,,Există situaţii, în viaţa de zi cu zi, în care trebuie să luăm crucea iubirii semenilor pe umeri, pentru că nu întotdeauna este uşor să-ţi iubeşti semenii.”

În cea de-a doua zi a  Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, salutul şi mesajul de învăţătură a venit din partea Bisericii Unitariene.  Mulţumim Părintelui paroh Kardos Jozsef pentru găzduire şi pentru că ne-a arătat cu multă înţelepciune cum se pot evita capcane specifice acestui timp. Părintele a explicat, în acelaşi timp, că doar pentru siguranţa tuturor, având în vedere faptul că  locaşul de cult nu permite distanţarea impusă de pandemie, a ales ca mesajul Bisericii Unitariene să fie transmis prin intermediul internetului în acest an.

Cu această ocazie, aseară Preasfințitul Virgil Bercea a adresat un călduros salut Bisericii Unitariene, gazda    on-line a evenimentului:,, …Cu toată dragostea salut Comunitatea Unitariană, pentru că, încă o dată şi din nou, ne  rugăm împreună. Biserica cea una sfântă, Biserica cea care merge după steaua Domnului se întâlneşte de fiecare dată în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor pentru a-L adora şi a-L glorifica pe Domnul.”

Cuvântul de învăţătură din cea de-a doua seară, rostit de către Părintele paroh Kardos Jozsef, a pornit tot de la Evanghelia după Matei, capitolul 10, versetele de la 35 la 45, legată de ispita ucenicilor de a cere favoruri de la Învăţător.

,,În ziua de astăzi, toată lumea este familiarizată cu acest fenomen, când omul caută mereu patronajul, sprijinul sau mijlocirea unuia care este mai influent, cu speranţa unui succes mai rapid, care să-i asigure un tratament preferenţial, astfel încât să lase un semn foarte vizibil în lume. La fel, ucenicii cereau protecţia lui Isus.”,,În Împărăţia lui Isus, o demnitate înaltă o are acela care-şi poate iubi şi ajuta semenul.”

,,În viaţă pot fi situaţii când trebuie să primesc o a doua cruce pe lângă propria-mi cruce şi uneori trebuie să gust şi dintr-un alt potir, pe lângă propriul meu pahar, pentru că veridicitatea dragostei faţă de semeni, de aproapele, se manifestă în situaţii dificile”.

,,De multe ori părerile sunt diferite,  chiar şi într-o familie, nu mai avem răbdare cu semenii şi poate că ne-am rugat astfel: – Dă-mi, Doamne, putere să pot continua -, dar, să nu uităm că uneori trebuie să bem şi din potirul iertării.”

,,Există situaţii, în viaţa de zi cu zi, în care trebuie să luăm crucea iubirii semenilor pe umeri, pentru că nu întotdeauna este uşor să-ţi iubeşti semenii, chiar şi un membru al familiei mai problematic. Este mult mai uşor să fim de acord cu persoane care au aceeaşi filozofie de viaţă.”

,,În lume am învăţat că cel puternic nu are limite în a-şi atinge scopurile, dar de la Isus am învăţat că acest criteriu nu se aplică în Împărăţia lui Dumnezeu, fiindcă acolo, cel mai mare este cel călăuzit de bunăvoinţă, cel care şterge lacrimile altora. ”

În această seară Bisrerica Evanghelică-Lutherană îşi va aştepta oaspeţii la ora 18.00.

Cei care doresc să vizioneze desfăşurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Oradea, ori doresc să vadă mesajele  reprezentanţilor cultelor şi comunităţilor creştine din oraşul nostru, au la îndemână această adresă on-line:

https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

Laura Ologu

Biroul Pastoral


Sursa: egco.ro