Duminică, 8 mai 2022, comunitatea greco-catolică din Kagran – Biserica Sfântul Gheorghe, l-a avut ca oaspete la celebrarea Sfintei Liturghii pe Preasfinția Sa Dr. Cristian Dumitru Crișan, Vizitatorul apostolic pentru credincioșii greco-catolici din Europa Occidentală. Această vizită a Preasfințitului Cristian a fost precedată de pelerinajul credincioșilor români greco-catolici la sanctuarul benedictin închinat Maicii Domnului de la Mariazell – Obersteiermark.
În scurta și intensa istorie a inimoasei comunități greco-catolice de la Kagran, vizita Episcopului Cristian a fost un eveniment cu totul aparte, care a fost celebrat cu multă bucurie de către întreaga comunitate.
La masa Sfântului Altar, alături de Preasfinția Sa Cristian și de Vicarul Yuriy Kolasa, au concelebrat Pr. Ioan-Ștefan Dumitraș – Cancelarul Curiei Arhiepiscopale Majore, Pr. Paroh Ovidiu Pintea, Pr. Sergiu Dejeu – vicarul comunității, Pr. Iulian Hotico, Pr. Traian Tămaș, Pr. Felician Vladu si diaconul Dr. Gerhard Deimel.
În cuvântul de învățătură, Episcopul Cristian a reiterat și accentuat rolul femeilor și implicit al mamelor, rol pe care acestea l-au avut și îl au, atât în biserică cât și în societatea civilă. Femeile mironosițe sunt cele care au transmis mai departe mesajul că Isus a înviat și au păstrat aprinsă candela credinței. Fie ca pilda lor să fie un model demn de urmat pentru creștinii de azi.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, doi copii din comunitate, Alexander si Veronica Bârlea, au primit în mod solemn Sfânta Împărtășanie.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Vicarul general pentru credincioșii orientali din Austria, Pr. Yuriy Kolasa, în cuvântul de mulțumire adresat comunității, a subliniat importanța păstrării limbii materne și a tradițiilor pentru copiii din comunitate, aducând astfel un mesaj de mulțumire Prof. Simona Tamaș, cea care i-a învățat pe copiii din comunitatea de la Kagran să scrie și să citească în limba română. Totodată acesta a felicitat membrii corului Armonia, condus de către domnul Bogdan Popescu, pentru promovarea muzicii sacre.
În încheiere, P.S. Cristian a mulțumit atât comunității cât și preotului Paroh Ovidiu Pintea pentru primirea călduroasă de care a avut parte pe timpul vizitei în Austria și ne-a transmis solemn să rămânem în continuare deplin atașați valorilor și tradiților creștine ale comunității românești.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească în sala parohiei. Apoi a fost prezentată cartea ”3333 de zile” a autorului de origine venezueleană, Alois Heigl, carte tradusă în limba română de către doamna Anca Pascut, cea care a fost și moderatoarea acestui scurt inter-mezzo cultural.
Îi mulțumim bunului Dumnezeu și Preasfinției Sale Cristian pentru aceste momente de har și de întărire în credință.
Pr. Ovidiu Pintea