În Joia Mare, 13 aprilie 2023, la orele serii, în prezența a sute de credincioși, Denia celor 12 Evanghelii s-a celebrat și în Catedrala „Schimbarea la Față” a Eparhiei de Cluj-Gherla, de către Preasfinția Sa Claudiu, preoți, diaconi, subdiaconi. Din stranele Catedralei studenții seminariști au însoțit oficiul, „atât de frumos și atât de calm și blând” – cum a caracterizat Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla rugăciunea lor.

Denia – slujbă specifică Postului Mare – în Săptămâna Patimilor este de fapt slujba Utreniei, dar care se oficiază, în această săptămână, în seara fiecărei zile. Un specific aparte are Denia din Joia Mare, numită și Slujba înfricoșătoarelor Patimi, constând în cele douăsprezece Evanghelii care se citesc pe parcursul slujbei, fiind intercalate cu cântări despre Patimile Domnului. În timpul acestui oficiu, după cea de-a cincea Evanghelie Sfânta Cruce a fost scoasă din Altar. Episcopul a purtat Crucea prin biserică, fiind urmat de preoți, și apoi a depus-o în fața Altarului spre închinare. A fost astfel simbolizată purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecății la Golgota, înainte de Răstignire.

Lecturile Sfintelor Evanghelii ale Patimilor Domnului, frumoasele cântări, tânguiri – în versuri «șlefuite» de tradiție astfel încât au devenit asemeni unor nestemate izvorâtoare de har -, i-au „impregnat” pe cei de față „de cuvântul lui Dumnezeu, repetat în mod continuu, de felul în care toți evangheliștii au descris aceste momente de taină, dureroase, de mântuire pentru noi”, a remarcat la final Preasfinția Sa Claudiu, mulțumind celor ce s-au lăsat astfel purtați, prin cuvânt, în spațiul spiritual al Sfintelor Evanghelii, unde „ne-am împărtășit din cuvântul lui Dumnezeu și în mod tainic am fost prezenți la Patima Domnului”.

A continuat: „În zilele acestea, după cum ați observat, parcă și timpul este bulversat: dimineața am celebrat Vecernia acum, seara, celebrăm Utrenia. Spre sfârșitul Evangheliilor se vorbește despre o grădină. Mormântul Domnului este într-o grădină și aceasta ne duce cu gândul la un nou început, la acea grădină în care Dumnezeu a creat primii oameni. În Isus Cristos, prin patima, suferința, moartea și Învierea Lui, omul este reînnoit. De aceea și timpul este bulversat. Și noi ne naștem în mod tainic din nou, devenim fiii lui Dumnezeu. De aceea insist atât de mult – prin tema anului pastoral, care, și în anul trecut și în acest an, este legată de familie, de familia lui Dumnezeu, de faptul că suntem familia lui Dumnezeu. Prin darul lui Dumnezeu, prin Jertfa Fiului lui Dumnezeu, pe Cruce, noi am primit acest mare dar.”

A reamintit: „De dimineață am celebrat Sfânta Liturghie și Rânduiala Spălării picioarelor și ne-am adus aminte de cât de mult ne-a iubit Dumnezeu, încât a îngenuncheat în fața noastră, spălându-ne picioarele tuturor. Astăzi am văzut cum s-a despuiat de tot, și-a dat hainele Lui, și-a dat totul, ne-a dat-o și pe mama Lui sub Cruce. Am primit-o pe Maica lui Dumnezeu ca și Maica noastră.” Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat: „Să lăsăm ca acest cuvânt, pe care astăzi l-am ascultat, să pătrundă în sufletele noastre pentru a ne aduce aminte, și a trăi și mai intens acest dar pe care l-am primit, acela de a fi creștini, de a fi biruitori ai morții împreună cu Cristos, de a ști că nu se termină viața noastră aici, pe pământ, ci, prin Isus Cristos, viața noastră s-a deschis înspre Cer. De aceea, în momentul numit al morții în această lume, pentru noi va începe doar viața veșnică.”

Galerie imagini
Video