Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri a vizitat Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu

Joi, 2 iunie 2022, Sărbătoarea Înălțării Domnului și a Fericiților Episcopi martiri a fost o zi de mare bucurie și recunoștință adusă lui Dumnezeu prin prezența, la Cluj-Napoca, a Cardinalului prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, Eminența Sa Leonardo Sandri, apărător al creștinilor persecutați și implicat în ajutorarea victimelor războaielor, inclusiv în cazul războiului din Ucraina.

La orele dimineții, condus de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, Înaltul Prelat a vizitat Catedrala greco-catolică în construcție din Piața Cipariu. Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri a fost însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și de subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace.

În urmă cu peste un deceniu, cu ocazia precedentei vizite în România, și la Cluj-Napoca, din 9-10 mai 2010, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri a fost oaspetele Episcopului de vie amintire, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, împreună cu care a celebrat atunci Sfânta Liturghie în Catedrala „Schimbarea la Față”. Cu acea ocazie, Înaltul Prelat a amintit cu venerație generațiile de mărturisitori ai credinței din Biserica Română Unită care au avut puterea de a împlini, „cu prețul vieții lor, opera lui Dumnezeu”, înfruntând „castelele de nisip” ale epocilor. A oferit exemplul ilustrului Arhiereu Iuliu Hossu, reamintind cum, în domiciliu obligatoriu fiind, „a refuzat invitația Papei Paul al VI-lea de a merge la Roma pentru a fi creat Cardinal, dorind să rămână și să moară aproape de credincioșii săi. Ca urmare, Papa l-a făcut Cardinal in pectore, lucru dezvăluit mai târziu, aducându-i un deosebit omagiu în fața întregii Biserici Catolice.”

Tot cu acea ocazie, Eminența Sa Cardinal Sandri a adresat un afectuos salut înalt Preasfințitului George Guțiu, Arhiepiscop emerit de Cluj, care a trăit timp de 14 ani în închisorile comuniste, un martor privilegiat al timpurilor de tăcere și de încercare, dar, mai ales, al renașterii Bisericii Greco-Catolice Române. Arhiepiscopul de vie amintire, George Guțiu a asistat la acea celebrare, deși se afla sub povara vârstei înaintate, și a primit cu mare emoție salutul și binecuvântarea Cardinalului Leonardo Sandri. Se afla în catedrală și un alt vrednic mărturisitor al credinței, Mons. Tertulian Langa, care a fost de asemenea salutat cu căldură și binecuvântat de Cardinalul prefect. Prin cei doi stâlpi ai Bisericii Române Unite și ai Eparhiei de Cluj-Gherla, Eminența Sa Leonardo Sandri a întâlnit întreaga generație de mărturisitori și martiri din care ei făceau parte.

În urmă cu 12 ani, la 10 mai 2010, Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri era condus de către Preasfințitul Episcop Florentin prin Catedrala dedicată „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu. Acum, la 2 iunie 2022, Preasfinția Sa Claudiu l-a primit și condus pe Cardinalul prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale prin Catedrala care, față de etapa de construcție din 2010 s-a înălțat cu peste 30 de metri pe verticală. Astfel, la 2 iunie 2022, în Sărbătoarea Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români, Eminența Sa Leonardo Sandri a putut privi panorama orașului Cluj-Napoca de la înălțimea cupolei Catedralei. Și, din nou, a vizitat holul expozițional unde se află istoria în imagini a Eparhiei de Cluj-Gherla și a salutat prezența Domnului într-un popas în capela „Sf. Iosif”.

Pe Ierarhii pe care i-a întâlnit în anul 2010, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri nu i-a uitat. Coborând, împreună cu Preasfințitul Claudiu și cu Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic, în cripta de la demisolul Catedralei, Înaltul Prelat s-a rugat la mormintele celor doi Episcopi greco-catolici de Cluj-Gherla care, după ce și-a împlinit fiecare misiunea episcopală, acum se odihnesc în așteptarea învierii: Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu și Înaltpreasfinția Sa George Guțiu, Arhiepiscop „ad personam”, mărturisitor al credinței.