La Cluj-Napoca s-a parcurs Calea Crucii, în seara de sâmbătă, 18 martie 2023, sub Cerul Postului Mare, pe colina de lângă Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major. A fost o seară de rugăciune „de vindecare pentru familii”. Programul, care a început prin oficierea Vecerniei în capela mănăstirii și a continuat afară, cu procesiunea Căii Crucii, a fost organizat de pr. Călin Sechelea, director și de Biroul pentru Pastorația Familiei din Episcopia de Cluj-Gherla, cu participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

S-au unit în rugăciune numeroase familii din parohii ale eparhiei, preoți cu familiile lor, între care: pr. Cristian Langa, pr. Ovidiu Lăpuște, pr. Daniel Avram, pr. Claudiu Tuțu, pr. Iosif Vereșezan, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului și surori ale Congregației Maicii Domnului, cu Maica Teodorina, superioara generală. Textele meditațiilor au fost compuse de pr. Cristian Langa, și se găsesc reunite în broșura „Calea Crucii a Familiei”, editată de Editura Viața Creștină în anul 2022 (v. aici), anul în care, la inițiativa Preasfinției Sale Claudiu și a Biroului pentru Pastorația Familiei din Episcopia de Cluj-Gherla, pentru prima dată s-a organizat o Cale a Crucii de vindecare spirituală pentru familii, în timpul Postului Mare, la Mănăstirea Surorilor Maicii Domnului.
Imaginile ce ilustrează această broșură sunt reproduceri ale icoanelor realizate de pr. Ionuț Goția dcjm, (absolvent de studii teologice la Cluj-Napoca și Roma, călugăr al Comunității Ucenicilor Inimii lui Isus și a Mariei din Spania) pentru Episcopia de Cluj-Gherla, cu ocazia celebrării, în 2022, a anului pastoral atunci având tema: „Familia Bisericii, o casă pentru toți”. Aceleași imagini au fost amplasate la stațiunile Căii Crucii în fața cărora Episcopul, preoții și credincioșii au poposit.

„Calea Crucii a Familiei” constă în meditații tematice la cele 14 stațiuni ale Căii Crucii, temele fiind aceleași ca și la Calea Crucii tradițională, dar, în acest volum, meditațiile au fost adaptate pentru nevoi și binecuvântări și cereri pe care le pot avea, împreună, membrii unei familii. Și în timpul procesiunii Căii Crucii, la această a doua ediție a manifestării, lectura de la fiecare stațiune a aparținut altei familii. Unele familii aveau copiii alături. Crucea de lemn care a fost purtată în procesiune de jos, de la mănăstire, până la capătul acestui itinerar spiritual, a fost purtată pe rând de către soți, tați, bunici. Au fost parcurse cele 14 stațiuni, crucea de lemn fiind apoi așezată în locul cel mai înalt, lângă crucea luminoasă ce străjuiește întreaga zonă. Pe acordurile cântărilor intonate de surori, fiecare dintre cei prezenți a depus la picioarele crucii (de fapt la picioarele Crucii Mântuitorului) un bilețel cu intenții de rugăciune.

Preasfinția Sa Claudiu a rostit apoi câteva cuvinte, mulțumind lui Dumnezeu „pentru această seară binecuvântată”, a mulțumit pr. Călin Sechelea, coordonatorul programului, Maicii Teodorina, superioara generală a CMD, sorei Ștefania, superioară locală și surorilor din Mănăstirea Maicii Domnului „pentru că ne-au primit, ne primesc și au fost de acord să transforme această Cale a Crucii într-o Cale a Crucii de vindecare a familiilor și astfel ne-au primit pe toți aici aducându-ne aminte de ceea ce continuăm să repetăm: că Biserica este o Familie și în felul acesta toate familiile fac parte din această mare Familie”. A adăugat: „E o seară cu totul specială, fiindcă suntem în seara dinaintea Duminicii închinate Sfintei Cruci, suntem, de asemenea, înaintea marii sărbători a Sfântului Iosif, Patronul întregii Biserici și Patronul, ocrotitorul Episcopiei noastre, chiar dacă, duminica de mâine (19 martie) fiind o duminică specială în Biserica Catolică, Sărbătoarea Sfântului Iosif a fost mutată pentru ziua de luni (20 martie). Dar, oricum, ne pregătim să mulțumim Domnului pentru atâtea daruri pe care le-am primit.”

Astfel, a încheiat Ierarhul, „această Cale a Crucii să rămână în inimile noastre și mai ales, prin inimile noastre să se transmită înspre familiile care au mare nevoie de ajutor. Astăzi, în general, familia are mare nevoie de ajutor, dar aveți privilegiul cu totul special să fiți parte dintr-o Familie a familiilor, să priviți în jurul vostru și să puteți găsi oameni pe care să vă bazați, cărora să le puteți cere ajutorul și să vă simțiți ajutați, însoțiți. De aceea această cale a Crucii capătă conotații cu totul aparte, fiindcă ne simțim ajutați în primul rând de Mântuitorul Isus care a parcurs înaintea noastră această Cale, purtând toate dificultățile, problemele, suferințele, păcatele noastre. Și noi, făcând acest lucru, doar ne aducem aminte de darul Domnului și îi mulțumim pentru acest dar.” Preasfinția Sa Claudiu a încheiat programul serii oferind binecuvântarea arhierească tuturor.

Galerie imagini
Video