,,Unitatea este normalitatea din care am căzut și certitudinea spre care ne îndreptăm. Sarcina noastră este doar de a ști să ne lăsăm surprinși de această venire a viitorului înspre noi, de a fi gata să lăsăm la o parte chiar și cele mai prețioase certitudini identitare”

,, Oamenii au nevoie unii de alții, bisericile au nevoie unele de altele”
,,A face binele este alegerea fiecăruia dintre noi și chiar dacă singuri suntem incapabili de a rămâne credincioși acestei hotărâri, Dumnezeu este gata să ne ajute”

,,Este o bucurie, că indiferent de ce confesiune religioasă aparţinem, putem să ne rugăm împreună pentru unitatea creştinilor, punând accentul pe lucrurile care ne unesc şi nu pe cele care ne despart.”

,,Preacucernici Preoţi, Stimaţi Enoriaşi!

Îi salut cu căldură pe colegii preoți și pe toţi enoriaşii, care au venit în această seară în biserica noastră. Îl salut cu multă caldură pe domnul Bogdán Szabolcs János, episcopul de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Este o onoare pentru noi ca în seara aceasta să fim gazdele săptămânii ecumenice. Este o bucurie că indiferent de ce confesiune religioasă aparţinem, putem să ne rugăm împreună pentru unitatea creştinilor, să punem accentul pe lucrurile care ne unesc şi nu pe cele, care ne despart. Dumnezeu să ne binecuvânteze, să fie alături de noi, să ne conducă pe calea dreptăţii şi a dragostei faţă de semenii noştri.”

Acesta a fost mesajul prin care Părintele Kardos József, paroh al Bisericii Unitariene, gazdă în cea de-a doua seară de Rugăciune Comună, i-a întâmpinat cu căldură pe participanţi.

Reprezentanţii celor opt culte şi comunităţi creştine din oraşul nostru care se roagă împreună în această perioadă au adresat câte un cuvânt de salut, alături de o rugăciune ori o reflecţie personală.

Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de către Părintele Alin Vara, Vicerector al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, însoţit de studenţi seminarişti şi credincioşi ai Bisericii. Părintele a rostit un mesaj plin de înţelepciune din partea Bisericii noastre, arătând cât de sigură este împlinirea promisiunii lui Dumnezeu, în ciuda barierelor iluzorii, de moment, ale omului:

,,Prezentul este unul nu doar al diversității sănătoase, ci și al diviziunii nesănătoase. Unitatea este deopotrivă un fapt atestabil în trecutul Bisericii primare și o promisiune eshatologică pe care Dumnezeu o va împlini în mod infailibil. Ea este normalitatea din care am căzut și certitudinea spre care ne îndreptăm.
Unitatea finală va trece de orice barieră, orice alteritate, orice afirmare obsesivă a identității ca ceea ce mă distinge, mă desparte de celălalt. Această reconciliere universală finală există deja în eternitate, rămânând doar ca ea să fie împlinită în timp, ca o victorie de care nimeni nu se mai îndoiește. Sarcina noastră este doar de a ști să ne lăsăm surprinși de această venire a viitorului înspre noi, de a fi gata să lăsăm la o parte chiar și cele mai prețioase certitudini identitare. Oamenii au nevoie unii de alții, bisericile au nevoie unele de altele. Opera mântuitoare a lui Dumnezeu nu va fi completă până când creștinii și, de fapt, umanitatea însăși, nu vor fi Una, uniți într-o singură credință, un singur glas de laudă a lui Dumnezeu. Așadar, să ne rugăm fierbinte pentru unitate, pentru încetarea acestei contra-mărturii care este însăși diviziunea noastră! Amin.”

Predica din cea de-a doua seară de rugăciune comună a revenit Bisericii Evanghelice-Lutherane, prin grija Părintelui Mátyás Attila: ,,Creştinii care nu sunt practicanţi nu au o relaţie personală cu Tatăl Ceresc; Vindecarea sufletească este posibilă numai dacă acceptăm nevoia schimbărilor. Domnul spune : Spălați-vă deci și curățați-vă! Încetați să mai faceți răul! în Isaia 1,16. Această <curăţare> de rău încă nu este de ajuns, fiindcă suntem chemați să învățăm să facem binele și să căutăm dreptatea, să respectăm legile divine și să trăim o viață cinstită; Filozoful german Kant spunea că din naștere omul nu este bun sau rău, a face binele fiind o chestiune de învățare. Putem învăța cum să facem ceea ce Dumnezeu așteaptă de la noi. A face binele nu depinde de circumstanțe sau de starea materială în care ne aflăm, ci depinde de decizia personală. A face binele este alegerea fiecăruia dintre noi și chiar dacă singuri suntem incapabili de a rămâne credincioși acestei hotărâri, Dumnezeu este gata să ne ajute în momente dificile; Poate că nu avem puterea de a schimba lumea în totalitate, chiar dacă majoritatea de astăzi gândește altfel, dar totuși putem avea o influență decisivă pentru noi înșine, pentru familia și pentru comunitatea din care facem parte.”

În această seară Rugăciunea pentru Unitate va continua în Biserica Evanghelică-Lutherană, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr.26, începând cu ora 18:00.

Cei care doresc să vizioneze pagina Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din Oradea au la îndemână această adresă on-line:
https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

Laura Ologu
Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro