În Duminica a VII-a după Rusalii, a Înmulțirii celor cinci pâini și doi pești, 2 august 2020, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj au fost celebrate două Sfinte Liturghii. Prima dintre acestea a fost celebrată începând cu ora 08:45 de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, fiind transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV, iar cea de-a doua a fost celebrată începând cu ora 10:00 de către Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, fiind transmisă în direct de Maria TV și online de Radio Blaj TV.

În duminicile premergătoare acestei duminicii, a spus Preasfinția Sa Claudiu, am auzit vorbindu-se de mai multe ori despre „casă”, despre faptul că Isus intră în casele oamenilor, îi vindecă pe cei doi orbi și pe cel mut după ce intră în casă. Biserica este simbolizată de casă. Isus intră în toate bisericile și catedralele noastre, unde suntem atinși de puterea Lui, de iertarea lui, primim Trupul și Sângele Lui. Evanghelia de astăzi vrea să ne ajute să facem un pas în plus în înțelegerea comuniunii noastre cu Cristos, a continuat Episcopul Curiei, și ne ajută să înțelegem că aceste case (bisericile și catedralele) nu sunt case asemenea celor din lumea care trăim, fiindcă o biserică este o casă care ne indică adevărata casă în Împărăția Cerurilor, comuniunea cu Isus Cristos. El ne învață că adevărata noastră casă, confortul nostru, apărarea noastră este El Însuși. Ne învață că suntem acasă atunci când suntem cu El însuși. De aceea venim la Biserică: să regăsim comuniunea cu Dumnezeu pierdută prin păcatul strămoșesc.

Evanghelia de astăzi ne arată că Isus se gândește și la cele mai umane nevoi ale poporului. Gestul făcut de Mântuitorul este doar un semn. Momentul de astăzi din Evanghelie este o prefigurare a Sfintei Liturghii. Cele cinci pâini și doi pești sunt simbolul Sfintei Euharistii. Evanghelia ne ajută să înțelegem ce facem în fiecare duminică, rolul preoților și al episcopilor și căutarea pe care credincioșii trebuie să o aibă.

„Pâinea noastră” pe care o cerem în fiecare zi în rugăciunea Tatăl nostru, a încheiat Preasfințitul Claudiu, nu este doar pâinea pe care o mâncăm, ci adevărata noastră hrană care ne asigură viața veșnică.

Lui Dumnezeu i s-a făcut milă de poporul înfometat, lui Dumnezeu îi este milă de noi, de nevoile noastre și ascultă rugăciunea noastră atunci când i-a adresăm cu o inimă deschisă, a spus Preasfințitul Cristian. Evanghelia de astăzi este o icoană. Isus ne arată astăzi cum va fi masa alături de El în paradis. În fața nevoilor oamenilor care au nevoie și de pâine pentru a-și sătura trupul, Isus împreună cu ucenicii dau să mănânce acelei mulțimi, îi slujesc pe oameni.

Gestul lui Isus, care ia pâinea și peștii, le binecuvântează ridicându-și ochii către ceruri și le dă ucenicilor, este și gestul pe care îl fac și preoții la Sfânta Liturghie. Oamenii se satură deoarece acele puține daruri au fost binecuvântate de Mesia și astfel au devenit îndestulătoare pentru toți.

De asemenea, a încheiat Preasfinția Sa Cristian, Evanghelia de astăzi este și o icoană a Sfintei Împărtășanii, a nevoii și a obligației de a ne apropia de Sfântul Trup și Sânge al Domnului. Astfel viața noastră devine plină de Dumnezeu.

Biroul Arhieparhial de Presă