În data de 31 mai 2023, la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, a avut loc întrunirea Comisiei Sinodale pentru redactarea Dreptului Particular al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în vederea continuării elaborării normelor de drept particular prevăzute de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale.

La întrunire au fost prezenţi: PS Cristian Crișan, Președintele Comisiei, împreună cu membrii acesteia: Pr. Liviu Ursu, Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș; Pr. Traian Coste Deak, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Cluj-Gherla, Pr. Ioan Balea, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Maramureș, și în modalitate online Mons. Ioan Pop, reprezentant al Dicasterului pentru Texetele Legislative de la Vatican, și Pr. Răzvan Vasile, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Oradea.

Lucrările au început prin cuvântul de salut adresat de PS Cristian Crișan și de o rugăciune. Comisia a finalizat o propunere completă a normelor de drept particular, care urmează să fie înaintată spre analiză Sinodului Episcopilor. Totodată, membrii Comisiei au analizat și alte aspecte de ordin canonic care vor fi supuse atenției Sinodului.

Întâlnirea a fost încununată de participarea membrilor Comisiei la celebrarea Paraclisului Maicii Domnului în Sanctuarul Arhiepiscopal Major de la Blaj-Cărbunari, cu ocazia pregătirii celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care va avea loc la Vatican, în parcursul sinodal propus de Sfântul Părinte Papa Francisc.

 

Pr. Liviu Ursu