Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri a sfințit biserica „Învierea Domnului”, ctitorită în anii 1800 de către Episcopul Ioan Bob, prima biserică românească dintre zidurile cetății Clujului
Cardinal Leonardo Sandri: „Cu mare bucurie, vă salut în numele Papei Francisc pe voi toți și doresc ca această binecuvântare a bisericii reînnoite și a altarului să fie semnul participării voastre vii la viața Bisericii.”
Cu ocazia vizitei la Cluj-Napoca a Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, în după-amiaza zilei de 2 iunie 2022 – Sărbătoarea Înălțării Domnului și a Fericiților Episcopi martiri greco-catolici -, Înaltul Prelat a celebrat, la încheierea lucrărilor de restaurare generală, sfințirea bisericii cu hramul Învierea Domnului, monument istoric din Cluj-Napoca, ctitorit în anii 1800 de către Episcopul Ioan Bob. A fost o mare onoare și un eveniment de mare importanță pentru Eparhia de Cluj-Gherla: Înaltul Prelat a adus binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte Francisc peste sfântul locaș, peste cei care erau de față și peste întreaga Eparhie.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a condus oaspeții la biserica de pe str. Episcop Ioan Bob, nr. 5: pe Eminența Sa Cardinal Leonardo Sandri, care, pe parcursul vizitei în România, a fost însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, și de sub-secretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace. Preasfinția Sa Ioan Bot, Episcopul auxiliar de Lugoj, a participat, de asemenea, la momentul de sărbătoare al parohiei clujene.
Ierarhii au fost întâmpinați de tineri din parohie în port tradițional, cu pâine și sare, și de membrii comunității parohiale, împreună cu preoții lor, pr. Nicolae Țap, administrator parohial, și pr. Titus Sas, vicar parohial. Au fost de față mulți alți preoți din întreaga Eparhie, credincioși, surori și călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare. S-a făcut sfințirea altarului reînnoit și a interiorului bisericii acum în haină nouă, dar care păstrează între zidurile ei amintirea a peste două secole de istorie a Bisericii Române Unite. În masa sfântului altar s-au așezat moaștele Sfinților martiri Eusebiu, Victor și Salvata și ale Fericitului Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir.
După împlinirea rânduielii sfințirii bisericii după ritul bizantin, Eminența Sa Leonardo Sandri a rostit câteva cuvinte. A spus: „A fost, pentru mine și pentru Nunțiul Apostolic, un mare moment de bucurie al vieții noastre pastorale și al vizitei aici, la Cluj, să participăm, împreună cu Episcopul vostru Claudiu, cu alți frați Episcopi și cu atât de mulți preoți, la sfințirea altarului acestei biserici dedicate Învierii Domnului. Voi sunteți Templul lui Dumnezeu, dragi frați și surori. Noi am uns cu Sfântul Mir altarul consacrat dar toți, cu acest gest, cu această binecuvântare, ați fost și am fost unși cu uleiul sfințit al mângâierii și al bucuriei, de Domnul Cristos.”
„Cu mare bucurie, vă salut în numele Papei Francisc pe voi toți și vă doresc ca această biserică reînnoită și această sfințirea a altarului să fie semnul participării voastre vii la viața Bisericii. Chiar dacă avem edificii frumoase și biserici frumoase, fără poporul lui Dumnezeu, fără voi, frați și surori, fără familiile voastre, vârstnicii voștri, tinerii voștri, copiii voștri, toate sunt pură aparență. Să fie această ceremonie pentru noi toți și pentru voi toți angajamentul de a participa activ la viața comunității voastre eparhiale și parohiale, călăuziți de Episcopul vostru și de preoții voștri. Aveți un hram care «rupe» toate barierele și toate obstacolele: Cristos Înviat, care aduce tuturor bucurie, seninătate, și în Ucraina, și în toată lumea, pace. Vă mulțumesc tuturor!”
Pr. Nicolae Țap a răspuns, mulțumind cu emoție oaspeților pentru acest moment înălțător, despre care a spus că „este, poate, cea mai mare sărbătoare pe care a avut-o biserica aceasta”. A menționat mari personalități ale Bisericii care de-a lungul timpului au pășit în acest sfânt locaș: Nunții papali de la Viena care erau Cardinali; l-a amintit pe Cardinalul Eugène Tisserant, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, care la 17 septembrie 1937 a vizitat această biserică împreună cu Preasfințitul Iuliu Hossu, Episcopul de atunci de Cluj-Gherla, acum Fericitul martir al Bisericii Unite care „s-a întors” în această zi aici prin moaștele sale care au fost depuse în masa altarului.
În numele comunității parohiale pe care o păstorește, pr. Nicolae Țap a oferit Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri un semn de recunoștință „pentru această cea mai mare sărbătoare pe care biserica o sărbătorește”: o icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a subliniat că această sărbătoare nu era posibilă fără efortul și perseverența păstorului comunității, pr. Nicolae Țap, care a coordonat timp de cinci ani implementarea proiectului și desfășurarea în bune condiții a lucrărilor de renovare generală a acestei biserici.
De aceea, a înmânat pr. Nicolae Țap crucea pectorală. Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a dorit ca, în această zi, în prezența Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri și a Nunțiului Apostolic, Excelența Sa Miguel Maury Buendia, să îi ofere un dar „care să aducă aminte că Isus Cristos, mort și înviat pentru toți, este puterea, mântuirea noastră”. I-a oferit această cruce pectorală „ca mulțumire spirituală” și ca semn al faptului „că avem datoria să purtăm crucea vizibilă, dar acea cruce vizibilă să ne aducă aminte de crucea pe care suntem datori să o purtăm cu toții pe spatele nostru, pentru noi, pentru frații și surorile noastre, pentru lumea întreagă”. În biserica binecuvântată s-a celebrat în continuare Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de membrii Corului „Angeli”, condus de prof. Angela David, din care fac parte deja două generații de coriști și care, de când a fost recuperat sfântul locaș în 1995, oferă răspunsurile la Sfintele Liturghii duminicale în această biserică, adevărată „oază de pace” în zona centrală a Clujului.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro