Ceremonia beatificării celor șapte episcopi români greco-catolici va fi săvârșită de Sfântul Părinte în cadrul liturghiei de pe Câmpia Libertății din Blaj, din 2 iunie 2019.

„Este un moment de împlinire a unor așteptări și a unor profeții”, spune părintele Cristian Barta, vicarul general al Arhiepiscopiei Blajului, amintind de o predică în care Ioan Suciu spunea că la Blaj vor veni oameni din toată lumea pentru a se închina la altarele martirilor.

Beatificarea celor șapte episcopi martiri arată lumii întregi încrederea în Domnul și purtarea demnă a românilor în timpul persecuției. Oferă oamenilor de azi modele de curaj și caracter, arată părintele Barta:

Noi nu trebuie să privim mărturia lor eroică doar în acest sens, de a fi o parte importantă și glorioasă a istoriei Bisericii Române Unite cu Roma. E mult mai mult decât atât. Martiriul trebuie adus în viața de zi cu zi, această atitudine care nu este dispusă la compromis în privința adevărului, în privința virtuților, în privința demnității, în privința libertății. E ceva ce martirii ne pun înaintea ochilor. Acestea sunt modelele noastre.

În documentele și în scrierile rămase de la acești mărturisitori și martiri ai credinței apare mereu faptul că și-au dat viața pentru credința în Dumnezeu, pentru fidelitatea față de Sfântul Scaun Apostolic al Romei, dar și pentru demnitatea poporului român. În momentul în care ei ofereau această pildă eroică, cutremurătoare, să nu uităm că puterea politică a timpului, puterea sovietică, încerca să frângă coloana vertebrală a poporului român.

Știre preluată de pe episcopiabucuresti.ro