La final de vară, în perioada 31 august – 2 septembrie, au avut și tinerii parte de un campus estival, cu tema „Cu har de sus, trăim din plin”. A fost gândit ca răsplată pentru implicarea activă a lor ca animatori în campusurile pentru copii, dar a existat deschidere spre participare și pentru alți tineri din eparhie. Au participat tineri din eparhia de Cluj-Gherla, tineri din grupurile specializate ASTRU Cluj, dar și un grup din parohia Mosta, din Malta, alături de pr. Sergio Fenech, care au venit în România să facă voluntariat pentru 2 săptămâni.

Campusul a început vineri seara cu un timp de cunoaștere, cina și interacțiune creativă, în grupurile în care pe parcursul următoarelor zile participanții aveau să-și desfășoare activitatea. În continuare, în două capete ale sălii de mese, grupul român și cel maltez au prezentat bunătăți din bucătăria tradițională, aspecte ale culturii și istoriei locale, cât și dansuri, invitați fiind să și gustăm apoi din aceste bucate pregătite cu atâta grijă. Seara s-a încheiat cu o oră de rugăciune în fața preasfântului Sacrament, în foișorul din curtea mănăstirii.

Dacă prima zi am încheiat-o cu mulțumire, așa am început și a doua zi, participând la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Sebastian Peșteșan, asistent spiritual general ASTRU Cluj. Primul moment după micul dejun a fost unul catehetic, în care soții Oana și Radu Capan au facilitat sesiunea intitulată „Spovada – antidot pentru păcat”. Au fost folosite materiale video din programul „Chosen” (Ești ales) despre Sacramentul Spovezii, urmate de discuții pe baza acestora, iar la final tinerii au fost invitați să creeze postere care ar putea fi expuse pe ușa confesionalelor pentru a-i invita pe tineri la Spovadă. Cele patru teme date tinerilor au fost Spovada ca școală de sfințenie, ca sală de operații, sală de forță și spălătorie.

Acest campus pentru tineri a presupus și oferirea unui feedback în urma activităților estivale în care s-au implicat tinerii, cât și a unor idei pentru campusurile parohiale următoare. Astfel, în cea de-a doua sesiune a zilei de sâmbătă participanții au împărtășit experiențe din campusurile parohiale în care s-au implicat, fiind recompensați cu premii pe măsura experiențelor împărtășite. Mai apoi au fost invitați să contribuie ca echipă cu idei pentru viitoarele campusuri cu privire la aspecte precum structura zilei de campus, activități propuse, elemente conținute de broșura de campus, metode de aprofundare a catehezei.

A doua parte a zilei a fost destinată activităților recreative – jocuri cu apă, pe echipe. Au presupus competitivitate, lucru în echipă, creativitate, curaj, abilități fizice și chef de distracție. La finalul activităților „acvatice” toată lumea s-a uscat pentru partea de ateliere a zilei. Participanții au putut alege unul sau mai multe dintre cele 4 tipuri de ateliere: sport (fotbal, volei, badminton, etc.), lucru manual (quilling), media (video pe tema campusului) și spiritual (spovadă, îndrumare spirituală) până la servirea mesei de seară.

Seara de rugăciune a fost pregătită de grupul maltez atât partea de conținut, cât și decorul care să ne ajute să trăim mai bine timpul de rugăciune, rămânând de această dată în capelă, în fața Domnului. Au propus câteva pasaje biblice și reflecții asupra lor, alături de câteva cântece. În continuare, tinerii au avut un timp de socializare, în care li s-au pus la dispoziție jocuri de societate pentru a face acest timp mai plăcut.

Pentru a da startul zilei de duminică am invitat pe toată lumea la înviorare, înainte de a merge la Sfânta Liturghie, pentru a fi siguri că suntem treji cu toții. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Sergio Fenech, în ritul latin, în limba engleză, fiind animată de voluntarii maltezi. Ziua a continuat cu activități recreative și competitive, încheind timpul nostru împreună cu evaluarea weekendului și curățarea casei. Suntem recunoscători pentru aceste zile și pentru tot ce ne-a fost dat să trăim împreună. Mulțumim Domnului, celor implicați în organizare și tuturor binefăcătorilor noștri.

via Cluj.ASTRU.ro

mai multe fotografii: aici