Cercetașii din București au pornit într-o nouă aventură sâmbătă, 28 septembrie 2024. Au făcut-o, ca de obicei, de la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, unde au și celebrat Sfânta Liturghie. De aici, ei s-au pus, din nou, pe-o cale cu activități constante și regulate, în natură, de-a lungul anului care va culmina în vara lui 2015: la cort – cum îi stă bine cercetașului – în tabere sau pe rutele ce străbat sate, păduri, coline și sfinte sanctuare din România ori Europa.
Drumul anului cercetășesc 2024-2025 a început, așadar, sâmbătă la micuța catedrală de pe strada Polonă cu regăsirile de după taberele de vară, dar și cu primele contacte cu Ceata și cu Trupa ale celor nou-veniți. Sfiala primei întâlniri a fost repede topită de cântece și de jocuri. Emoționante și, totodată, vesele, trecerile de la Cetele de pui de lup și de lupișori (8-12 ani) la Trupele de cercetași și de cercetașe (12-17 ani) au întârziat cu puțin Sfânta Liturghie. Cât să crească suspansul și interesul.
O surpriză mare, o veritabilă mărturie despre miracolul și triumful Vieții, a fost venirea Akelei Andreea – care conduce Ceata de pui de lup – cu micuța ei Maria Victoria, care a participat astfel la primul ei careu de cercetași la doar șapte zile împlinite.
„Bucură-te, tinere, în tinerețea ta…”
Plecând de la îndemnul din Eclesiast (11, 9-10) – „Bucură-te, tinere, în tinerețea ta…” – ales de cercetașe și de călăuze ca temă spirituală a anului, Sora Isihia a amintit că „cercetașa este stăpână pe sine, surâde și cântă la greu” (punctul opt al Legii cercetășești). Din primăvară, Sora Isihia s-a alăturat cu mult folos spiritual grupului din București. A fost și dânsa cercetașă și călăuză, chiar comisar național pentru călăuze în anii ’90, așadar știe ce spune. Și Sora Samuel, maica provincială a comunității „Surorile Maria Stella Matutina”, aflată la București în aceste zile, a reliefat, tot din propria-i experiență, caracterul formator al cercetășiei.
„Astăzi voi face o faptă bună și nu-i voi spune nimănui”
„Fapta bună”, tema anului pentru cercetași și drumeți, a fost pusă de părintele Andrei Mărcuș – îndrumător spiritual național și al grupului din București – în contextul „Decalogului zilei de azi” al Sfântului Ioan XXIII. „Astăzi voi face o faptă bună și nu-i voi spune nimănui” era una dintre cele zece reguli pentru fiecare zi, obiective simple pe care sfântul papă (care, ca nunțiu vizitase și România în anii ’30) obișnuia să și le amintească dimineață de dimineață. Fapta bună a fiecărei zile, care să meargă, așadar, mână în mână cu smerenia în noul an cercetășesc, a îndemnat părintele Andrei, care să creeze reflexul slujirii aproapelui și comunității.
Trei noi șefi și slujitori investiți
Sâmbătă a avut loc și investirea a trei noi șefi din Grupul „Fericitul Vasile Aftenie” al Cercetașilor Europei din București. Mara Turcu a preluat răspunderea Trupei de cercetașe, Andreea Oprea – pe cea a Focului Faustina Kowalska, iar Octavian (Otto) Zanfir – Trupa de cercetași.
Mara
Andreea
Otto
În careu, în fața tuturor, în dialogul lor cu reprezentanții conducerii naționale veniți la București pentru a face aceste investiri și cu binecuvântarea părintelui Andrei, noii șefi de Trupă și de Foc din București și-au asumat să fie modele, conducători și slujitori.
„Tinerii încredințați te privesc”
Ceremonialul investirii este încărcat de responsabilități și semnificații. Dialogul dintre Comisarul general sau național și cel investit vorbește de „răspunderea pentru suflete” a celui ce își asumă acest serviciu, căruia i se amintește și că „tinerii încredințați te privesc: cel ce poartă răspunderea de a-i face pe alții să trăiască un ideal ca al nostru trebuie să îl întrupeze, să fie el însuși imaginea vie a acestui ideal”.
Din partea conducerii naționale au venit la București comisarul general Alin Bărbatu și comisarul național pentru călăuze Lucia Trandafir. Maria Moșneag a fost desemnată de comisarul național pentru cercetașe Carmen Ghioculescu să facă investirea noii șefe de trupă de la București.
Grupul „Fericitul Vasile Aftenie” din București al Cercetașilor Europei – parte a Federației Cercetășiei Europene (Union internationale des guides et scouts d’Europe – Fédération du scoutisme européen – UIGSE-FSE) – urmărește cele cinci scopuri ale cercetășiei
– dezvoltare fizică prin traiul în natură;
– formarea caracterului;
– dezvoltarea simțului practic;
– slujirea aproapelui;
– descoperirea lui Dumnezeu
Există secțiuni și activități separate pentru băieți și pentru fete, tranșele de vârstă fiind:
– pui de lup (fete) și lupișori (băieți) – 8-12 ani („ramura galbenă”),
– cercetașe și cercetași – 12-17 ani („ramura verde”),
– călăuze și drumeți – 17+ („ramura roșie”).
Activitățile se desfășoară de-a lungul anului, de fiecare dată când este posibil au loc în natură, cer o prezență constantă și culminează cu taberele de vară, la cort, în cazul lupișorilor, puilor de lup, cercetașelor și cercetașilor, și cu rutele – tabere mobile – în cazul călăuzelor și drumeților.
Gândită și pusă în practică de Baden Powell (BP) și dezvoltată de părintele Jacques Sevin (Franța), profesorul Jean Corbisier (Belgia) și contele Mario di Carpegna (Italia), cercetășia creștină tradițională este o metodă educativă complementară familiei – locul primordial și privilegiat al educației – și școlii. Prin joc, prin aventură și prin asumarea de responsabilități în micile unități din care fac parte, cercetășia creștină urmărește dezvoltarea copiilor și adolescenților în natură și aproape de Dumnezeu, formarea unor cetățeni creștini activi, care practică virtuțile creștine și au deschidere europeană.
UIGSE-FSE a fost recunoscută (ad experimentum în 2003 și definitiv în 2008) drept asociație internațională a laicilor de drept pontifical de către Consiliul pontifical pentru laici.
Sursa: episcopiabucuresti.ro