Sub Înaltul Patronaj al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în perioada 7-10 iunie 2023, la Blaj, va avea loc Conferința Internațională de Istorie a Comunismului dedicată comemorării a 75 de ani de la desființarea ilegală a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. 

Miercuri, 7 iunie 2023, începând cu ora 18:00, Episcopii membri ai Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma vor participa la deschiderea oficială a acestui eveniment, care se va desfășura la Palatul Cultural din Blaj.

Pe lângă Conferința Internațională de Istorie a Comunismului, pe parcursul celor patru zile vor fi organizate, de asemenea, dezbateri științifice, workshop-uri, vernisaje de expoziții, lansări de carte, proiecții de film și mese rotunde.

La evenimente vor participa istorici, cercetători, muzeografi, critici de film, personalități ale Bisericii Greco-Catolice, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

„Pregătim aceste evenimente de amploare de aproape un an de zile. Am considerat că, în cadrul Seriei de manifestări pe care o vom desfășura la Blaj împreună cu partenerii noștri instituționali, este de datoria IICCMER să organizeze, fie și tardiv, o conferință internațională în care specialiștii să dezbată ilegalitatea comisă de regimul ilegitim și criminal comunist, și anume desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Am convingerea că, prin organizarea acestor evenimente, se vor putea scrie noi pagini relevante despre istoria regimului comunist și a răului făcut de acesta”, afirmă, într-un comunicat de presă, Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER.

Programul complet al manifestărilor, pentru toate cele patru zile de desfășurare, îl puteti accesa AICI

Organizatori: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Primăria Municipiului Blaj, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Istorie și Facultatea de Teologie Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Ororilor Comunismului din România și Asociația Artis.

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș