Duminică 23 februarie 2020 s-a celebrat Sfânta Liturghie pentru credincioșii greco-catolici români în capela parohiei „Sacro Cuore di Gesù” din Ladispoli, o mică localitate din regiunea Lazio, în afara Romei, cu peste 4500 de români rezidenți.

Lipsa asistenței spirituale pentru credincioșii greco-catolici români pe teritoriul Diecezei de Porto Santa Rufina a fost la baza discuțiilor și a demersurilor între Vizitatorul Apostolic pr. Cristian Crișan, și Mons. Gino Reali, episcopul Diecezei mai sus amintite. În urma solicitării Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Române, Dieceza de Porto Santa Rufina i-a încredințat părintelui Valentin Marcu din clerul Eparhiei de Lugoj, misiunea de a-i însoți spiritual pe credincioșii catolici români de rit bizantin care locuiesc în zona respectivă.

Celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în limba română a fost posibilă grație sprijinului și implicării directorul Biroului „Migrantes” din Dieceza Porto Santa Rufina, diaconul Enzo Crialesi și a Mons. Giovanni Maria Righetti, parohul comunității „Sacro Cuore di Gesù” din localitate.

În cuvântul său, Părintele Valentin a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în acest demers pastoral și spiritual pentru binele sufletesc al credincioșilor greco-catolici provenind cu precădere din Sătmar, Maramureș dar și din alte regiuni ale României. Recunoștință și mulțumire pentru sprijinul și prețuirea arătate față de Biserica noastră au fost exprimate părintelui Isidor Mîrț, capelan al comunităților catolice de rit latin din Ladispoli și Cesano.

Prin generozitatea și disponibilitatea Diecezei gazdă, credincioșii pot asista în fiecare duminică la celebrarea Sfintei Liturghii începând cu ora 12:15, în capela din via dei Fiordalisi 14, Ladispoli.

P. Valentin Marcu