturghie și la celelalte Taine.”
A invitat credincioșii să participe, prin trăirea spirituală, și la această zi, „într-un moment solemn pentru copiii noștri, ai Bisericii, în care ei trăiesc un moment cu totul aparte, îl primesc în mod conștient Isus în viața lor. Vor primi astăzi Trupul și Sângele Domnului. Merită ca astăzi să ne punem împreună cu ei, ca și niște copii, în fața Domnului, ca și cum l-am primi și noi pentru prima dată, fiindcă, de fapt, iubiți credincioși, de fiecare dată îl primim pentru prima dată. Tot timpul cu Dumnezeu este ceva nou, fiecare întâlnire cu El este marcată de această noutate. Dumnezeu este Dumnezeul prezent, al momentului prezent.” Astfel, Preasfinția Sa Claudiu a invitat ca toți credincioșii, împreună cu copiii, înainte de cuminecare, să reînnoiască promisiunile de la Botez, să își amintească: „suntem copiii lui Dumnezeu”; „suntem niște bieți copii în fața misterului lui Dumnezeu”.
La încheierea celebrării, pr. Cristian David – și în numele surorilor CMD – a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu, preoților și credincioșilor, a felicitat copilașii și familiile lor care i-au încredințat spre pregătire pentru acest frumos parcurs spiritual pe care l-au început în urmă cu un an. Fiecare dintre cei 14 copii care l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie au fost chemați pe rând la altar și Preasfinția Sa Claudiu le-a înmânat câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie; de asemenea au primit câte un dar spiritual.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro