Duminică, 10 februarie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a reamintit importanța perseverenței în rugăciune și credință. A fost o celebrare deosebită, de sărbătoare și prin faptul că în acest cadru Biserica și-a exercitat funcțiunea de mamă, tânărul subdiacon Tiberiu Vasile Vaida a fost ridicat la treapta diaconatului. Împreună cu Episcopul eparhial, la masa Sf. Altar s-au aflat mai mulți preoți între care pr. Marius Furtună rector al Seminarului Teologic eparhial, pr. vicar Anton Crișan, pr. consilier Radu Tălpălariu. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei „Magnificat” dirijat de prof. Alexandru Suciu, cu participarea și a studenților seminariști.

„Dumnezeu, în marele Său plan de mântuire, a pregătit pentru fiecare o moștenire nepieritoare, pe care trebuie să o dobândim prin credință” – a început PS Florentin cuvântul de învățătură. A fost tema centrală a Evangheliei femeii cananeiancă ce dobândește vindecarea fiicei ei prin credință (Matei 15, 21-28). „Isus se află în părțile Tirului și ale Sidonului, într-o zonă păgână. Este înconjurat de apostoli predicând în aceste ținuturi și se apropie de El o femeie de o altă credință care invocă mila lui: «Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon». «Fiul lui David» este un apelativ care arată că femeia cunoștea din Sfânta Scriptură, știa că Isus este din neamul Regelui David, din care trebuia să se nască Mesia. Ea invocă în rugăciune ajutorul lui Isus, însă primește un răspuns foarte dur. În primul rând, Isus nu răspunde acestei cereri, în al doilea rând, în clipa în care apostolii vin și îi cer să o dezlege pe această femeie, pentru că strigă după ei și îi face de rușine, Isus răspunde: «Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel».”

Preasfinția Sa a analizat dialogul dintre Isus și femeie, modul în care Domnul a descoperit „tezaurul credinței, comoara ascunsă din sufletul acestei femei”, care a reușit să depășească granița pe care mentalitatea timpului o punea între cei considerați fiii lui Dumnezeu (poporul lui Israel) și păgâni, care erau considerați câini. În fața afirmației lui Isus: «nu este bine să iei pâinea copiilor și să o arunci câinilor», femeia „își asumă această umilire publică, dar preia un cuvânt cheie care îi va dobândi mântuirea fiicei ei. Ea acceptă această diferență, dar știe că și o fărâmă din pâinea copiilor are aceeași valoare ca și pâinea întreagă”. Și a continuat: „Harul este puterea lui Dumnezeu lucrătoare după capacitatea sufletului care îl primește, și dacă există o frontieră între fii și câini, aceea este frontiera credinței care trebuie trecută. Dumnezeu nu pune limite. Toți acești păgâni sunt chemați să devină fii ai lui Dumnezeu. Isus o va spune în continuare: «sunt și alte oi care nu sunt din staulul acesta», dar «trebuie să le aduc și pe acelea». El se afla dincolo de hotarele Țării Sfinte tocmai pentru ca să îi aducă și pe aceștia spre credință.”

„Credința acestei femei, mai ales perseverența în rugăciunea făcută cu credință, îi dobândește mântuirea. A devenit și ea o fiică a poporului lui Dumnezeu, pentru că a crezut în Pâinea pe care El o poate oferi, a crezut că și o fărâmă din acea Pâine dătătoare de viață poate să o hrănească, să îi aducă împlinirea rugăciunii făcute. Isus rămâne uimit în fața credinței acestei femei: «mare este credința ta; fie ție după cum voiești». […] Isus o lasă pe această femeie să se roage pentru a dezvălui credința ei dincolo de orice umilire sau jignire. Oare suntem la fel de perseverenți în rugăciunea noastră? Să nu ne mulțumim cu rugăciunile făcute în grabă și pe fugă, să îl lăsam pe Dumnezeu să pătrundă în sufletul nostru, să ne hrănim cu răbdare din Pâinea vieții la care suntem chemați, să știm că această Pâine ne transformă și pe noi în pâine, în Euharistie, în jertfă de mulțumire adusă lui Dumnezeu. Să ne așezăm în colțul nostru de rugăciune, să îi dăm timp lui Dumnezeu să lumineze sufletul nostru, să ne lumineze calea, să înțelegem importanța perseverenței în rugăciune”, a încheiat Preasfinția Sa.

Rugăciunea, perseverența pe drumul credinței, este și chemarea adresată diaconului Vaida Tiberiu Vasile. Pr. rector Marius Furtună l-a prezentat pe noul diacon, născut în 1991 la Dej, căsătorit din 2018, arătând că, „după 6 ani de formare umană, spirituală, doctrinară și pastorală conform cerințelor ecleziastice în cadrul Seminarului Teologic eparhial Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, după 4 ani de licență și 2 ani de masterat în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității clujene Babeș-Bolyai, a primit treapta diaconatului prin punerea mâinilor Episcopului eparhial”.

După celebrare PS Florentin a invitat credincioșii să rămână în legătură cu mijloacele de comunicare din cadrul Eparhiei, cu preoții parohi și protopopi, anunțând că „vor fi deschise în curând listele de înscriere pentru participarea la celebrarea Sfintei Liturghii cu Sfântul Părinte Francisc, din 2 iunie 2019, de pe Câmpia Libertății din Blaj”, momentul mult așteptat „unde sperăm ca, împreună cu ceilalți șase Episcopi morți în faimă de martir, și Cardinalul nostru Iuliu Hossu să fie ridicat la treapta de fericit”. Preasfinția Sa a invitat la rugăciune, în continuare, cu perseverență, pentru ca procesul de beatificare al celor șapte Episcopi martiri greco-catolici să continue și să se finalizeze cu bine. „Urmează un timp foarte încărcat și intens de pregătire a vizitei Sfântului Părinte, în care avem nevoie de rugăciunile Dvs”, a mai subliniat Preasfinția Sa, în lumina mesajului evanghelic al zilei, înainte de a încheia prin binecuvântare.